Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. augusztus 23. 21:09 Forrás: Azonnali

A német kormány is attól tart, hogy recesszió lesz a gazdaságban

És ha így lesz, az nekünk, a németektől függő magyaroknak nagyon nem lesz jó.

Hirdetés

A stagnáló Olaszországot és a válságból lassan leküzdő Görögországot kivéve a gazdasági helyzet az EU-n belül biztatóan alakul, szinte egész Európában jól teljesítenek a nemzetgazdaságok, ugyanakkor egyre több aggasztó jelet látnak a szakértők Európa legnagyobb gazdasága, Németország körül – írja az Azonnali.

A Spiegel a napokban szivárogtatta ki a német szövetségi kancellária egyik belső dokumentumát, ami szerint a gazdaság már idén recesszióba fordulhat.

„Már harmadik negyedéve látható egy kisebb csökkenés a bruttó nemzeti össztermékben, ez pedig technikailag recessziót jelent”

– olvasható a jelentésben az Azonnali szerint. 

Az exportbevételek csökkenése miatt a német gazdasági teljesítmény már tavasszal, az április és június között is 0,1 százalékkal csökkent, és a következő, októberig tartó harmadik negyedévre is újabb csökkenéssel számolnak a kancellárián. Több tényező is arra enged következtetni, hogy a gyenge ipari termelés az év hátralevő felében is folytatódni fog Angela Merkel kancellár szakértői szerint.

Recesszióról általában akkor lehet beszélni, ha egymást követő legalább két negyedévben csökken a GDP, ami most jó eséllyel megtörténhet Németországban, írja az Azonnali. 

Merkel szakértőnek jelentése szerint viszont igazán komoly veszélytől nem kell tartani, mert a német nemzetgazdaság stabil lábakon áll.

„Nagyobb krízishelyzetre nem kell számítani mindaddig, amíg a kereskedelmi viták nem eszkalálódnak, és nem következik be egy szabályozatlan brexit sem”

– írták a jelentés készítői, akik szerint rendkívüli intézkedésekre nem lesz szükség a gazdaság stabilizálása érdekében.

Németországban 2009 óta nem fordult elő, hogy a gazdaság recesszióba forduljon, ám az augusztusban megjelent EU-s növekedési rangsorban az ország meglehetősen rossz helyen szerepen, az éves összesítésben csak Olaszországot előzi meg a 0,4 százalékos növekedésével – írja a lap.

Magyarország egyébként ugyanebben a rangsorban 5,1 százalékos növekedési rátával az élen végzett. 

Ugyanakkor az Azonnali azt írja:

ilyenkor nem árt emlékeztetni magunkat, hogy a magyar nemzetgazdaság teljesítménye nagyban függ az itt működő német nagyipari vállalatok, autógyártók és egyéb vállalkozások teljesítményétől.

Ezért aztán, ha a német gazdaság gyengén teljesít, azt Magyarország is megérzi.

(Nyitókép: a Porsche német autógyártó dolgozói a cég stuttgarti üzemében. Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Angela Merkel autóipar gazdaság Németország recesszió
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés