Művház 2019. augusztus 12. 16:56 Forrás: MTI

Csaknem kétszáz alkotás szerepel majd az idei Vásárhelyi Őszi Tárlaton

127 művész összesen 190 alkotását mutatják be az október 5-én nyíló, idén hatvanhatodik alkalommal megszervezett kiállításon a szomszédban.

A szervező Tornyai-múzeum tájékoztatása szerint a héttagú zsűri csaknem hétszáz alkotás közül választotta ki azokat – 113 festményt, 32 grafikát, 34 plasztikát, valamint kilenc egyéb, műfajilag be nem sorolható művet –, amiket a művészetkedvelők október elejétől két hónapon át megtekinthetnek az Alföldi Galéria földszintjén. A kiállítás anyagában szerepelnek a közelmúltban elhunyt Tóth Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész és Kovács Péter Kossuth-díjas grafikusművész alkotásai is.

A tárlatot Pogány Gábor és Képiró Ágnes művészettörténészek rendezik, utóbbi a megnyitóra megjelenő katalógus előszavát is jegyzi. Már eldőlt, hogy ki kapja az idei év fődíját, a Tornyai-plakettet, valamint, hogy ki veheti át az életműdíjat. A szakmai zsűri 21 elismerésről döntött, ezek a megnyitón válnak nyilvánossá.

A Vásárhelyi Őszi Tárlat a maga nemében egyedülálló képzőművészeti kiállítás Európában, ugyanis nincs még egy olyan tárlat, amit több mint hat évtizede minden évben megrendeznek, egyedül a kétévente sorra kerülő Velencei Biennálé tekint vissza komolyabb múltra. Az első alkalommal 1954-ben megszervezett kiállítás mára Magyarország legjelentősebb kortárs képzőművészeti bemutatójává vált.

(Fotó: bemutatják az alkotásokat az idei tárlat zsűrijének. Forrás: oszitarlat.hu)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Hódmezővásárhely képzőművészet kiállítás tárlat