Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Egy sikeres szerb–magyar együttműködés margójára: a lelkes és a filmkészítés iránt rajongó diákok várják a folytatást
Művház 2019. augusztus 24. 10:22

Egy sikeres szerb–magyar együttműködés margójára: a lelkes és a filmkészítés iránt rajongó diákok várják a folytatást

Interjú Surinás Ákossal, a FILMY határon átnyúló pályázat keretében együttműködő szerb és magyar diákcsoport oszlopos tagjával, aki összegzésében rendkívül hasznosnak találta az Interreg-IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, az Európai Unió támogatásával megvalósuló pályázat adta lehetőségeket, melyeket későbbi pályája során is szeretne hasznosítani.

Hirdetés

– Nyújtott-e valami maradandót neked a projekt?

– Az első évben megtartott előadások által belepillanthattam a szakmába elméleti síkon: különböző aspektusokból megvilágítva tanultam meg a filmkészítés alapjait. Ezáltal kaptam a nagy tortából egy-egy szeletet, amit a későbbiekben ugyanúgy fel tudok használni, mint a Palicson szerzett gyakorlati tudást: az együttműködés vegyes korosztályú csoportokban (általános iskolástól kezdve a felnőtt dolgozóig) igen hasznos, sokat csiszolódtam ezalatt, és kipróbálhattam olyan szerepeket a filmkészítés műfajában, amit eddig nem tudtam egyedül megtenni (például: rendezés, színészet kamera előtt).

– Ha igen, mit értékeltél benne?

– A tanulás másik felét a „passzív aktivitás” adta, ugyanis a Palicsi Nemzetközi Filmfesztiválon részt vehettünk filmvetítéseken is. Ez az a rendezvény, ahol egy hét filmnézés után érzelmi roncsként tér haza az ember, jó értelemben. A műsoron olyan mély, egyedi, érzelmileg telített filmek vannak, melyek az ember lelkét összegyúrják, adnak hozzá egy-egy adag új anyagot, s az így kapott elegyből otthon szépen lassan újraformálódunk, csak most már kicsit többek leszünk a fesztivál előtthöz képest.

A filmeken való részvétel így nekem minimum ugyanolyan fontos, mint maga a projekt.

– Hogyan tudod hasznosítani a későbbi pályádon azt itt szerzett tapasztalatot, tudást?

– Mivel célom a film és színházi rendezés, a project alatt magamba szívott és elsajátított tudást mindenképpen tudom majd hasznosítani. Ez a program számomra sorsfordító, nagy löketet adott az eltervezett életutamhoz.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: film filmfesztivál Filmy palicsi filmfesztivál Szerbia
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés