Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. augusztus 30. 10:54

Botka László: Én a szegedieket szolgálom!

– Azt szeretnénk, ha a 2021-ben kezdődő új, hétéves uniós fejlesztési ciklusban is Szeged lenne a legsikeresebb magyarországi nagyváros – nyilatkozta Botka László polgármester, akivel az elmúlt ciklusról, a kampányról és a Fidesz-sajtó folyamatos támadásairól is beszéltünk. Szeged polgármestere szerint a város lakói nem dőlnek be a Fidesz hazugságainak.

Hirdetés

Legfontosabb állítások

„Büszke vagyok a nagy városrészi felújításokra!”
„Azt szeretnénk, ha a 2021-től kezdődő, új, hétéves uniós fejlesztési ciklusban is Szeged lenne a legsikeresebb magyarországi nagyváros.”
„Nagyon távol áll tőlem ez a kormány. De van egy terület, ahol nagyon korrekt az együttműködésünk: ez a fejlesztéspolitika. Ennek az alapja a közös érdek.”
„Biztos vagyok abban, hogy a szegediek nem dőlnek be az olcsó propagandának, a hazugságoknak, a lejáratókampányoknak és az árulóknak!”
„Nemesi Pál 2010-ben beállt a Fidesz-hatalom kiszolgálóinak táborába. Milliárdos vállalkozása érdekében a Fideszhez, Orbánhoz, Mészáros Lőrinchez dörgölődzött. És most kértek valamit cserébe tőle...”

– Folyamatosan támadja a kormánymédia, többek között azt állítják, hogy ön fásult és fáradt. Mi erről a véleménye?

– (Nevet.) 46 éves vagyok, 10 évvel vagyok fiatalabb Orbán Viktornál és a Fidesz vezérkaránál, tele vagyok erővel és tervekkel. Azt meg különösen viccesnek tartom, hogy egy ideje ez a Fidesz legfőbb állítása rólam. Aztán elindítanak egy nálam húsz évvel idősebb, nyugdíjas korú jelöltet.

– Mi az, ami tizenhét év után még motiválja?

– Szeged szolgálata. A feladatomban mindig az volt a legvonzóbb, hogy dumából nem lehet megélni. Ahogy az értelmetlen politikai harcokból sem. Egy polgármester munkája hamar meglátszik a városon, amelyet vezet. Minden választásnak, minden ciklusnak úgy vágtam neki, hogy elmondtam a szegedieknek, milyen terveink vannak, és ezeket meg is tudtuk valósítani. És sokkal jobban motiválnak a jövőbeli feladatok, mint amennyire elégedettek lehetünk az elért eredményekkel.

Különösen büszke vagyok a példa nélküli szociális rendszerünkre, a bérlakásprogramunkra (fotók: Iványi Aurél)

– Először volt ötéves a ciklus. Hogyan értékeli?

– Nagyon sikeres öt évet zárunk. Amikor a ciklus értékelését elkezdtük, minden önkormányzati képviselőnk elő tudta venni az öt évvel ezelőtti szórólapját, amelyen pontokba szedve le volt írva, mit fogunk csinálni az adott választókörzetben: felújítjuk például az iskolát, az utat, a játszóteret. Ezek döntő többsége megvalósult.

– Mire a legbüszkébb ebből a ciklusból?

– Nehéz súlyozni. Minden fontos, az emberek életét érintő területen, ágazatban ígértünk fejlesztést, és nagyon fontos beruházások valósultak meg. Ilyen a lézerközpont, amelyért 2006 óta közösen dolgoztunk az egyetemmel. Ez volt az egyetlen Magyarországon megvalósult nagy uniós beruházás. Megkezdtük az infrastruktúra kiépítését az ELI melletti 70 hektáros területen, ahol a következő ciklusban tudományos-ipari parkot akarunk létrehozni. Büszke vagyok a nagy városrészi felújításokra: Odessza és a liget rekonstrukciója befejeződött, Tarjáné napokon belül elkészül, megkezdődik a Tisza-part, a Stefánia felújítása. Elmondtuk a ciklus elején, hogy habár 2013-ban államosították a közoktatási intézményeket, mi úgy tekintünk rájuk, mintha továbbra is a sajátjaink lennének. Tudtuk, hogy az állam nem lesz jó gazda, ezért döntöttünk úgy, hogy felújítunk hat iskolát, hat óvodát és hat bölcsődét. Különösen büszke vagyok a példa nélküli szociális rendszerünkre, a bérlakásprogramunkra, és arra, hogy most ősszel valódi segítséget tudunk nyújtani minden szegedi nyugdíjasnak és általános iskolásnak. Ez óriási büszkeség nekem és az egész városnak.

– Időről időre megkapta ezek kapcsán azt is az önkormányzat, hogy csúsznak a beruházások.

– Ebben a ciklusban több száz kisebb-nagyobb beruházás zajlott, ezeket mindig közbeszerzéssel nyerte meg a kivitelező. A beruházások döntő többsége határidőre elkészült. Igen, voltak csúszások, ilyenek a nagy állami beruházásoknál is vannak. De nálunk a késések mértéke messze az országos átlag alatt van, és ezen még javítani fogunk.

Biztos vagyok benne, hogy a következő uniós ciklus prioritása a környezetvédelem lesz, illetve a klímaváltozás elleni harc

– Milyen beruházások várhatóak az új uniós ciklusban?

– Egy város sosincs kész. Ami sikeres volt a korábbi időszakban, az jó alap, de folyamatosan figyelnünk kell arra, mit és hogyan kell fejlesztenünk. Pontosan el tudnám mondani, mi minden épül meg 2020-ig Szegeden, de nem kezdek bele, mert akkor külön számot kellene kiadnia a Szegedi Tükörnek. Tudni kell ezekről az uniós pályázatokról, hogy az előkészítésük szinte mindig hosszabb, mint a tényleges építkezés. Ráadásul a kormány itt is folyamatosan csökkenti az önkormányzatok hatáskörét: az eljárások minden egyes eleméhez egy kormányzati szerv előzetes jóváhagyása szükséges, amelyet rendre több hónapos csúszással adnak meg. Amikor a közbeszerzések csúsznak és rám mutogat a Fidesz, mindig el tudom mondani, hogy például a kormány hat hónapja nem válaszol arra, jó-e egy kiírás. Életképtelen ez a rendszer. Viszont azt is fontos itt rögzíteni: ez nem Szeged büntetése. Ha Debrecen, Miskolc vagy Kaposvár polgármestere lenne olyan szerencsés helyzetben, hogy beszámolhatna a tapasztalatairól, ők is ugyanezt mondanák, mint most én. Nagyon sajnálom a polgármestertársaimat, amiért nincsenek olyan szituációban, hogy elmondhassák, mi a valóság, pedig ugyanezekkel a problémákkal küzdenek ők is. Visszatérve az eredeti kérdésre: azt szeretnénk, ha a 2021-től kezdődő, új, hétéves uniós fejlesztési ciklusban is Szeged lenne a legsikeresebb magyarországi nagyváros. Ennek a ciklusnak a tervezése most ősszel kezdődik el az uniós intézményrendszerben. Az a város lesz jó helyzetben, amely ezzel párhuzamosan kezdi meg kialakítani városfejlesztési stratégiáját. Biztos vagyok benne, hogy a következő uniós ciklus prioritása a környezetvédelem lesz, illetve a klímaváltozás elleni harc. Nem véletlenül hirdettem meg célként azt, hogy Szeged legyen Magyarország legzöldebb városa. Rengeteg tervünk van arra, hogy a saját eszközeinkkel miként tudunk ezért tenni, illetve azért, hogy minél egészségesebben tudjanak élni a szegediek. Arra készülünk, hogy a ciklus második felében megnyíló uniós források ehhez nyújtanak majd támogatást.

– Beszéljünk a Modern Városok Programról! Politikai ellenfelei azzal támadják, hogy semmibe veszi a programot.

– Furcsa ez, mert azok mondják, hogy nem vagyok együttműködő, akik nem állnak velem szóba. A legutóbbi konkrét eset Gyopáros Alpár szegedi látogatása volt. Ő a kinevezése után egyszer eljött Szegedre, és nagyon hasznos eszmecserét folytattunk. Legutóbb néhány hete járt a városban, elment a fideszes polgármesterjelölthöz, ahol elmondta, nem vagyok hajlandó együttműködni. Ez nem igaz.

Sokszor elmondtam, kemény kritikával illetem az Orbán-kormány általános politikáját, nem értek egyet azzal, ahogy elképzelik Magyarország jövőjét, károsnak tartom mindazt, amit az egészségügyben, az oktatásban műveltek, igazságtalannak tartom az adópolitikájukat, nem értek egyet azzal, ahogyan leépítették az önkormányzatiságot, a családpolitikát, a szociálpolitikát. Nagyon távol áll tőlem ez a kormány. De van egy terület, ahol nagyon korrekt az együttműködésünk: ez a fejlesztéspolitika. Ennek az alapja a közös érdek.

Szeged a harmadik legnagyobb magyar város, mi nyertük el a legtöbb uniós támogatást, aminek az az oka, hogy itt minden van: kiírnak egy pályázatot, s azonnal tudunk rá reagálni. Nemcsak az önkormányzat, hanem az itt működő cégek is. Napi szintű a fejlesztési együttműködés, ezt másképp nem is lehet csinálni. Arról nem is beszélve, az Európai Unió nagyon szigorúan bünteti azt a kormányt, amelyikről kiderül, a fejlesztéseket politikai alapon osztogatja a települések között.

– A harmadik híd miatt is támadja a Fidesz-sajtó, holott mindenki tudja, ez teljes egészében kormányzati kompetencia.

Mindig szövetségben indultam a választásokon. Sosem volt egypárti a városvezetés, és abban sincsen semmi változás, hogy a csapatom egyik fele rutinos képviselő, a másik viszont most indul először képviselőjelöltként

– A harmadik hidat először Orbán Viktor ígérte meg Szegednek az 1998-as miniszterelnöki kampányában. Utoljára 2017 januárjában ígérte meg, amikor arról beszéltünk a miniszterelnök látogatásakor, mi lenne Szegednek a legfontosabb. A Modern Városok Program szegedi megállapodásának első pontja a déli híd. A kormány vállalta az előkészítés azonnali megkezdését, sőt 2017 nyarán kormányhatározatot hoztak arról, hogy a kormány kötelezi a NIF-et, kezdje el a tervezést, és erre egymilliárd forintot is biztosított. Majd ezt a határozatot titokban visszavonták. Amikor erre írásban rákérdeztem Gyopáros Alpárnál, őszintén leírta a válaszában: erre most nincs pénz. A kormány sokkal többet ígért ebben a programban, mint amennyit meg tud valósítani, mint amennyi hazai és uniós forrás rendelkezésre áll. Ezután rendkívül igazságtalannak és aljasnak tartom, hogy engem támadnak a déli híd kapcsán. Minden erőmmel azon leszek, hogy akár közvetlen támogatást kapjunk erre az Európai Uniótól, és mindenkivel örömmel dolgozom együtt a harmadik hídért.

– A folytatáshoz nem elég a polgármester, kell mögé egy csapat is. Az Összefogás Szegedért Egyesület most tényleg rászolgált a nevére, hiszen baloldaliak, jobboldaliak, liberálisok, zöldek, civilek döntöttek úgy, összefognak a sikerért.

– Mindig szövetségben indultam a választásokon. Sosem volt egypárti a városvezetés, és abban sincsen semmi változás, hogy a csapatom egyik fele rutinos képviselő, a másik viszont most indul először képviselőjelöltként. De attól még ők is benne vannak, voltak a várospolitikában. Kellenek mindig új, lehetőleg fiatalabb emberek, akik új színt, új gondolatokat, ötleteket hoznak egy szövetségbe. Már a bemutatáskor is hangsúlyoztam: lokálpatrióta szövetség született, most nem a pártpolitika a fontos. A tíz éve megalakult Összefogás Szegedért Egyesület kezdeményezte ezt a szövetséget, mert úgy gondolták, teljesen jogosan, hogy Szeged városa sokszínű, de egyben összetartó közösség is.

Minden szegedire szükség van. Mindenkinek a tehetségére, munkájára, szorgalmára számítunk. Igen, sosem látott méretű szövetség alakult most ki, és épp az említettek miatt ennek nagyon örülök. Az együttműködés megkötésekor az is nagyon fontos volt, hogy a szövetségre lépő pártok ne pártpolitikusokat javasoljanak jelölteknek, hanem olyanokat, akik valóban Szegedért akarnak munkálkodni, ismerik a várost, konkrét elképzeléseik vannak. Örülök annak, hogy húsz olyan jelölttel dolgozhatok együtt, akik ezt megértették, akik a szövetség megalakulása óta együtt dolgoznak.

– Milyen kampányra számít?

– Olyan kampányt tervezek, amilyenek a korábbiak voltak: mi a városról, a tervekről, a jövőről beszélünk. A Fidesz meg általában rólam beszél. Nincs sok illúzióm a Fideszt illetően. Láttuk a Fidesz parlamenti választási kampányában is, mi történt. Elvitatják a szegediek érdemeit, arról beszélnek, hogy lemaradunk, leszakadunk. Ám a tavalyi kampányban még rátettek egy lapáttal: e-mailt hamisítottak, fényképet hamisítottak. Aztán egymás után nyertük a sajtópereket. A Fidesz által elfoglalt média mindent meg fog tenni most is. Sőt, szintet lépnek! Embereket vesznek meg, hogy bomlasszák az Összefogást. Van egy rossz hírem számukra: a szegedieket ezzel nem lehet megvezetni. Biztos vagyok abban, hogy a szegediek nem dőlnek be az olcsó propagandának, a hazugságoknak, a lejáratókampányoknak és az árulóknak! Mi közben tesszük a dolgunkat, beszélünk a szegediekkel, és gyűjtjük az ajánlásokat. Már az első napokban rengeteg biztatást, támogatást kaptunk. Nekünk ez az igazi visszajelzés.

Szívesen vitatkozom, állok elébe

– Milyen a viszonya Nemesi Pállal? Ő azt mondta, nagyon jó kapcsolatban voltak.

– Az általam vezetett önkormányzat és magam is mindig korrekt viszonyra törekedtünk a szegedi közélet szereplőivel. Nemesi Pál 2010-ben beállt a Fidesz-hatalom kiszolgálóinak táborába. Milliárdos vállalkozása érdekében a Fideszhez, Orbánhoz, Mészáros Lőrinchez dörgölődzött. És most kértek valamit cserébe tőle... Tudomásul kell vennünk, hogy vannak ilyen emberek. Én amióta politizálok, azóta vagyok szociáldemokrata. Nem váltogatom a politikai meggyőződésemet. Azt tapasztalom, hogy egy milliárdos nehezen érti meg az itt élő hétköznapi emberek mindennapi problémáit. Nem érti, hogy mekkora segítséget jelent iskolakezdéskor 10 ezer forint, vagy mit jelent egy családnak a szociális bérlakás. Ellenben érti Mészáros Lőrinc utasításait, a külföldieket, az ukrán, a román, az indiai, a szerb vendégmunkásokat alkalmazó alvállalkozóit. Számomra Szeged, a szegediek szolgálata a legfontosabb, és Nemesivel ellentétben nem Orbán Viktornak akarok megfelelni.

– Lesz polgármesterjelölti vita?

– Szívesen vitatkozom, állok elébe. Bár a Fidesz teljesen kiirtotta a politikai vitát. Mindig a kihívó dolga eldönteni, akar-e vitázni. Tehát ha Nemesi Pál gondolkodik ilyenben, örömmel állok rendelkezésére.

Dombai Tünde–Garai Szakács László

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Botka László kampány önkormányzati választás önkormányzati választás 2019 Összefogás Szegedért Egyesület
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés