Hirdetés
Színes 2019. augusztus 16. 18:09 Forrás: MTI

Szolnok egy kicsit Budapest volt

Megtartották az augusztus 20-i budapesti, a Margit híd és a Lánchíd között zajló légi bemutató főpróbáját pénteken az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison.

Hirdetés
Hirdetés

Kilián Nándor, a Magyar Honvédség Parancsnokságának légierő haderőnem szemlélője a gyakorlatot követő sajtótájékoztatón elmondta: a Magyar Honvédség valamennyi rendszeresített repülőeszköze látható lesz augusztus 20-án Budapest felett a mintegy ötvenperces bemutatón, amelyen több mint húsz légi jármű vesz részt. Azt mondta: a parádé célja a most hadrendben álló légi járművek megismertetése mellett a jövőben rendszeresítendő új repülőeszközök bemutatása.

A járművek vegyes kötelékben repülése a Duna felett vagy a helikopterek egyéni bemutatói önmagukban is látványos részei a légi parádénak. Láthatók lesznek egyebek mellett AS-350B, Mi-8, Mi-17 és Mi-24 típusú kiképző, szállító és harci helikopterek, Z-242, Z-143, AN-26, FALCON 7X és A-319 típusú kiképző repülőgépek, valamint szállító repülőgépek is. Nem hiányozhatnak majd a „nemzet szárnyai”, a JAS-39 D és C típusú Gripenek sem, amelyek ötös kötelékben, ékalakzatba zárkóznak majd össze.

Előtérben szpotterek, háttérben Minyók (fotók: MTI/Mészáros János)

A közönség láthat majd két H145 típusú helikoptert is a német légierő kötelékéből. A Magyar Honvédségnél hamarosan rendszerbe álló járművekből az év végére megérkezik az első négy, másfél éven belül pedig Magyarországon lesz mind a húsz. A magyar pilóták kiképzése már meg is kezdődött Németországban erre a típusra.

A légi parádé végén öt ejtőernyős egy Mi-17-es helikopterből kiugorva a Dunára telepített pontonra érkezik majd.

A dandártábornok kiemelte: a nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Honvédség több mint hétszáz katonája mintegy negyven helyszínen vesz részt különféle rendezvényeken.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: augusztus 20. Szolnok Budapest Gripen helikopter Kilián Nándor MH 86. Szolnok Helikopter Bázis

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés