Hirdetés
Túl a városon 2019. augusztus 12. 13:41

Egyre többször kell számítanunk a jövőben extrém időjárási jelenségekre

Hatalmas ingadozások jellemzik az idei év meteorológiai tendenciáit, ami nem csupán a hőmérséklet kilengéseire de a csapadékmennyiség eloszlására is igaz. Az augusztusi időjárás eddig elég kiszámíthatatlan volt, ezért tartogathat meglepetéseket még a nyár hátralévő része.
Hirdetés

Ami általánosságban elmondható a térségünk időjárási tendenciáiról, hogy nyolcvanas évek elejétől intenzív melegedés kezdődött, s ez a hazai megfigyelésekben is megmutatkozik. Az 1981–2016 közötti időszak alatt a tavaszi középhőmérséklet jelentősen, 1,5 fokkal nőtt. A melegedési tendenciát leginkább a nyarak hőmérséklete tükrözi, a múlt század elejétől napjainkig az emelkedés 1,2 fokot tesz ki. A nyarak átlaghőmérséklete 1981–2010 között 20,26°C, a legutóbbi 36 évben pedig csaknem két fokot emelkedett a nyári középhőmérséklet. Nemcsak maguk a hőmérsékleti értékek, hanem a szélsőértékek intenzitásában, gyakoriságában megmutatkozó tendenciák is a változó éghajlat jelei.

A kiszámíthatatlanság, valamint a szélsőségek egyre gyakoribbá válása azonban elsősorban a csapadék eloszlásában érhető tetten. Makra László klímakutató, egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem, Mezőgazdasági Kar, Gazdálkodási és Vidékfejlesztési Intézetének munkatársa példaként a tavalyi és az idei májusi csapadékeloszlást említi.

Tavaly májusban 70 milliméter eső esett, az idén 120 milliméter, ami döbbenetes különbség.

Ennél is nagyobb probléma, hogy szinte monszunszerű esőzések voltak, melyek eddig ismeretlen jelenségnek számítottak a térségünkben, így sem a növény és állatvilág, sem az emberek nem készültek fel ilyen özönvizekre.  

Szintén aggodalomra ad okot, hogy a csapadék térben és időben nagyon változékony, így az éghajlatváltozás hatására bekövetkező tendenciákat nehezebb kimutatni, mint a hőmérséklet esetén. Míg az évi középhőmérséklet az elmúlt 36 évben folyamatos növekedést mutat, addig a csapadék változása még egy hosszabb, több mint 50 évet felölelő időszakban sem mutatható ki egyértelműen. Így nem csupán az a probléma, hogy felborul a hőmérséklet és a csapadék aránya, de a lehulló csapadék mennyisége és eloszlása is teljesen kiszámíthatatlan.

Ezt a szervezetünk is megérzi, hiszen a nagy hőmérsékletváltozásokhoz, gyakori frontátvonulásokhoz, tikkasztó, száraz napokhoz nehezen tudjuk hozzászoktatni magunkat. De aki túl is teszi magát az úgynevezett orvosmeteorológiai hatásokon, az is elszenvedi annak a következményeit, hogy a nagy melegek mellett a rövid időn belül lehulló csapadék is rengeteg gondot okoz az emberiségnek. A folyók kilépnek a medrükből, földcsuszamlások következnek be, a párás, nedves idő pedig kedvez a kártevők és a gombás betegségek elterjedésének, ami a Föld élelmezését nehezíti.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: időjárás klímaváltozás