Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Színes
  • A Facebook szerint európai felhasználók beszélgetéseit nem hallgatták le és nem készültek róluk leiratok
Színes 2019. augusztus 15. 17:23 Forrás: MTI

A Facebook szerint európai felhasználók beszélgetéseit nem hallgatták le és nem készültek róluk leiratok

A cég közleménye szerint csak amerikai felhasználók érintettek, és csak olyanok, akik korábban hozzájárultak ahhoz, hogy lehallgassák őket.

Európai felhasználók nem voltak érintettek azon kísérleti projektben, amiben a Facebook lehallgatott és leiratozott bizonyos beszélgetéseket – állítja csütörtöki közleményében a közösségi oldal.

„Egyetlen európai uniós felhasználó sem volt érintett”

– jelentette ki Alex Dziedzan, a vállalat szóvivője a Politico brüsszeli hírportál által ismertetett közlemény szerint, amiben azt írták, hogy kizárólag az Egyesült Államokban folytatták a tesztet.

A Facebook szerdán elismerte, hogy nemrég felhagyott ezzel a gyakorlattal, de korábban, állítólag a felhasználók engedélyével, lehallgatott az oldalhoz tartozó Messenger alkalmazáson keresztül folytatott bizonyos beszélgetéseket, amikről mesterséges intelligencia segítségével leiratot is készített. Majd a beszédfelismerési technológia javítása érdekében ezek pontosságát alvállalkozók ellenőrizték, akiknek ehhez meg kellett hallgatniuk az anonimizált felvételeket.

A híroldal szerint mivel európai felhasználók nem érintettek, így nem valószínű, hogy hivatalos vizsgálatot fog indítani az ügyben a dublini nemzetközi székhelyű vállalat európai adatvédelmi sztenderdjeit ellenőrző ír hatóság.

Az amerikai jogszabályok értelmében az internetes platformok készíthetnek hasonló leiratokat, de csak amennyiben ezt nyilvánvalóvá teszik az általános szerződési feltételeikben. A Facebook azt közölte, hogy csak olyan felhasználók beszélgetéseit rögzítették, akik ahhoz kifejezetten hozzájárultak, az ugyanakkor nem világos, hogy ők tisztában voltak-e azzal, hogy mit fognak majd kezdeni ezekkel.

Az üggyel kapcsolatosan Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke nemrég azt nyilatkozta, hogy a hatóság méltányolja, hogy a Facebook felfüggesztette a hanganyagok elemzését, de a közösségi oldalnak írásbeli garanciát kell adnia az adatok védelmére. Ugyanakkor ha a hatóság úgy ítéli meg, hogy ezek a garanciák nem biztosítanak kellő védelmet, a NAIH élni fog a GDPR-ban, az EU adatvédelmi rendeletében rögzített hatáskörével, és Magyarország területén meg fogja tiltani az adatkezelést, azaz a beszélgetések kiadását.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: adat adatvédelem Facebook Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság EU Európai Unió