Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Sikerrel zárult a FILMY szerb–magyar együttműködés: mindkét partner folytatná a közös munkát
Művház 2019. augusztus 30. 12:57

Sikerrel zárult a FILMY szerb–magyar együttműködés: mindkét partner folytatná a közös munkát

A határon átnyúló régióban a filmművészet területén működő kulturális szervezetek között hiányzott a stratégiai, fenntartható és fejlődő együttműködés.

Hirdetés

A kulturális szervezetek és a mozik közötti együttműködés hiánya mellett – amely a filmprogramok, filmekkel kapcsolatos események és a külföldi filmművészetre vonatkozó ismeretek hiányának eredménye –, jelentős probléma volt a kreatív, hálózatépítő és innovatív filmművészeti tevékenységek hiánya is, amely kapcsolatot teremthetne a régió és lakossága között. A filmművészet területén, a nem-formális oktatás kínálatának hiánya, a célcsoport művészi szellemiségének és készségeinek fejlesztése szempontjából – tehetségüktől és érdeklődésüktől függetlenül – szerény lehetőséget biztosított a határon átnyúló régióban. Hiányoztak azok az oktatási és a filmművészetet támogató központok, amelyek a fiatal, a középkorú és idősebb filmrajongók számára teret biztosítanának az eszmecserére és az élet, filmművészet szempontjából releváns, kritikai megfigyeléseik megosztására.

A fenti problémákat felismerve a szomszédos városok, Szabadka és Szeged két kulturális szervezete, két fontos mozi irányítójaként és két nemzetközi filmfesztivál szervezőjeként, a határon átnyúló kulturális életben részt vállalva, összekapcsolódó tevékenységek sorát készítette elő, amelyek segítségével új – a filmművészet területén, a határon átnyúló régió konkrét fejlődését eredményező – kulturális események létrehozásával egy széles célcsoportot (különösen fiatalokat) inspirálnak és kapcsolnak össze. A Szabadkai Szabadegyetem és a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont az együttműködés három különböző pillérén – nevezetesen a filmfesztiválok együttműködésén, filmklubok, valamint a határon átnyúló régió filmiskoláinak létrehozásán – nyugvó szoros és folyamatos együttműködés kialakítására törekszenek. A két város fesztiváljainak és mozijainak együttműködésével, de különösen a filmiskolák, és a városokban és más helyi közösségekben létrehozott filmklubok működésével a résztvevők lehetőséget kaptak, hogy kövessék és ezáltal élvezzék a filmművészetet, valamint a külföldi kollégákkal együttműködve az oktatáson, gyakorlati munkán és a tapasztalatcserén keresztül bontakoztathassák ki a tehetségüket.

A két partnercég, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. és a Szabadkai Szabadegyetem sikeres együttműködése az Interreg-IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, az Európai Unió támogatásával valósult meg.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: film filmfesztivál Filmy IH Rendezvényközpont palicsi filmfesztivál Szabadka Szerbia
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés