Hirdetés
Szegeden 2019. augusztus 26. 14:34

Szociális támogatások: szülőknél, nyugdíjasoknál egyaránt jó helyen vannak

Augusztus közepén elkezdték utalni a Botka László által bejelentett, majd a közgyűlés által megszavazott támogatást: minden nyugdíjas és általános iskolás gyermeket nevelő család gyermekenként tízezer forintos támogatást kap 2019-től.

Egy frissen elvégzett kutatás alapján egy átlagos általános iskolás gyermekre legalább tizenötezer forintot költenek a szülők szeptember előtt. Azaz Szeged azzal a döntésével, hogy támogatta Botka László polgármester javaslatát a tanszerek, felszerelések kétharmadát állja.

Nagy segítség Vivien iskoláztatásában

Papdi Krisztina Marianna akkor értesült a tanévkezdési támogatásról, amikor bement az általános iskolába a lányának, Viviennek a beiskolázásával kapcsolatos teendők intézésére. A gyermekét egyedül nevelő édesanya elmondta, elhozta a tájékoztatót, értelemszerűen kitöltötte, majd visszavitte az intézménybe.

Papdi Krisztina Marianna egyedül neveli a kislányát. Igényelte és már meg is kapta a 10 ezer forint beiskolázási támogatást a várostól. Szeptember közepéig mások is élhetnek a lehetőséggel (fotók: Menyhárt Luca)

– A postás az egyik nap megállított, hogy meghozta a támogatást. Nagyon örültem neki. Vivien koraszülöttként jött világra, nagyon sokféle érzékenysége van, most már csak a tej-, tojás- és gluténérzékenységet tartjuk, ezekre kell figyelnünk. Egyébként is drágák az élelmiszerek, de a diétás ételek, alapanyagok még többe kerülnek. Nekünk nagyon nagy segítség ez a tízezer forint is. Abból a szempontból sem lesz egyszerű a beiskolázás, hogy vannak például olyan ceruzák, vagy füzetek, amelyekből egyszerűen nem lehet olcsóbbat vásárolni, mert az a követelmény, hogy olyan ceruzával, olyan füzetbe írjon mindenki az osztályban. Azaz nem mindig van választás.

Az édesanya azt is elmondta, apránként vette meg lányának a felszerelést. – Már megvagyok mindennel, júniusban már elkezdtem, folyamatosan vásároltuk a szükséges dolgokat. Remélem, tényleg minden megvan, bár lehet, az első szülői értekezleten még kiderül, szükség van, lesz még másra is.

Vivien fejlesztő pedagógushoz is jár, az sem olcsó. – Ismerősök szoktak segíteni, a szüleim sem tudnak. Tényleg egyedül vagyok, a barátok nélkülük biztos, hogy nehezebben menne minden.

Nemes gesztus

Molnár Sándor Andrásné, Zsuzsa kinn volt május 1-jén a Ligetben, ott, élőben hallotta a bejelentést. – A postások nyugdíjas egyesületét vezetem már tizenhárom, minden évben kinn szoktunk lenni a majálison. Nagyon meglepődtünk, de nagyon örülünk neki. Nagyon sok nyugdíjasnak igenis nagy segítség tízezer forint is – mondta Molnár Sándor Andrásné, aki szerint nagyon nemes gesztus volt ez a polgármestertől és a közgyűléstől.

Molnár Sándor Andrásné Zsuzsának is szeptember első két hetében viszi a postás az önkormányzati támogatást

– Nem nagyon dicsekedhetünk a nyugdíjakkal, nem vagyunk elszaladva vele. Én nem panaszkodom, de azt is tudom, sokan vannak nálam rosszabb helyzetben. Ahogy most az árak el vannak szabadulva, minden plusz pénz jól jön. A minap láttam a Szeged Televízióban, mennyivel drágább a zöldség és a gyümölcs – jegyezte meg a nyugdíjas, aki azt is elmondta, még nem gondolta végig, mire költi majd ezt a tízezer forintot. – Mindig nagyon meggondolom, mire, mennyit költök.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: szociális támogatás