Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. augusztus 23. 19:38 Forrás: Euronews

Ujhelyi István: Fel kell lépnünk a klímakatasztrófát tagadó politikai idiotizmus ellen

A szocialista EP-képviselő az Euronewsnak nyilatkozott a brazil őserdőtüzekről, valamint a klímaváltozás kapcsán.

Hirdetés

„A brazil őserdők felégetése és a klímaváltozás kapcsán a brüsszeli Euronews hírcsatornának nyilatkoztam skype-kapcsolaton keresztül az elmúlt percekben. Elmondtam, hogy fel kell lépnünk a klímakatasztófát tagadó politikai idiotizmus ellen és figyelmeztettem parlamenti képviselőtársaimat is, hogy amennyiben a brazil vezetés nem tesz semmit az erdőírtások ellen, akkor végső esetben keresztbe kell feküdnünk a hamarosan újra az EP elé kerülő szabadkereskedelmi megállapodásnak is” – írta Ujhelyi István a Facebookon.

Koraeste aztán a képviselő megosztotta a nyilatkozatát tartalmazó cikket is.

„Tartsuk nyomás alatt a politikai idiotizmust képviselő állami vezetőket! Brazília esetében most heteken, vagy hónapokon belül vissza kell jöjjön elénk a szabadkereskedelmi megállapodás a dél-amerikai államokkal. Addig ezt nem írhatjuk alá, nem hagyhatjuk jóvá, amíg nem ad garanciákat Brazília arra, hogy befejezi ezt a minősíthetetlen és az emberiség elleni fairtási műveletsort” – mondta Ujhelyi az Euronwesnak.

Egyre nagyobb a nyomás az Európai Unión, hogy lépjen fel a brazíliai erdőirtás ellen – írja az Euronews. Szerintük több EP-képviselő is blokkolná az EU és a dél-amerikai országok kereskedelmi megállapodását, amíg nem tesznek lépéseket az esőerdők védelmében. Ennek kapcsán szólaltatták meg Ujhelyit is.

Brazíliában évek óta folyik a dzsungel módszeres felperzselése, hogy termőföldekhez tudják juttatni a gazdákat. Az Európai Bizottság szóvivője a minap elmondta: az az EU–Mercosur kereskedelmi egyezménnyel gyakorolnának nyomást a brazil elnökre. Ez az első kereskedelmi megállapodás, ami kötelezővé teszi a Párizsi egyezmény betartását.

Az Európai Bizottság emellett azt is közölte, készek segíteni Brazíliát az erdőtüzek megfékezésében. A Brazil elnök ezt a napokban többször is visszautasította.

(Fotó: Ujhelyi István Facebook)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Brazília Európai Bizottság Európai Parlament Európai Unió klímakatasztrófa környezetvédelem Ujhelyi István
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés