Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Korlátozni akarja az orosz tudósok külföldi kollégáikkal való kapcsolattartását a moszkvai közoktatási minisztérium
Túl a városon 2019. augusztus 14. 23:19 Forrás: MTI

Korlátozni akarja az orosz tudósok külföldi kollégáikkal való kapcsolattartását a moszkvai közoktatási minisztérium

Legalábbis ezt „tanácsolja” egy, a sajtóban megjelent rendelet az állami elemzőközpontok, kutatóintézetek munkatársainak. Ez persze nyugtalanságot keltett az orosz tudósok körében.

Hirdetés

A kéthetente megjelenő Troickij Variant című lap által kedden közölt rendelet értelmében a tudományos intézetek vezetőinek öt nappal előre kell értesíteniük az orosz közoktatási és tudományügyi minisztériumot a külföldi tudósok látogatásáról, majd a megbeszéléseikről utólag be kell számolniuk. A találkozón legalább két orosznak kell jelen lennie.

A dokumentum szerint az orosz tudósok szabad idejükben a vezetőjükkel való egyeztetés után találkozhatnak külföldi kollégáikkal. A minisztérium azt akarja, hogy a külföldiek az információ gyűjtésének és feldolgozásának műszaki eszközeit kizárólag meg nem nevezett nemzetközi szerződések által körülírt esetekben használhassák.  

Az újságban Alekszandr Fradkov, az orosz akadémia egyik gépészettudományi laboratóriumát vezető tudósa nyílt levélben szólította fel a tárcavezetőt, Mihail Kotyukovot, hogy vonja vissza a szovjet stílusú rendelkezést. Indoklása szerint az ukáz nemhogy nem erősíti az ország biztonságát, de árt az orosz tudománynak, annak elszigetelődéséhez vezet, továbbá lejáratja a hatóságokat és akadályozza annak a Vlagyimir Putyin elnök által kitűzött feladatnak a megvalósítását, hogy Oroszország vezető tudományos hatalommá váljon.

A közoktatási minisztérium közölte, hogy a rendelet nem utasítás, csupán ajánlás. A tárca tagadta, hogy célja a tudósok ellenőrzés alá vonása volna.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán újságíróknak megígérte, hogy az elnöki hivatal ki fogja deríteni a közoktatási tárcánál a rendelet részleteit. Mint mondta, nem ismeri a dokumentumot, de a kérdezői által ismertetett részletek alapján túlzásnak nevezte azt.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy nem árt egy bizonyos fokú éberség, mert "a külföldi szakszolgálatok nem alszanak, és a tudományos ipari kémkedést senki sem szűntette meg". Szavai szerint az ilyen kémkedés a hét minden napján, a nap huszonnégy órájában folyik, különösen a fiatal tudósok ellen.

Az orosz tudományos életben nagy port vert fel, hogy tavaly júliusban letartóztatták és hazaárulással vádolták meg Viktor Kudrjavcevet, a Roszkoszmosz vezető kutatóintézete, a Központi Gépipari Tudományos Kutatóintézet (CNIIMas) veterán munkatársát. A vád szerint Kudrjavcev emailben szolgáltatott ki titkos adatokat a belgiumi Sint-Genesius-Rode-ban működő, Kármán Tódorról elnevezett von Karman Folyadékdinamikai Intézetnek a hiperszonikus repülőszerkezetek kifejlesztésénél Oroszországban alkalmazott technológiákról.

Idén nyáron Kudrjavcev egyik kollégáját, Roman Kovaljovot, a CNIIMas Hőcsere- és Aerodinamikai Központjának vezetőjét vádolták meg hazaárulással.

(Fotó: AFP)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kutatók Oroszország tudomány Vlagyimir Putyin
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés