Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. augusztus 11. 14:12

Egy fotóslegenda képei 1990-ből az Árpa utcai cigánytelepről

Képriport
Én soha nem úgy mentem valahová, hogy én vagyok „a” fotóriporter, hanem elvegyültem a tömegben – nyilatkozta egy interjújában Urbán Tamás fotóslegenda, aki 1990-ben Kiskundorozsmán is járt, ahol az Árpa utcai cigánytelepen fényképezett.

Hirdetés

Szirtesi Zoltán orvos három képen is szerepel a Fortepanon látható fotókon. A doktor úr a mai napig gyógyítja a betegeket Dorozsmán, nyugdíj mellett dolgozik, szeptemberben lesz 79 éves.

Ki Urbán Tamás?
Urbán Tamás 1945. július 6-án született Szatmárnémetiben. Debrecenben érettségizett 1964-ben, majd a Budapesti Műszaki Egyetemen hangmérnöknek tanult, de tanulmányait nem fejezte be. Jelentkezett a Színművészeti Főiskola operatőri szakára, de nem vették fel. A MUOSZ Újságíró Iskoláján Keleti Éva és Féner Tamás oktatta. 1961-től fényképez. 1969-1972 között a Pest Megyei Hírlapnak, 1972-1990 között az Ifjúsági Magazinnak, 1990-től Hamburgban a Stern magazinnak, és más lapoknak dolgozott. Azon kevesek közül való, akik már a szocializmus idején is megmutathatták a társadalom, a rendszer negatív oldalait. Így készíthetett fotósorozatot az aszódi javítóintézetről, a kábítószeres fiatalokról, a börtönökről, a halálos balesetekről, a mentőkről, s mindenkiről, aki a társadalmi lét perifériájára került. Képei többek mint egyszerű eseményfotók vagy dokumentációk. 2008-tól a Nemzeti Kulturális Alap, majd „Soros” ösztöndíjasaként a Rendőrségi Fotó történetét kutatta.
(Forrás: http://urbant.tothj.com/)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: cigányság Fortepan fotó Kiskundorozsma cigánytelep Urbán Tamás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés