Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. augusztus 27. 10:44

Meghosszabbította a Médiatanács a Rádió 88 frekvenciaengedélyét

Tóth Géza, a rádió tulajdonosa kedden délelőtt élő adásban jelentette be, hogy újabb öt évig szólhat a 88 a Médiatanács rendkívüli ülésén hozott döntés értelmében.

Hirdetés

Kollégáink kedden délelőtt fél tizenegy után néhány perccel arról számoltak be, hogy a Rádió 88 élő adásában Tóth Géza tulajdonos bejelentette: a hetek óta bizonytalan sorsú rádió kálváriája véget ért, a NMHH Médiatanácsa egy rendkívüli ülésen meghosszabbította a rádió augusztus 31-én, néhány nap múlva lejáró frekvenciaengedélyét, így a 88 a következő öt évben tovább sugározhat Szegeden.

Ezt követően szinte azonnal a Rádió 88 Facebook-oldalán egy aláírás nélküli közlemény jelent meg, amiben a többi között azt írják, hogy a

„Rádió 88 a jövőben változatlan tulajdonosi háttérrel és változatlan stábbal folytatja munkáját és továbbra is Szegedről, Szegednek a SZEGEDIEKÉRT rádiózik”,

valamint hogy

a „tulajdonosok a döntés hátteréről, annak részleteiről nem nyilatkoznak és azt nem kommentálják”.

Az elmúlt hetekben megjelent cikkekre, valamint szárnyra kapó pletykákra reagálva azt is írják, hogy „rengeteg olyan információ látott napvilágot, aminek nem volt alapja”, ezeket szándékosan nem kommentálták, mert ez „hátráltatta volna azt a munkát, amit a Rádió 88 megmaradásáért” végeztek.

A rádió közleménye azzal zárul, hogy nyomatékosítják:

„a Rádió 88 szeptember 1. után is az életünk része az FM 95,4-en!”

Ezzel a viszonylag szűkszavú közleménnyel a rádió, úgy tűnik, lezártnak tekinti az elmúlt hetek bizonytalanságokkal teli időszakát.

A Rádió 88 közleménye szó szerint, változtatás nélkül:

„Újabb 5 évig az életünk része marad a Rádió 88!
Köszönjük az értünk aggódó szegedieknek azt a rengeteg szeretetet és támogatást, amit az elmúlt hetekben kaptunk. Eddig is tudtuk, amit most mindennap éreztünk: a legjobb dolog a világon a mi hallgatóinknak rádiózni.
A Rádió 88 a jövőben változatlan tulajdonosi háttérrel és változatlan stábbal folytatja munkáját és továbbra is Szegedről, Szegednek a SZEGEDIEKÉRT rádiózik.. Az elmúlt hetekben rengeteg olyan információ látott napvilágot, aminek nem volt alapja. Szándékosan nem kommentáltuk ezeket, mert hátráltatta volna azt a munkát, amit a Rádió 88 megmaradásáért végeztünk. A Médiatanács mai ülésén napirendre tűzte a Rádió 88 hosszabbítási kérelmét és azt pozitívan bírálta el, így további 5 évre megkaptuk a frekvenciaengedélyt.
A tulajdonosok a döntés hátteréről, annak részleteiről nem nyilatkoznak és azt nem kommentálják.
Köszönjük mindenkinek a támogatását és ne feledjétek: a Rádió 88 szeptember 1. után is az életünk része az FM 95,4-en!”

Ugyanez a Rádió 88 Facebook-oldalán:

Vajon miért történt, ami történt?

Mint azt korábbi cikkeinkben már megírtuk, többféle találgatás, verzió látott napvilágot az elmúlt hetekben azzal kapcsolatosan, hogy vajon a Médiatanács miért nem hozott döntést a törvényben meghatározott időpontig a Rádió 88 frekvenciahasználati engedélyének sorsáról.

Ezek között a legszélesebb körben elterjedt nézet az volt, hogy a Szegeden rendkívül népszerű rádiót egy ideje már a Fidesz köreiből igyekeznek megszerezni, az egyértelműen a fideszes befolyásoltság alatt működő Médiatanács pedig éppen azért nem döntött időben az engedélyről, bizonytalanná téve ezzel a rádió jövőjét, hogy az esetleges kormánypárti vevők minél jobb pozícióban legyenek a tulajdonossal szemben, aki a hírek szerint kevesellte a rádióért korábban kínált vételárat.

Bonyolítja a történetet, hogy – mint azt a médiaügyekben általában jól értesültnek számító Media1 is többször megírta – a rádió tulajdonosa, Tóth Géza több szálon is erősen kötődik a NER különböző csoportjaihoz. Így azt, hogy a Fidesz köreiből esetleg zsarolással szereznék meg tőle a rádiót, még a bennfentesek közül is többen minimum furcsának találták.

Ugyanakkor a Media1 friss cikke azt írja, hogy nem hivatalos forrásaik már hétfőn arról számoltak be, hogy „az ügyben háttéralku születhetett a Fidesz-közeli vevőjelölttel, és a hirdetőket már tegnap elkezdték nem hivatalosan tájékoztatni, hogy a rádió tovább üzemelhet.”

Ezt a verziót egyébként jelen pillanatban némileg cáfolni látszik a rádió friss közleménye, hiszen abban az szerepel, hogy a „Rádió 88 a jövőben változatlan tulajdonosi háttérrel és változatlan stábbal folytatja munkáját”.

Nemesi Pál nagyon jól értesült lehetett

Érdekes körülmény a bejelentéssel kapcsolatosan, hogy azt szinte másodpercek alatt egy viszonylag hosszú Facebook-posztban üdvözölte Nemesi Pál, függetlennek mondott fideszes polgármesterjelölt, aki ezek szerint vagy minden idők leggyorsabban gépelő építési vállalkozója, vagy meglehetősen jól értesült volt az események kimenetelét illetően. (Csak a pontosság kedvéért: a Rádió 88 posztja 10:40-kor jelent meg, Nemesi reakciója pedig 10:41-kor.)

Nemesi a többi között azt írja, hogy

„amikor bizonytalanná vált a rádió sorsa, leültünk Tóth Géza ügyvezető-tulajdonossal, én is megpróbáltam minden követ megmozgatni az ügy érdekében”.

Ugyanakkor állítása szerint elszomorította, hogy politikai vetélytársai „megpróbáltak hasznot húzni a Rádió 88 kálváriájából, hősként vagy épp szabadságharcos mártírként beállítani magukat”. Arra ugyanakkor nem tér ki, hogy kikre gondolt konkrétan.

A Fidesz és a KDNP által támogatott polgármesterjelölt posztja ott válik igazán érdekessé, amikor mindehhez hozzáteszi, hogy az elmúlt időszakban a háttérben próbált informálódni a rádió ügyében, majd finoman ellentmondva az egész bejegyzésének a kampánya kellős közepén kijelenti, hogy nem szeretné „politikai haszonszerzésre vagy sárdobálásra használni az örömteli tényt: megmenekült a Rádió 88!”

Nemesi posztja a Facebookon:

Nemesivel kapcsolatosan érdemes még megjegyezni, hogy mint azt egy korábbi cikkünkben írtuk, reálisnak tűnő opció volt a rádió esetleges megmenekülésével kapcsolatosan, hogy amint égetően közel kerülnek a megszűnéshez, a polgármesteri székért gőzerővel kampányoló üzletember egyszer csak a nagy megmentő szerepében fog feltűnni, és valahogyan „kilobbizza” a döntéshozóknál, hogy az utolsó pillanatban a rádiónak és a rádió vitathatatlanul nagy számú szegedi rajongójának kedvező döntést hozzanak. A Nemesi kampányát valójában irányító fideszesek ezzel igyekeztek volna azt a látszatot erősíteni, hogy jelöltjük hatékony fellépésre, komoly lobbierőre képes Szeged és a szegediek érdekében. Több forrásunk azt sem tartotta teljesen irreális elképzelésnek, hogy az egész ügyet valójában csak ennek érdekében generálták. És mint azt a fentebb idézett Nemesi-közlemény is jól mutatja, a polgármesterjelölt kommunikációs stábja, ha nem is teljes erőből, inkább csak sejtetve, de valóban megpróbálkozott az ügy kapcsán azt a látszatot kelteni, hogy a vállalkozó valamilyen formában közrejátszott a Rádió 88 megmenekülésében.

A fideszes Szegedma is időben tudta

És ha már a jól értesülteknél tartunk: a Fidesz médiaalapítványához tartozó Szegedmának konkrétan videója is van Tóth Gézának a rádióban, élőben tett bejelentéséről, tehát vagy ott voltak a helyszínen, vagy megkapták valakitől a felvételt a stúdióból, ami persze nem meglepő, hiszen mióta kirobbant az ügy, nem győzték minden vonatkozó cikkükben megemlíteni, hogy ők a csatorna médiapartnerei. A videóhoz tartozó cikkükben pedig, természetesen, annak is nagyon örülnek, hogy Nemesi Pál üdvözölte elsőként a rádió bejelentését.

Nem szoktuk a tartalmaikat reklámozni, de ezt a videót érdemes megnézni:

Tényleg megmenekült a Rádió 88, és minden marad a régiben?

A fenti kérdésre jelen pillanatban nehéz válaszolni, minden kétséget kizáróan pedig nem is lehet. Az már tény, hogy Szeged kedvenc rádiója szeptember elsejével biztosan nem hallgat el, azt azonban nem lehet tudni, hogy mi volt az ára a megmaradásnak, és hogy ezt az árat kinek kell megfizetnie.

Azt óriási naivitás lenne feltételezni, hogy az elmúlt másfél hónap kálváriája pusztán azért történt, mert a Médiatanács jobban szeret három hét strandolás után sorsdöntő kérdéseket meghozni, mint a törvényben előírt határidőre.

Szinte teljesen biztosra vehető, hogy valakik valamit el akartak érni a hetekig tartó bizonytalansággal. De hogy kik és mit, az vagy soha nem fog kiderülni, vagy leghamarabb a következő hetekben, hónapokban lehet majd talán kikövetkeztetni. Például abból, miként fog híreket sugározni a Rádió 88 az önkormányzati választási kampány hajrájában, valamint, hogy ha most nem is cserélt, de cserél-e gazdát, vagy bővül-e számottevő mértékben a tulajdonosi köre a csatornának a következő időszakban.

Ha például mostantól orrba-szájba Nemesi Pál nagyszerűsége és Botka László mindenáron a szegediekkel elhitetni próbált alkalmatlansága fog folyni a 88-ból, és/vagy új tulajdonosok jelennek meg előbb-utóbb a rádióban, akkor a mostani események nem igazán valódi „megmenekülésnek”, inkább egy kissé gyengén leplezett politikai bekebelezésnek lesznek betudhatók a Szegedet minden áron a jelenlegi vezetéstől elhódítani próbáló kormánypártok részéről.

kmn

Nézze meg a Szeged Televízió videóját is a témában!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Rádió 88 Fidesz média médiapiac Médiatanács megszűnés Nemesi Pál Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság NMHH polgármesterjelölt rádió
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés