Hirdetés
Szegeden 2019. augusztus 17. 11:50 Forrás: Szegedi Tükör

Elég embernek lenni

Több mint hatvan éve élek Szegeden. Persze maradhattam volna a szülővárosomban, Békéscsabán, hiszen ott élt a családom és a rokonság nagyobb része. Vagy amikor sorkatonai időmet töltöttem Budapesten, ott is maradhattam volna.

Hirdetés

De én ragaszkodtam az érettségi után Szegedhez, a városhoz és természetesen a diákkori szerelmemhez, aki már ötvenöt éve a feleségem. Itt is maradok életem végéig.

Az élet már megtörtént velem. És akkor is, mint ahogy most is, az igazság nálam mindig objektív volt és maradt is. Soha senkinek nem voltam a bértollnoka, és nem is leszek. De ha az igazságot a hazugsággal keverik, azt nem tudom szó nélkül hagyni. Márpedig az utóbbi években kitettek magukért politikusaink, mindkét oldalról. Úgy látszik, ilyen a politika, és nemcsak Magyarországon, hanem többnyire az egész világon.

Csak a hülye meg aki nem akarja, az nem veszi észre azokat a hazugságokat, amelyeket naponta alkalmaz a regnáló orbáni hatalom. Holott a hazugság nemcsak az emlékeket mérgezi meg, hanem az emberek kapcsolatait is. Hogy többet ne is említsek, már tizenéve kettészakadt az ország.

Igazságtalan támadások során pártolólag magam is írtam már olvasói leveleket a helyi médiumokban Botka László polgármester mellett, elvonatkoztatva attól, ki milyen elveket vall, pedig városunk polgármesterét személyesen nem is ismerem. Arról nem is szólva, hogy egy fillér honoráriumot sem kaptam soha, grátisz volt az egész. De úgy gondolom, hogy egyesek, ha fizetnek nekik, hajlamosak az egyenes útról letérni. Tapasztalatom, hogy mennyire sok ilyen ember van. Pedig a becsület minden garasnál többet ér!

Vajon a Déli Szó vagy a Lokál hetente megjelenő „hazugsággyűjteménye”, a karaktergyilkosságok prezentálása, a bűnös hatalom melletti kiállás mennyire korrekt és erkölcsös? Hogy a keresztényi ártatlanság megszégyenítését ne is említsem. Ahol nem a korrektség, a szakmai tudás a fontos, hanem a csúszó-mászó gerinctelenség, a rossz pártolása és támogatása, a feltétel nélküli részrehajlás, a lojalitás. És akkor azzal jönnek (közben meg hónapok, évek óta vegzálják a város első emberét, azt lesve, hogy mire is harap a közvélemény), hogy „Botka visszataszító politikai gyűlöletkampányát a szegedi egyetem rektora ellen a hatalom féltése motiválja”. Ezt írta Ádám Attila szegedi ügyvéd. Ugyan, ki kezdte a vegzálást? És ha már lúd, legyen kövér: „Botka zavara érthető, ráadásul még a saját anyjának sem tud megfelelni”, vetette papírra szemérmetlen módon ugyanez az ügyvéd! És akkor ezek a „hazugsággyűjtők”, hetente megjelenő lapok teret engednek ennek a gerinctelen viselkedésnek.

Ugyan, árulják már el az urak, milyen kormány az, amelyik a fenti gyűlöletpolitikára adja a fejét? Holott Ferenc pápa is megmondta: „ki magasban van, annak kell szolgálnia”.

Ez az orbáni rezsim minden elképzelhető rosszat elkövetett már, de eszében sincs, hogy szolgáljon, egyszerűbb uralkodni, nemde? Hogy is képzeli a pórnép? És persze az eszükbe sem jut a rémhírterjesztőknek, a vegzálóknak, hogy amit az ember maga mögött hagy, az egyszer mind utoléri, mert amik vagyunk és amik leszünk, annak a múltunk is része.

Tisztelt Olvasóink!

Szerkesztőségünk fenntartja a jogot arra, hogy az észrevételeket, olvasói leveleket rövidítve, szerkesztett formában adja közre.

Aki békeidőben is az ellenséget keresi (Orbán ezt teszi egyfolytában), az nem leli nyugalmát, mert nincs tisztában vele, hogy önmagával van ellenséges viszonyban. Émile Zolát idézve: „Nincs hősibb feladat, mint akár csak a legparányibb igazságot is diadalra vinni.” Ez volna minden politikus feladata, és nem az, hogy szétlopják az egész országot. Mert, tisztelt urak, semmi sincs rendben országunkban, bármit is állítanak! Vegyék már tudomásul: nem önmagában az élet az, ami fontos, hanem hogy jól éljük le rövidke életünket. Csak lenni még nem élet!

Miért hiszi a Fidesz (vagy bárki is), hogy azért, mert valaki egyetemi rektor és szakmájában elismert ember, más vonatkozásban is tiszta és kiváló? Rovó László rektor – állítólag? – több százéves szegedi múlttal bíró család sarja. Na, és? Mi bizonyíték van arra, hogy maga az érintett személy – az ősökön túl – olyan nagy szolgálatot tett ennek a városnak, netán az országnak, hogy minden indok nélkül (de legalábbis tisztázatlanul hagyva a felvetett problémákat) rátámadjon Szeged város első emberére? Ha van valakinek véleménye, az egyáltalán nem baj. De a magán- és a hivatali szférát tények nélkül pellengérre állítani, az már skandalum!

Az „ítéletet” hagyjuk a város választópolgáraira! Majd októberben.

Sokkal többet érne, ha a Fidesz viselt és alig elviselhető dolgai között kutakodnánk. Ott rengeteg korrupciót és törvénysértést tapasztalhatnánk. Globálisan kellene előbb rendet tenni a „nagyok” között, és megláthatnánk, mindenütt másutt rendeződnének a dolgok.

Ajánlom mindenki figyelmébe Göncz Árpád egykori államfő gondolatait:

„Ha szolgálni kívánok valakit, azokat szolgálom, akiknek nincsenek szolgáljuk.”

Mert, ugye, elég embernek lenni ahhoz, hogy jót cselekedjünk.

Kutnyik Pál

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: olvasói levél Szegedi Tükör