Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. augusztus 15. 10:50 Forrás: MTI

A Facebooknak írásbeli garanciát kell adnia az adatok védelmére

Például arra, hogy nem adja ki a felhasználók beszélgetéseit harmadik félnek, ahogy azt korábban többször is megtették. Ha ez nem történik meg, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) ideiglenes intézkedésként megtiltja az adatok kiadását.

A Facebook kedden elismerte, hogy korábban - állítása szerint a felhasználók engedélyével - lehallgatott beszélgetéseket, amikről leiratot is készített. A cég jelezte: felhagyott a gyakorlattal, hogy a beszélgetésekről készült hangfelvételeket megbízottjaival meghallgattatja. A Bloomberg hírügynökség jelentése szerint a felvételeket mesterséges intelligencia segítségével számítógépek alakították át írott szöveggé. A Facebook ezután alvállalkozók százainak fizetett azért, hogy a leiratok pontosságát ellenőrizzék, amihez meg kellett hallgatniuk az anonimizált felvételeket. 

Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke az MTI-nek ezzel kapcsolatosan elmondta: a hatóság méltányolja, hogy a Facebook felfüggesztette a hanganyagok elemzését, ugyanakkor írásbeli garanciát várnak a cégtől, hogy nem továbbítja harmadik félnek a beszélgetések hanganyagát. Hozzátette: mivel a Facebook európai központja Írországban van, az ír adatvédelmi hatóság vizsgálja ki az ügyet, és ebben a NAIH is részt fog venni. 

Ugyanakkor ha a hatóság úgy ítéli meg, hogy a Facebook által vállalt garanciák nem biztosítanak kellő védelmet, a NAIH élni fog a GDPR-ban, az EU adatvédelmi rendeletében rögzített hatáskörével, és Magyarország területén meg fogja tiltani az adatkezelést, azaz a beszélgetések kiadását – közölte. 

Péterfalvi Attila szerint a magyar hatósághoz még nem érkezett panasz az ügyben.

(Fotó: NurPhoto/Nasir Kachroo)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: adat adatvédelem biztonság Facebook Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés