Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. augusztus 13. 21:57

Augusztus 24-én hivatalosan is megkezdődik az önkormányzati választás kampánya

Ettől a naptól gyűjthetnek aláírásokat az önkormányzati választáson indulni kívánó jelöltek és pártok. Szegeden továbbra is 20 egyéni körzetben lehet mandátumot szerezni, és a választásra jogosult polgárok száma is körülbelül annyi, mint az öt évvel ezelőtti voksoláson volt.

Hirdetés

A választások rendjéről az Alaptörvény, az önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény, a választási eljárásról szóló törvény, valamint annak végrehajtásáról szóló rendelet rendelkezik egyértelműen. Ezeknek a jogszabályoknak a rendelkezései döntik el, kik, hol, milyen feltételekkel szavazhatnak majd 2019. október 13-án az önkormányzati voksoláson – mondja Kocsis Zsolt, a helyi választási iroda munkatársa. Az Alaptörvényben foglaltaknak megfelelően az önkormányzati választáson választójoggal rendelkezik minden, Magyarország területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar és európai uniós állampolgár.

Akik idén június 26-ig tartózkodási helyet létesítettek egy településen, és ezen tartózkodási helyük a választás napján még érvényes, azok október 9-ig kérvényezhetik, hogy a tartózkodási helyük szerinti településen szavazzanak. A választási értesítő az állandó bejelentett lakcímre érkezik, kivéve, ha a választópolgár már 2019. augusztus 7-e előtt kérelmezte a tartózkodási helyre való átjelentkezését. Ha tehát valaki idén májusban jelentkezett be Szegeden, és ezzel tartózkodási helyet létesített itt, és kérte az átjelentkezését, akkor abban az egyéni választókörzetben szavazhat, ahol a tartózkodási helye van.

Az önkormányzati szavazásról augusztus 23-ig mindenki megkapja az értesítőt, a kampány pedig hivatalosan is elindul másnap, ekkor lehet elkezdeni az ajánlások gyűjtését. Az egyéni választókerületi jelöltek bejelentésére szeptember 9-ig, a kompenzációs listák bejelentésére pedig szeptember 10-ig van lehetőség. Eddig kell összegyűjtenie a jelölteknek legalább a választókörzetben lakó választópolgárok száma 1%-ának megfelelő számú ajánlást. Ez Szeged esetében nagyságrendileg 60-70 ajánlást jelent, de fontos tudni, hogy csakis a körzetben lakó választópolgárok tudnak érvényesen ajánlani.

Szegeden az egyéni választókerületekből 20, a kompenzációs listákról 8 képviselő juthat be a közgyűlésbe, amely a polgármesterrel együtt adja az összesen 29 fős képviselő-testületet. A választásra jogosult szegedi polgárok száma nem változott jelentősen 2014-hez képest, vagyis 133-134 ezer fő járulhat az urnákhoz 2019. október 13-án. Fontos még tudni, hogy a választói névjegyzékben a személyes adatok alapján fogják beazonosítani a választópolgárokat, ezért az okmányainkat ezúttal is magunkkal kell vinnünk az értesítőn megjelölt választóhelyiségbe. Aki ennél is többet szeretne tudni a választásról, a valasztas.hu oldalon mindenről részletes információkhoz juthat.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kampány önkormányzati választás választás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés