Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Tiësto és Armin van Buuren kedvenc szegedi dj-je, világslágerek élőben, Balkán-bulik és improvizációk – Ezeket hallgasd meg csütörtökön a SZIN-en!
Művház 2019. augusztus 29. 14:30

Tiësto és Armin van Buuren kedvenc szegedi dj-je, világslágerek élőben, Balkán-bulik és improvizációk – Ezeket hallgasd meg csütörtökön a SZIN-en!

A Szegedi Ifjúsági Napok minden napján elmondjuk, hogy szerintünk kiket és miért érdemes meghallgatni a fesztiválon.

Hirdetés

CLEAN BANDIT

Azok után, hogy tavaly Jess Glynne volt a fesztivál egyik sztárfellépője, idén elhívták a SZIN-re azt az együttest, akikkel az énekesnő máig legnagyobb slágerét, a Rather Be-t készítette. A Clean Bandit a 2014-es berobbanása óta ontja magából a rádió- és diszkóslágereket, az eddigi legnagyobb sikert elérő daluk, a Rockabye vicces módon éppen azzal a Sean Paullal készült, aki tavaly a fájós térde miatt végül nem lépett fel Szegeden. És ha már slágerek: tavaly a Demi Lovatóval közös Solo című daluk folyt a csapból is, de készítettek közös dalt Marinával és Luis Fonsival (a férfival, akinek Az Univerzum Legagyonjátszottabb Dalát, a Despacitót köszönhetjük) és Ellie Gouldinggal is. Szóval, mióta beindult a szekér, a Clean Bandit szinte csak világsztárokkal dolgozik együtt. Tavaly novemberben adták ki a második nagylemezüket What Is Love? címmel, ezen szerepel az eddig felsorolt dalok nagy része, de dolgoztak például Rita Orával is, ha már a világsztároknál tartunk. Nem először jönnek Magyarországra, voltak már például a Szigeten is, Szegeden pedig nagy eséllyel tőlük várhatjuk a legszínvonalasabb koncertet a nagyszínpad külföldi sztárfellépői közül.

MYON

Egy szegedi srác, akit szülővárosában és hazájában viszonylag kevesen ismernek, az Egyesült Államokban, valamint a világ számos pontján viszont ezrek járnak a fellépéseire, dalait milliók hallgatják a Spotify-on, YouTube-on, bejárta már zenéivel a világ klubjait és legnagyobb elektronikus fesztiváljait a londoni Ministry Of Soundtól kezdve a miami Ultra Music Fesitvalon keresztül a belgiumi Tomorrowlandig. Volt már első helyezett dala az amerikai Billboard Dance listán, és többször is feljutott a DJ Magazine mérvadóna tartott, a világ legnépszerűbb lemezlovasait ranksoroló listájára. Legutóbb a jelenleg a világ dance-élvonalába tartozó The Chainsmokers-duónak készített remixet, de zenéi jelentek már meg az elektronikus tánczene legnagyobb sztárjainak, Tiëstónak és Armin van Buurennek a kiadóinál is, amiket a leghíresebb dj-k játszanak szerte a világon. Amiről viszont a fél ország ismeri, csak nem tudnak róla: ő írta az RTL Klub népszerű sorozatának, az Éjjel-nappal Budapestnek a főcímdalát, amit a magyar vátlozatban Tóth Gabi énekel, és aminek angol verzióját (egy amerikai énekesnővel) imádták, imádják tengerentúli fellépésein. Szegedről nézve egészen elképesztő karrier van már mögötte, vannak helyek a világon, ahol ugyanazon a színpadon, ugyanannak a közönségnek lép fel, mint a szerdán a SZIN nagyszínpadán játszó, világsztár dj, Afrojack. Nálunk, élete első SZIN-fellépésén az OTP Junior Cube nevű kisebb színpadon kapott helyet, ami mindennek fényében több szempontból is vicces, de ez ne terelje el a figyelmünket a lényegről: Égető Márió, vagyis Myon jelenleg Szeged nemzetközi szinten legsikeresebb könnyűzenei előadója, aki másfél órás dj-fellépésén egészen biztosan olyan (saját és egyéb) zenéket fog játszani a Szegedi Ifjúsági Napok közönségének, amit ezen a fesztiválon senki mástól nem lehet majd hallani. A SZIN után szinte azonnal utazik Ázsiába, és mint megtudtuk tőle, a Partfürdőre emiatt egy különleges szettel érkezik, amiben már az ázsiai fellépéseire készült vadonatúj zenéit is játszani fogja.

DUBIOZA KOLEKTIV

Ez a bosnyák zenekar nem először lép fel a SZIN-en, ahol lassan olyan masszív rajongótáboruk kezd kialakulni, mint annak idején a Szegedre szintén többször visszatérő Russkajának. Ez nem is meglepő: a Dubioza tipikus fesztiválzenekar, a számos stílust (punk, ska, dub, reggae, hiphop) autentikus balkáni, bosnyák zenével vegyítő, erősen társadalomkritikus dalaik valószínűleg sehol máshol nem működnének jobban, mint egy vízparti nyári fesztiválon. A SZIN utóbbi éveinek egyik legemlékezetesebb húzása is hozzájuk kötődik: 2015 nyarán, a menekültválság kellős közepén, amikor SZIN ideje alatt is számtalan szerencsétlen sorsú ember vesztegelt alig pár tíz kilométer a bulizóktól, a röszkei gyűjtőtáborban, a Dubioza tagjai az egyenlőség, határtalanság és a korlátok nélküliség jegyében a szegedi koncertjük végén "fuck the fences" kiáltsáok közepette elbontották a színpad előtti kordont, és felhívták maguk mellé a komplett nézőteret, az emberek meg jól fel is mentek. Ennél pedig kevés dolog mutatta meg jobban valaha is a Szegedi Partfürdőn, hogy mi a legfontosabb üzenete egy zenei fesztiválnak valójában. (Attól pedig most tekintsünk el, hogy azokban percekben nagyon nem lettünk volna a színpadmester helyében, aki valószínűleg lábon hordott ki egy kisebb infarktust amiatt, hogy vajon beszakad-e az egész színpad a több száz önfeledten ugráló ember alatt. Nem szakadt.) Biztosak vagyunk benne, hogy a Dubioza kolektiv idén is egy remek bulit fog csapni a SZIN-en, nem érdemes őket kihagyni.

RANDOM TRIP

Nem lehet elégszer elmondani, hogy a Random Trip valószínűleg az ország egyik legjobb zenei produkciója. Lényegében bárhányszor érdemes őket meghallgatni, hiszen a számtalan vendégzenésszel dolgozó, folyamatosan változó, átalakuló formáció jelentős mértékben improvizációkra épülő, mindenféle stílust vegyítő koncertjei soha nem ugyanolyanok, mindig tudnak valami újat adni. Persze, nincsenek illúzióink: csütörtök este a PASO, valamint Péterfy Bori és zenekara biztosan sokkal több embert fognak bevinni a Royal Arénába, azoknak viszont, akik miattuk mennek oda, nagyon határozottan javasoluk, hogy utánuk is maradjanak ott, és hallgassák meg Delov Jávorékat is. Kizárt, hogy megbánnák.

BOBAN MARKOVIC ORKESTAR

Csütörtökre még egy balkánbulit ajánlunk, és nem csak azoknak, akik a Dubioza után szeretnének hangulatban maradni. Már csak azért sem, mert Boban Markovic és zenekara egész máshogy közelíti meg a délkelet-európai életérzést, mint a bosnyákok. Dub, reggae, ska és pláne punkrock helyett náluk lényegében mindenre a fúvósok adják a választ, zenéjükkel pedig általában akkora bulit csapnak bárhol, hogy őket hallgatva csak az nem érzi jól magát, aki eleve be van oltva az ilyesmi ellen. Tapasztalataink alapján a SZIN-en nagyon kevés ilyen ember szokott megfordulni, úgyhogy garantált, hogy most is komoly tömeg fog szórakozni a minimum kétórás koncertjükön.

Buli, buli, buli

A kisebb zenei helyszínek közül csütörtökön is elsősorban a DC x Wemsical színpadát, a Casablanca Stage-et, valamint a Luxfunk Rádió és a Funky Mission közös helyszínét ajánljuk. Ezeken a helyeken biztos, nem csak jó zene fog szólni, de változatosságot is jelentenek a nagy sátrak jól ismert fellépői, és a hajnali, viszonylag egynemű EDM-veretései között. A Casablanca helyszínén már délutántól remek helyi lemezlovasok (DJ Kő, Jazzszigor) fognak szokásukhoz híven valószínűleg remek zenéket játszani az ötvenes évektől napjainkig, majd utánuk a hazai elektronikus zenei kultúra egyik "nagy öregje", Jutasi Tamás fogja megmutatni, hogy mit gondol arról, milyen felvételeket érdemes hallgatni egy fesztiválon manapság. Fellépése már csak azért is különösen érdekes, mert meg merjük kockáztatni, hogy legalább tízenöt éve nem játszott Szegeden, vagy ha igen, nagyon eldugták szem elől. Jutasival fél órás átfedésben a Wemsical színpadán egy másik hasonló "underground legenda", Cadik lép majd fel Zoshával az oldalán. Őket sem érdemes kihagyni, és nem csak azoknak, akik annak idején hajnalig buliztak Cadik (és Palotai) mára már legendássá vált bulijaikon a JATE Klubban (vagy bárhol), hanem azoknak sem, akik egyszerűen csak különleges, jó zenékre vágynak a SZIN-en. DJ Alma és barátai, ezúttal Soulja és Zsé, pedig szokásukhoz híven remek feketezenékkel készülnek csütörtök estére a Luxfunk Rádió és a Funky Mission közös helyszínén. Sajnos eléggé eldugták őket: ott vannak a Pepsi Színpadhoz vezető út mellett a Partfürdő hátsó bejáratától nem messze, érdemes arra járni, főleg lányoknak javasoljuk (és persze éppen ezért a fiúknak is :D), remek seggrázós zenéket játszanak általában.

kmn

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Boban Marković Orkestar Clean Bandit dance dj fesztivál koncert pop producer programajánló rock Szegedi Ifjúsági Napok SZIN 2019
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés