Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. augusztus 14. 17:09 Forrás: MTI

A vártnál erősebben csökkent az euróövezet ipari termelése júniusban

Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) szerdán kiadott jelentése szerint.

Hirdetés

Naptári kiigazítással számolva, éves összevetésben 2,6 százalékkal esett vissza az euróövezet 19 tagállamának ipari termelése, míg az előző hónaphoz mérve naptárhatással és szezonális kiigazítással számolva 1,6 százalékos csökkenést mértek júniusban – jelentette az Eurostat.

Az elemzők jóval kisebb, 1,2 százalékos éves csökkenésre számítottak az előző havi 0,8 százalékos visszaesés után. Havi szinten pedig 1,4 százalékos csökkenést vártak a májusban mért 0,8 százalékos emelkedés után.

Az Európai Unió 28 tagállamában májushoz képest 1,5 százalékkal, tavaly júniushoz képest pedig 1,9 százalékkal csökkent az ipari termelés. Májusban éves szinten 0,1 százalékos, havi szinten pedig 0,9 százalékos volt az emelkedés.

Az euróövezetben és az unióban is különösen nagy mértékben esett vissza a tőkejavak termelése júniusban.

Az egy évvel korábbihoz képest a legerősebb visszaesést éppen a legnagyobb gazdaságban, Németországban mérték, 6,2 százalékot. A következő helyen Horvátország és Portugália osztozik, egyaránt 5,6 százalékos csökkenéssel. A legnagyobb mértékben Észtország ipari termelése nőtt, 7,4 százalékkal, a sorban következő Lettországban 4,4 százalék, Dániában 4,2 százalék, Magyarországon pedig 4,1 százalék volt a növekedés. 

Júniusban havi összevetésben a legnagyobb mértékben Litvániában és Máltán nőtt az ipari termelés, mindkettő 1,8 százalékkal, Lettországban pedig 1,5 százalékkal. A legnagyobb csökkenést Írországban mérték, 8,8 százalékosat, majd Dánia következik 7,6 százalékkal és Portugália 4,5 százalékkal. Magyarország ipari termelése májushoz képest 1,8 százalékkal csökkent az Eurostat adatai szerint.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: eurostat gazdaság ipar statisztika termelés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés