Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. augusztus 29. 17:32

Délután népesül be a SZIN-en a Civilfalu

Képriport
Az egyértelmű cél, hogy a nonprofit szervezetek meg- és bemutassák magukat – fogalmazott a SZIN részeként működő Civilfalu szervezője Takács Éva. Az idén tizenhatodik alkalommal nyitotta meg a kapuit a Civilfalu. A részvételre pályázni kellett.

Hirdetés

Hogy bejutni nem formalitás volt, jelzi, hogy a negyvenhét kandidáló szervezet közül harmincöt nyithatta ki az idei SZIN-en a standjait. Döntő többségben szegediek, akik közé az idén csatlakozott az Amnesty International Magyarország.

Nem újdonság, hogy állami szervezetek is szerepelnek a Civilfalu lakói között. Igy mások mellett a NAV, a Csongrád Megyei Kormányhivatal, a megyei katasztrófavédelem, a rendőrség és a Magyar Honvédség. A leghálátlanabb feladat vélhetően az utóbbiaknak jutott, mert egy könnyűzenei fesztiválon leendő katonákat toborozni igencsak embert próbálónak tűnik.

Kattintson fönti képünkre! Nézze meg Menyhárt Luca galériáját!

A megyei kormányhivatal jelenlétének sokan azért örülnek, mert mozgó kormányablakkal jelentek meg a SZIN-en, így helyben könnyedén elintézhető a lejárt vagy elveszett igazolványok meghosszabbítása és pótlása. Sokan élnek is ezzel a lehetőséggel.

Negyedik éve lakója a falunak az Egészséges Szegedért Mozgalom, amely szűrővizsgálatokkal és egészégügyi tanácsadással szeretne minél többet tenni az egészségmegőrzésért.

A Civilfalu élete nagyjából délben kezdődik és délután öt óráig tart – mondta el a szeged.hu-nak Takács Éva. Vagyis a sátrazók ébredési idejétől a koncert kezdetek előtti óráig. A fesztivál területén napközben – ha fogalmazhatunk így – ez az egyetlen értelmes délutáni program.

A szervezők civilútlevelet bocsátottak ki, amivel arra szeretnék ösztönözni a fesztiválazókat, hogy minél több kitelepült szervezetet keressenek fel. Ha valaki teljesíti, és pecséttel igazolja, hogy legkevesebb ennyi civilszervezetet felkeresett, akkor részese lesz annak a nyereményjátéknak, amelynek fődíja egy jövő évi egész hetes fesztiválbérlet. Egy nap után már hetvenen civilútlevelet adtak le, így ők már biztosan versenyben lesznek a jövő évi bérletért.

Sokan nem ismerik az Amnestyt, és itt létünk egyik célja, hogy megismertessük magukat és tevékenységüket – mondta el érdeklődésünkre Molnár Tímea, a szervezet aktivizmus koordinátora. Az Amnesty International Magyarország egyik fő célkitűzése, hogy az emberek ismerjék és éljenek a jogaikkal, és védjék meg azokat. Legyenek érzékenyek az alapjogaik iránt – fogalmazott a szakember, hozzátéve: a célközönségük itt található a fesztiválon. A magyar jogvédő civil szervezet oktatási intézményekben ember jogi oktatást tart – mondta el Molnár Tímea. Sok iskolába éppen úgy jutnak el, hogy ezt a lehetőséget a diákok vetik fel a tanároknak. Ehhez azonban az szükséges, hogy a középiskolások tudjanak a lehetőségről. A fesztiválon való jelenlétnek ez is a hozadéka.

Videónk is van! Nézzék meg, mit látott a Civil Faluban a Szeged Televízió!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: partfürdő Szegedi Ifjúsági Napok SZIN SZIN 2019
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés