Hirdetés
Túl a városon 2019. augusztus 21. 08:47 Forrás: MTI

Szombaton kezdődik a hivatalos kampány, akkortól lehet jelölteket ajánlani az önkormányzati választásra

És ekkor lépnek életbe a kampányra vonatkozó szabályok is.

Hirdetés

Augusztus 24-én, szombaton, a szavazást megelőző 50. napon kezdődik az önkormányzati és nemzetiségi választás hivatalos kampánya a választási eljárási törvény értelmében, akkortól lépnek életbe a kampányra vonatkozó szabályok is. 

A törvény szerint kampánytevékenység minden olyan tevékenység, ami alkalmas a választói akarat befolyásolására vagy megkísérlésére, kampányeszköz pedig például a plakát, a választók közvetlen megkeresése, a politikai reklám és politikai hirdetés, valamint a választási gyűlés. 

Nem minősül viszont választási kampánynak a választási szervek tevékenysége és az állampolgárok közötti személyes kommunikáció. 

A választási kampány végéig a jelölőszervezetek és a jelöltek engedély nélkül készíthetnek plakátot, de a plakátokon és a szórólapokon is fel kell tüntetni, hogy ki készítette azokat. 

Képviselő- és polgármesterjelölteket (valamint megyei listát) ajánlani augusztus 24-étől, szombattól lehet. A választópolgárok ajánlóíveken ajánlhatnak képviselőjelölteket. Egy választópolgár több jelöltet is támogathat.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kampány önkormányzati választás önkormányzati választás 2019