• Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Kitüntette a százéves Szegedi Szimfonikus Zenekart Botka László a Dóm téri Ajándékkoncerten
Művház 2019. augusztus 14. 22:57

Kitüntette a százéves Szegedi Szimfonikus Zenekart Botka László a Dóm téri Ajándékkoncerten

Képriport
Szeged Város Emlékplakettjét az idén hatvanéves Gyüdi Sándor vette át. Utána klasszikusokat és kortárs szerzők műveit is hallhatta a mintegy háromezer fős közönség.

Hirdetés
Hirdetés
A nézőket először Gyüdi Sándor köszöntötte, aki ez égiek segítségét is kérte az estéhez, hogy ne mossa el az eső a koncertet (Fotók: Iványi Aurél)

„Szeged városa működteti az ország legnagyobb szabadtéri színpadát, az ország legnagyobb nyári szabadtéri művészeti fesztiválját, és az ország legnagyobb vidéki szimfonikus zenekarát”

– mondta Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója, Liszt Ferenc-díjas karmester, mielőtt felkonferálta volna Botka László polgármestert a Szegedi Szabadtéri Játékok részeként megrendezett hagyományos Ajándékkoncerten a Dóm téren.

„2003-ban azért alapítottuk az Ajándékkoncertet, hogy szorosabbá fűzzük a szegediek és a Szabadtéri Játékok kapcsolatát, és hogy tisztelegjünk a gazdag szegedi zenekultúra előtt.

A mai napig ez az Ajándékkoncert az egyetlen Magyarországon, ahol egyszerre négyezer néző hallgathat komolyzenét”

– kezdte köszöntőjét a polgármester.

Botka László arról beszélt, hogy az idei év Szegeden az évfordulók éve: a város szabadságának háromszázadik évfordulóját, valamint a nagyárvíz utáni európai újjáépítés száznegyvenedik évfordulóját ünnepeli a város. Ennek kapcsán a szegedi önkormányzat megbízásából Tóth Péter, az egyetem zeneművészeti karának dékánja Szeged föltámadása címmel alkotott új darabot, amit az este során a Szegedi Szimfonikus Zenekar elő is ad, mondta el a polgármester.

Botka László egy másik évfordulóról is megemlékezett, mint mondta, „a szegedi kultúra, zenei élet meghatározó intézménye, a Szegedi Szimfonikus Zenekar idén ünnepli alapításának századik, újjáalapításának ötvenedik évfordulóját”.

Botka László szerint az idei év az évfordulók éve Szegeden

„1919-ben a vesztes világháború és Trianon árnyékában a szegediek úgy gondolták, hogy lehet és érdemes kultúrára, szépségre, jóságra, zenére is várost alapítani, ezért zenekart alapítottak, ami ötven évvel ezelőtt lett a város hivatalos zenekara, és a Szegedi Szimfonikus Zenekar azóta is Magyarország egyik legnagyobb zenekara, kilencvenkilenc kiváló zenésszel”

– tette hozzá a polgármester, aki szerint az idei Ajándékkoncerttel a születésnapos Szegedi Szimfonikus Zenekar ad ajándékot a nézőknek. 

„Ez az alkalom mindenképpen méltó arra, hogy Szeged város nevében, mindannyiunk nevében köszönetet mondjuk a zenekarnak a rengeteg csodálatos élményért és azért, hogy jó hírünket viszik a világba”

– mondta Botka László, aki mielőtt átadta volna Szeged Város Emlékplakettjét, azt is megjegyezte, hogy az évfordulók ezzel még mindig nem értek véget, hiszen az emlékplakettet az idén hatvanéves Gyüdi Sándornak adja át.

A százéves Szegedi Szimfonikus Zenekar, vezényel Gyüdi Sándor

Az ezt követő koncerten Erkel, Bartók és Liszt szerzeményei mellett kortárs magyar zeneszerzők műveit is játszotta a Gyüdi Sándor által dirigált zenekar.

Elsőként Erkel Ferenc Hunyadi László című operájának nyitányát játszották, nem véletlenül: hatvan éve, 1959-ben Erkel Hunyadi Lászlójával indultak el újra a Szegedi Szabadtéri Játékok. Másodikként Bartók Béla Magyar képek című öttételes művét adták elő, majd az első részt Liszt Ferenc Les préludes című szimfonikus költeményével zárták.

A koncert második részében már kortárs zeneszerzők műveit hallhatta a közönség: két ősbemutató is szerepelt a programban, aminek sorrendjét az időjárás miatt egy kicsit megváltoztatták az eredetileg meghirdetetthez képest. Így a szünet után először a két premiert adták elő, hogy ezeket biztosan hallhassa a közönség: Tóth Péternek a város felkérésére, a nagyárvíz száznegyvenedik évfordulójára írt szerzeményét, valamint a Szegedhez és a Szegedi Szabadtérihez is erősen kötődő Szirtes Edina Mókus Onnan fentről című művét játszották.

Az Ajándékkoncert utolsó részében Tóth Péter Hunyadi intermezzóját adta elő a zenekar, amit éppen az első részben elhangzó Hunyadi-nyitány ihletett, Erkel Ferenc halálának 125. évfordulójára íródott, és a Szegedi Szimfonikus Zenekar tavaly mutatta be szintén Gyüdi vezényletével. Továbbá Szirtes Edina Vidróczki című etno-szimfonikus szerzeményét is hallhatta a közönség.

A koncert második részében a szimfonikusok mellett régi magyar hangszerek is szerepet kaptak. És végül az időjárás sem okozott komoly gondokat.

(Nyitóképünkre kattintva megnézheti a helyszínen készült fotógalériánkat.)

kmn

Videónk is van! Nézze meg Botka László köszöntő beszédét!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ajándékkoncert Botka László Gyüdi Sándor kitüntetés komolyzene koncert Szegedi Szabadtéri Játékok Szegedi Szimfonikus Zenekar