Hirdetés
Szegeden 2019. augusztus 31. 12:10

Lásd meg a pillanatot, érezd a természet közelségét!

Képriport
Bár két és fél órás volt Máté Bence péntek esti előadása, egy pillanatra se lankadt a közönség figyelme. A természetfotós több száz fotó segítségével mesélt pályájáról, munkája szépségeiről és nehézségeiről.
Hirdetés
Hirdetés

Máté Bence mindig tud meglepetést okozni. Még olyan közönség számára is, melynek soraiban sok személyes ismerőse ül, hiszen szegedi előadására eljöttek egykori tanárai, iskolatársai, kollégái, ott voltak az Újszegedi Szabadtéri Színpad nézőterén a barátok, a rokonok, és persze azok is, akik régóta követik a pusztaszeri születésű fiatalember nem mindennapi karrierjét. Megtudhattuk a mára világhírűvé vált természetfotósról, hogy gyerekkorában ötöst kapott ásásból, rendelkezik őstermelői igazolvánnyal, és van egy kultikus piros Ladája, amely a mai napig is ott áll a tanyája mellett.

Az is egyértelművé vált a Vértelen vadászat című előadás közönségének, hogy Bence nemcsak kiváló fotós, de nagyszerűen kommunikál, és a képekkel gazdagon illusztrált beszámolója tele volt poénokkal is, így olykor egy stand upost megszégyenítő lendülettel szórakoztatta a nagyérdeműt. Persze, voltak komoly üzenetek is az előadásban. Például, hogy minél közelebb kerülünk a természethez, minél közelebbről látjuk az állatokat, annál jobban érezni fogjuk e csodás örökség fontosságát. Máté Bence ezért most kissé félretette a fotózást, és egy olyan nagyívű fotókiállítás elkészítésébe kezdett két éve, amely minden látogatója számára ezt az üzenetet közvetíti.

Kattintson az igazgatói dicséretre, nézze meg Szabó Luca galériáját!

Ez a kiállítás most éppen Szegeden, a Dugonics téren tekinthető meg, és az előadás segítségével e képek történeteit ismerhette meg a hallgatóság. Hihetetlen türelem, ötletesség, energia, és persze szerencse kell ahhoz, hogy például a levélvágó hangyákról olyan fotó készüljön, amelyen négy különböző színű levelet cipelnek a rovarok. Egyetlen jó fotóért borzasztó nagy nehézségeket kellett leküzdeni, így például elképesztő kitartásra volt szükség, hogy vízalatti képeket készítsen egy görögországi tóban élő pelikánokról.

Máté Bence és barátai a magyarországi helyszíneken kívül Közép-Amerikában, Dél-Amerikában, Ázsiában, Európában, és természetesen a nagy kedvenc Afrikában igyekeztek közel kerülni az állatok mindennapjaihoz. Saját tervezésű, és kemény kétkezi munkával megépített magaslesek és földbe vájt megfigyelő állások tették lehetővé, hogy megfigyelje, majd lefotózza azokat a jeleneteket, melyeket eddig szinte senki sem dokumentált. Máté Bence szeretné megosztani ezeket az élményeket másokkal is, ezért indít egy olyan programot, melynek köszönhetően bárki beülhet egy ilyen megfigyelő helyre, és kivárhatja az ihletett pillanatokat.

Az finom lesz!

A fotós nagy szeretettel beszélt Szegedről, ahol a Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskolába járt ifjú évei alatt, a városról, ahol életre szóló barátságokat kötött, amelyek ma is fontosak neki. Kiemelte, hogy amikor a kiállítás ötlete megszületett, és támogatást kért hozzá az ország számos településén, a szegedi cégek, valamint az önkormányzat azonnal az elképzelése mellé állt. A tárlat sikerét látva minden támogató jól döntött, hiszen egy ilyen misszió befektetés a közös jövőnkbe.

Szincsok György

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Máté Bence Újszegedi Szabadtéri Színpad