Hirdetés
Művház 2019. augusztus 14. 19:12 Forrás: MTI

Velencei filmfesztivál: Costa-Gavras kapja az életműdíjat

A görög filmrendező 1982-ben az Eltűntnek nyilvánítva című politikai dráma forgatókönyvéért kapott Oscar-díjat.

Costa-Gavras Adults in the Room című új filmjét versenyen kívül vetítik le a fesztiválon augusztus 31-én. Az alkotás a görög pénzügyi válsággal foglalkozik. A főbb szerepekben Hrisztosz Loulisz, Alekszandrosz Bourdoumisz és Ulrich Tukur látható. 

A rendező a korábbi görög pénzügyminiszter, Jánisz Varufákisz azonos című könyve alapján írta a forgatókönyvet. A film a baloldali görög kormány Nemzetközi Valutaalappal (IMF), az európai technokratákkal és a német kormánnyal folytatott, kudarcba fulladt tárgyalásai után játszódik, és a zárt ajtók mögött lejátszódott mély, emberi tragédiákat ábrázolja. A Jaeger-LeCoultre Dicsőség a Filmkészítőnek elnevezésű filmes életműdíjat a vetítés előtt veheti át Costa-Gavras.

Alberto Barbera, a fesztivál igazgatója közleményében a kortárs rendezők élmezőnyébe sorolta Costa-Gavrast. Kiemelte, hogy a görög rendezőnek különös tehetsége van arra, hogy filmes eszközökkel a politikát olyan izgalmas témává tegye, ami a szélesebb közönséget is megragadja. 

Costa-Gavras legismertebb filmjei közé tartozik a Z, avagy egy politikai gyilkosság anatómiája (1969), az Ostromállapot (1972), a Music Box (1989), az Őrült város (1997) és az Ámen (2002).

A 76. Velencei Filmfesztivált augusztus 28. és szeptember 7. között rendezik meg.

(Fotó: WireImage/Dominique Charriau)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: életműdíj fesztivál film Velencei Nemzetközi Filmfesztivál mozi