Hirdetés
Túl a városon 2019. augusztus 22. 18:41 Forrás: MTI

LMP: A gazdasági növekedés is indokolná az otthonápolási díjak emelését

A Fidesz szerint viszont az LMP-s Ungár Péter csak szövegel, mert amikor lehetett volna, ő sem szavazta meg az ápolási díjak emelését.

A kormánynak korábbi ígérete alapján az ország gazdasági teljesítményének növekedése miatt is emelnie kellene az otthonápolási díjakat, valamint más szociális ellátásokat is – mondta Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő csütörtökön Budapesten. 

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, Magyarország az otthonápolási díj mértéke alapján sereghajtó a régióban. Példaként említette, hogy míg Romániában 156 ezer forintnak, Csehországban pedig 167 ezer forintnak megfelelő támogatást kapnak a felnőtteket otthon ápolók, addig Magyarországon ezért 58 ezer vagy 38 ezer forint jár havonta. 

Ungár Péter kitért arra, hogy szinte nincs olyan ország a régióban, ahol eltérően kezelnék a gyermekek és felnőttek otthonápolását. A kormány szempontjából megmagyarázhatatlan, hogy Magyarországon miért csak a gyermeküket otthongondozók kapnak emelt díjat, amely ugyanakkor szintén elmarad a román, cseh, szlovák és szlovén támogatásoktól – fejtette ki az LMP politikusa. 

Kérdésre válaszolva közölte, információi szerint az LMP kőbányai szervezete továbbra is a helyi közös ellenzéki polgármesterjelöltet támogatja.

A Fidesz erre nem sokkal később közleményben úgy reagált, hogy Ungár Péter csak szövegel az ápolási díjról, de amikor kellett, akkor a többi ellenzéki képviselővel együtt nem szavazta meg az ápolási díj emelését.

A nagyobbik kormánypárt szerint az ápolási díj a kormány javaslatára és a fideszes parlamenti többség támogatásának köszönhetően emelkedik és fog még emelkedni a következő években. 

Hozzátették, 2010-hez képest most a háromszorosát, 45 milliárd forintot fordítanak az ápolási és a gyermekek otthongondozási díjára, jövőre pedig már 55 milliárd forintot.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: LMP Orbán-kormány otthonápolás szociális támogatás