Hirdetés
Hirdetés
 • Kezdőlap
 • Hírek
 • Szegeden
 • Botka László: Nemcsak beszélünk a keresztény értékekről, de ez alapján szervezzük közösségünk életét is
Szegeden 2019. augusztus 20. 07:20

Botka László: Nemcsak beszélünk a keresztény értékekről, de ez alapján szervezzük közösségünk életét is

Képriport
Augusztus 20-án a Széchenyi téren Szent István és Gizella szobránál ünnepelt Szeged. A polgármester beszélt a klímaváltozásról, és azt is mondta: „büszkék lehetünk rá, hogy városunk elmúlt évei a békés fejlődés jegyében teltek”.

Hirdetés

 

11:27 A polgármesteri beszéd után Kondé Lajos püspöki helynök áldott meg az új kenyeret.

11:26 Arra van szükség, hogy közösségünk legfőbb értékét, az összefogást megerősítsük. Hogy a városunk védelmében kötött szövetséget megújítsuk. Álljunk ki közösen Szegedért és a szegedi emberekért! Védjük meg gyönyörű magyar városunkat, és védjük meg Szent István örökségét! Álljunk ki együtt a szabad, európai, szolidáris és zöld Szegedért! Építsük tovább, együtt szeretett városunkat, Szegedet!

11:24 A XXI. században azonban nem csak közös értékeinket kell megvédeni. Közösségünket fizikai veszély is fenyegeti. A klímaváltozás hatásai évszakról évszakra egyre nagyobb kihívást jelentenek városunk számára. Ez egy olyan harc, amit közösen kell megvívnunk a természettel, a természet védelmében. És ennek a küzdelemnek a sikerességétől is függ otthonunk, városunk jövője.

Éppen ezért tűztük ki célul, hogy fenntarthatóvá tesszük Szeged fejlődését! Meg kell védenünk városunkat és az itt élő embereket a klímaváltozás káros hatásaitól. Fel kell készülnünk a hosszú, perzselő nyarakra és az özönvíz szerű esőzésekre. Meg kell védenünk a szegedieket az időjárás viszontagságaitól.

 • Az a célunk, hogy a miénk legyen a legzöldebb és legegészségesebb magyar város.
 • Az elmúlt évtizedek legnagyobb parkosítási programját hajtottuk végre Szegeden. Fákat, bokrokat, cserjéket és virágokat ültettünk, hogy minél nagyobb legyen a zöldterület mérete, és minél egészségesebb legyen városunk levegője.
 • Napelemet tettük intézményeink tetejére, és szigeteltük az önkormányzati épületeket, hogy spóroljunk az energiával.
 • A távfűtési rendszerünket környezetbarát geotermiára váltjuk.
 • Folyamatosan elektromosra cseréljük tömegközlekedésünket, ezzel tisztán tartjuk városunk levegőjét.
 • Újabb kerékpárutakat és biciklitárolókat, új, ingyenes kerékpár szervizállomásokat létesítünk, hogy még többen válasszák az egészséges közlekedést.
 • Véderdőt ültetünk városunk köré, hogy tisztább legyen a levegő.
 • Tovább fejlesztjük csatornázási rendszerünket. A hirtelen lezúduló víztömeget elvezetjük és víztározóba gyűjtjük, hogy a száraz időszakban öntözni tudjuk kertjeinket.
 • Az egész várost átfogó módon fejlesztjük a szelektív hulladékgyűjtést, odafigyelünk természeti értékeinkre. Minden szemetet újrahasznosítunk, amit csak lehet.
 • Gyermekeinket a természet szeretetére és védelmére neveljük.

Szeretnénk jó példával elöl járni. Be fogjuk bizonyítani, hogy a XXI. században a környezetünk óvása mellett is sikeresek és eredményesek lehetünk.

11:22 István király álma beteljesülni látszik, hazánk az európai közösség megbecsült és stabil tagjává vált az ezer év alatt. Azonban rajtunk múlik az, hogy ez a békét és fejlődést nyújtó szövetségi rendszer fenn is maradjon. Szeged továbbra is kiáll az európai Magyarország mellett. Kiállunk az európai értékek és az európai szövetségi rendszer mellett. Hiszünk a sokszínű, toleráns és szolidáris, erős Európában.

11:18 A világon egyedülálló tudományos lézer kutatóközpontot hoztunk létre Szegeden, és köré XXI. századi ipari parkot építünk. A nemzetközi szinten is kiemelkedő egyetemünkre, a csúcstechnológiára és a modern kutatásokra, a korszerű szolgáltatásokra építjük városunk jövőjét. Szeged a magyar tudomány jó hírét viszi szerte a világon!

Kattintson fönti képünkre, nézze meg az ünnepségen készült galériánkat! (fotók: Iványi Aurél)

11:15 Szeged az a város, amely hosszú évek óta őrzi önállóságát és függetlenségét. És talán nincs még egy olyan város az országban, amely szabadságával olyan jól élt volna, mint mi. Magyarországon mi nyertük el a legtöbb európai támogatást és ebből értékteremtő beruházásokat hajtottunk végre szerte a városban.

Megújultak bölcsődéink, óvodáink és iskoláink. Gyermekeinknek a legjobb körülményeket biztosítjuk a fejlődéshez, hogy tudásukkal és tehetségükkel tovább gyarapíthassák szűkebb és tágabb környezetüket. Kiművelt, a világra nyitott, a magyar és európai kultúrára büszke fiatalokat nevelünk.

Rendbe tettük rendelőintézeteinket és új egészségházakat építettünk, hogy a szegediek korszerű és modern ellátásban részesülhessenek. Hogy a szegedi emberek biztonságban éljenek és minél egészségesebbek legyenek.

11:12 „Mi itt ma Szent István emléke előtt tisztelgünk. A szabadságot, a függetlenséget és az önállóságot, a magyar és az európai értékeket ünnepeljük közösen. Nekünk, szegedieknek a mai napig ezek a legfontosabb értékeink. Közösségünket ezekre az értékekre alapozzuk. És ennek köszönhetjük, hogy városunk az országban is kiemelkedő sikereket ért el az elmúlt években.

Mi soha nem azt nézzük, hogy ki honnan jött, hanem azt, hogy ki mit tesz szeretett városunkért. Nálunk nem a világnézet és a politikai hovatartozás számít, hanem a tudás, a teljesítmény és a befektetett munka. Mi a sokszínűségben, a szabadságban és a szolidaritásban hiszünk, és elutasítjuk a kirekesztés, a bezárkózás és a megosztás politikáját.”

11:08 Gömöri Krisztián szívművész szavalata után Botka László polgármester lépett a pulpitushoz és mondta el ünnepi beszédét.

10:55 Fölvonták a nemzeti lobogót, az ünneplők a Fricsay fúvószenekar mögött átvonulnak Szent István és Gizella szobrához.

Iványi Aurél zászlófelvonásról készített képeit itt tekintheti meg!

10:33 Fricsayék ezekben a percekben zendítettek rá érkeznek a szegediek a Széchenyi térre.

 

Korábban írtuk:

Fél tizenegykor kezdődik az ünnepi műsor a Széchenyi téren a városháza előtt a Fricsay Ferenc Városi Koncertfúvószenekar és a Pavane Táncegyüttes közös fellépésével. Negyed órával később, 10.45-kor a Himnuszra ünnepélyesen úszik föl a középső zászlórúdra az országzászló. A zászlófelvonás után az ünneplők együtt vonulnak át Szent István és Gizella szobrához

A díszünnepség és a koszorúzás tizenegy órakor kezdődik, a szobornál mond ünnepi beszédet Botka László polgármester. Az új kenyeret Kondé Lajos, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöki helynöke áldja meg.

A Fricsay Ferenc Városi Koncertfúvószenekar és a Pavane Táncegyüttes mellett közreműködik Gömöri Krisztián színművész, a Tápai Hagyományőrző Együttes és a Szeged Városi Kórusegyesület. Az ünnepség moderátora Beslin Anita.

Emlékezés Dorozsmán

Kiskundorozsmán a városi ünnepség előtt egy órával, tíztől tartanak megemlékezést a Dísz téren, az Országalma emlékműnél. Ünnepi beszédet mond Lauer István, önkormányzati képviselő, közreműködik a Dorozsmai Versmondók Köre. Délután öttől estei nyolcig hatodszor tartják meg a Dorozsmai Családi Napot a Dianovszky téren.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: augusztus 20. Botka László Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar Gömöri Krisztián Kiskundorozsma Lauer István Pavane Táncegyüttes Széchenyi tér Tápai Hagyományőrző Egyesület Beslin Anita Dianovszky tér Dísz tér Kondé Lajos Szeged Városi Kórusegyesület
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés