Hirdetés
Túl a városon 2019. augusztus 21. 09:24 Forrás: MTI

Kiss-Rigó László a liberális demokrácia veszélyeiről beszélt Washingtonban

A szeged-csanádi püspök kedden a helyi amerikai magyar közösség augusztus 20-i ünnepi szentmiséjén mondott az „orbáni retorikához” tökéletesen illeszkedő dolgokat.

A Magyar Örökség Háza a washingtoni katolikus bazilikától az arlingtoni Marymount katolikus egyetemig tartó, zarándoklatnak nevezett közös sétával, szentmisével, majd magyar piknikkel ünnepelte a magyar államalapítást. 

A misét az egyetem kápolnájában Kiss-Rigó László celebrálta népes magyar közösség jelenlétében. 

A püspök lelki és erkölcsi útravalókat is megfogalmazott, mint mondta, nemcsak a Washingtonban és környékén élő magyaroknak, hanem az összmagyarságnak. Példaként Jézus hasonlatát idézte a sziklára és a homokra épített ház sorsának különbözőségéről. „A ház akkor erős és minden próbát kiálló, ha megvannak az alapjai” – fogalmazott. Majd kifejtette: manapság egy harmadik alternatívát is próbálnak javasolni az építkezéshez, amely szerinte „a saját életünk, jövőnk, családjaink, a társadalom jövőjének építését jelenti”. Ezt a harmadik alternatívát Kiss-Rigó László a liberális demokrácia ajánlatának nevezte. 

„Sajátos technika ez, amely – azzal a jelszóval, hogy egyenlő távolságot kell tartani minden értéktől – azt javasolja, úgy építkezzünk, hogy megássuk az alapot, a szükséges anyagokat, az értékeket viszont jó messzire, körben helyezzük el, de az alapot hagyjuk üresen, és arra építsünk” 

– mondta Kiss-Rigó.

A püspök hangsúlyozta:

„az így épített ház, vagyis az ilyen társadalom kínálta jövő egyértelműen destruktív és önpusztító, ez ellen, bizony, védekeznünk kell”.

Hozzáfűzte, hogy ez a minden értéktől való egyenlő távolságot hirdető ideológia lényegében nem más, mint a nihilizmus. 

A mise után az MTI kérdésére Kiss-Rigó László azt mondta, nem lehet megkerülni Szent István értékeit, amelyek alapvető, örök, egyetemes keresztény értékek.

Szerinte az egyén személyes hitétől függetlenül a nemzet esetében adottság a keresztény alap, a keresztény gyökerek, a keresztény kulturális hagyomány. „Lehet erről nem tudomást venni, lehet tagadni, de akkor az ember saját magát teszi tönkre, és ha egy társadalomban sok ilyen ember van, akkor sajnos a társadalom tömeggé silányul”

– fűzte hozzá.

A szeged-csanádi püspök kiemelte: manapság, szerencsére, annak a folyamatnak vagyunk a  tanúi, hogy a magyar nemzet tagjai – személyes hitüktől függetlenül – egyre jobban ráébrednek a valódi identitásukra.

„Úgy fest, hogy ma a magyar nemzet nem tömeggé silányul, hanem sokkal inkább közösséggé nemesedik”

– hangsúlyozta.

„Az Amerikában és az óhazában élő magyarok számára örök üzenet, hogy tudatosítani kell értékeinket, gyökereinket - a nemzet esetében ez a keresztény gyökereket jelenti -, és meg kell erősítenünk identitásunkat, hogy megküzdhessünk a kor negatív veszélyeivel” – szögezte le Kiss-Rigó László.

(Fotó: MTI/Filep István)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kiss-Rigó László Washington