Szegeden 2019. augusztus 22. 12:19

Gazdaságfejlesztési döntést is hoz pénteken a rendkívüli közgyűlés

Rendkívüli közgyűlés hoz döntést pénteken délelőtt 9 órától a helyi választási bizottság tagjairól. Sürgősséggel tárgyalja a testület a Pick Szeged Zrt. új szalámigyárának felépítését támogató gazdaságfejlesztési előterjesztést is.

– Zöldmezős fejlesztésként jövőre kezdjük el az új szegedi gyártóüzemünk építését, hogy pár esztendőn belül 30 százalékkal tudjuk növelik a szalámigyártást – jelentette be hivatalosan is Sutka László vezérigazgató még június elején, a gyár 150 éves évfordulójára rendezett ünnepségen.

A Bonafarm-csoporthoz tartozó élelmiszeripari nagyüzem korábban Szegeden az ELI és a sztráda között vásárolt 100 hektáros telket, ahol Közép-Európa legkorszerűbb szárazáru- és feldolgozott húsipari termékgyártó kapacitását szeretné létrehozni a tulajdonos.

A zöldmezős fejlesztést jövőre kezdik el, a létesítmény több fázisban épül meg, először a szalámiüzem építését kezdik el, ahová a Maros utcai gyárat tervezik átköltöztetni.

A teljes fejlesztés több mint tíz évet vesz igénybe, 2-3 éves, egymást követő ciklusokban hajtják majd végre a beruházást, amelynek eredményeként hosszútávon biztosítható lesz a Pick termékek piaci versenyképessége, a munkahelyek megőrzése és bővítése, valamint csökkenthető az ipari termeléssel járó környezetterhelés.

A szegedi önkormányzat kezdettől fogva részt vesz az iparterület fejlesztésében. A város vezetése jelentős erőfeszítéseket tett az autópálya melletti iparterület fejlesztése, bővítése érdekében. Ennek eredményeként épült ki a Szegedi Ipari és Logisztikai Központ, közel ezer munkahelyet teremtve.

– Az iparterület bővítése érdekében az önkormányzat évek óta folyamatosan egyeztet a Pick Szeged Zrt. vezetésével – tudtuk meg Nagy Sándortól.

Az alpolgármester azt is elmondta, hogy az elmúlt években több egyeztetést is tartottak a nagy közüzemi szolgáltatókkal, valamint a Miniszterelnökséggel a Modern Városok programján belül.

– Az iparterület közművesítése jelentős költségekkel jár, ám ezt a környező egyéb fejlesztésekkel összhangban – ELI Tudományos Park, városi és egyéb rendezési tervek – célszerű végrehajtani, ebben partnere a Pick Szeged Zrt.-nek a város.

Nagy Sándor elmondta, a város közreműködésével kétszer két sávosra bővülhet az ELI-nél található körforgalomtól a sztrádáig terjedő útszakasz, valamint a lehajtáshoz szükséges körforgalom is megépülhet a Pick-telek közepénél. Az önkormányzat és a Magyar Közút megállapodása értelmében a NIF Zrt. már meg is hirdette a közbeszerzési eljárást a beruházás megtervezésére.

Jelentős előrelépés lesz a terület csapadékvíz-elvezetésének megoldása.

Az iparterületet egyre több gyár, üzem népesíti be, az ELI mellett pedig hamarosan Tudományos Park létesül, így megnő a burkolt területek aránya, ami a csapadékvíz elszivárgását már akadályozza. Ezért meg kell oldani a lehulló esővíz elvezetését.

Az ELI és az autópálya közötti terület csapadékvizének mesterséges elvezetéséről már folynak az egyeztetések a tervezőkkel, de a térség ivóvíz ellátásának korszerűsítésében is szerepet vállal majd az önkormányzat.

– A pénteki közgyűlésnek pedig módosítania kell az építési szabályzatot, hogy a Nemzeti Közművek szakemberei egy transzformátorállomást tudjanak elhelyezni a területen. Azért igyekszük soron kívül döntést hozni, hogy ezzel is segítsük a beruházás előrehaladását – mondta el az alpolgármester.

Szeged önkormányzata eddig 500 millió forintot csoportosított át a Modern Városok programban elnyert forrásaiból, hogy a Pick zöldmezős beruházását infrastuktúra-fejlesztéssel tudja segíteni.

Képünk illusztráció, egy korábbi közgyűlésen készült.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: rendkívüli közgyűlés gazdaságfejlesztés Pick Szeged Zrt.