• Kezdőlap
  • Hírek
  • Ziccer
  • Szeged kulcsa ott van a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetségnél is: megnyílt a 2019-es kajak-kenu vb
Ziccer 2019. augusztus 20. 22:31

Szeged kulcsa ott van a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetségnél is: megnyílt a 2019-es kajak-kenu vb

Képriport
Százegy ország indul a szerdán kezdődő világbajnokságon. Botka László polgármester a város kulcsát átadta José Perurena Lópeznek, a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség elnökének. A Himnuszt szólógitáron játszották el.

Rövid, de roppant látványos ünnepséggel nyílt meg a Maty-éri pálya céltornyánál az idei kajak-kenu világbajnokság. Soha ennyi ország nem nevezett, összesen százegy lobogót emeltek egyesével magasba az önkéntes diákok a megnyitó elején. A Himnuszt kisebb meglepetésre szólógitáron játszotta el Petrocz-Krauss Ármin, majd ezután „hagyományosabb vizekre evezett” a ceremónia

Felismerhető volt a Himnusz – mert énekelték is... Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

 

  • Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár,
  • Botka László, Szeged polgármestere és
  • José Perurena López, a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) elnöke

mondott köszöntőt.

Szabó Tünde felidézte az első, 1998-as szegedi világbajnokságot. – Talán sokan emlékeznek arra, milyen izgalommal készült az ország, a város és a magyar szövetség két évtizede arra, hogy az egyik legsikeresebb sportágunk világbajnokságát méltó körülmények között, a lehető legjobban sikerüljön megszervezni. Az a verseny alighanem végképp meggyőzte a sportág képviselőit, vezetőit: Szegeden minden feltétel garantált egy igazán sikeres csúcsesemény lebonyolításához.

Az államtitkár ennek kapcsán azt is megjegyezte, talán nem véletlen, hogy időről időre visszatérnek a kajak-kenu világversenyek a Maty-érre.

Botka László azzal kezdte, nagy megtiszteltetés Szegednek, hogy idén is vendégül láthatja a világbajnokságot.

– Szeged már negyedszer a kajak-kenu központja a világon. Idén rekordot is döntöttünk. Az eddigi legnagyobb számban érkeztek versenyzők, akik a világ több mint száz országát képviselik. Szeged barátja a vizeknek és a vizes sportoknak, a város élete összeforrt a Tiszával, a csónakokkal. Itt talán mindenki tud bánni az evezőkkel is. A tehetség apáról fiúra száll. Így nevelt Szeged kiemelkedő sportolókat a vízi sportok területén. Természetes tehát, hogy a kajak-kenu sport ennyire népszerű: szegedi gyermekek százai választják ezt a sportágat. Így vagyunk mi a Vizek Városa, a Bajnokok Városa, a kajak-kenu sportnak pedig magyarországi fővárosa.

A polgármester ezután átnyújtotta a város kulcsát José Perurena Lópeznek, a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség elnökének. – A barátainknak minden ajtót megnyit ez a kulcs: a város az önöké. Kívánok mindenkinek jó versenyzést, és remélem, otthon érzik magukat Szegeden!

Az ICF vezetője azt mondta, nagyon örül annak, hogy visszatérhettek Magyarországra és ismét itt lehetnek Szegeden a 2019-es esztendő legfontosabb gyorsasági versenyén – Szegeden olimpiai kvalifikációs világbajnokságot rendezünk ezúttal, aki itt sikeresen szerepel, az lehet ott Tokióban a 2020-as olimpián.

– Szeged tökéletes helyszíne ennek a fontos eseménynek. Sokan a gyorsasági szakág bölcsőjének tartják ezt a csodálatos pályát, és semmi kétségem afelől, hogy a magyar szurkolók ezúttal is megmutatják, hogy miért van ez így – mondta José Perurena López.

A világbajnokság szerdán 9 órakor, a paraversenyek előfutamaival rajtol.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Botka László kajak-kenu Maty-ér ICF José Perurena López Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség Szabó Tünde