Túl a városon 2019. augusztus 10. 13:54 Forrás: MTI

LMP: A kormány támogassa az éghajlatbarát mezőgazdasági technológiákat!

Az ellenzéki párt az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) friss jelentés alapján kéri ezt. Meg azt is, hogy a kormány alakítsa át az agrártámogatási rendszert és növelje a hazai zöldfelületeket.

Schmuck Erzsébet LMP-s országgyűlési képviselő szombati budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az IPCC a napokban hozta nyilvánosságra speciális jelentését, amiben a sivatagosodással, a termőföld leromlásával, az élelmiszerbiztonsággal és a üvegházhatású gázok kibocsátásával foglalkozik, megállapítva, hogy a jelenlegi mezőgazdasági földhasználat jelentős mértékben hozzájárul az éghajlatváltozáshoz.

A mezőgazdasági termelés a szén-dioxid-kibocsátás egyharmadáért felel, de az így létrehozott élelmiszerek 30 százaléka hulladékként végzi, miközben a szélsőséges időjárási viszonyok visszahatnak a terméseredményekre – fejtette ki a szakpolitikus. Szerinte ha ez a trend folytatódik, akkor az élelmiszerellátás komoly kihívást jelent majd az emberiségnek.

Arról is beszélt, hogy a jelentés szerint a jelenlegi, szántáson, műtrágyázáson és kémiai növényvédő szereken alapuló mezőgazdaság fenntarthatatlan és a termőföld leromlásához vezet. 

Mint mondta, ez európai zöldek a jelentés kapcsán a közös agrárpolitika reformját, illetve a termőföld védelmét sürgetik, az LMP pedig arra hívja fel a magyar kormány figyelmét, hogy a hazai helyzet kritikusabb, mert Magyarországon a felmelegedés az átlagosnál magasabb és nagy a termőföld leromlását okozó szántóföldi mezőgazdaság aránya. 

Az LMP ezért három területen vár sürgős intézkedést a kormánytól: az agrártámogatási rendszer átalakításában, az éghajlatbarát mezőgazdasági technológiákra való átállásban és a zöldfelületek növelésében.

Schmuck az LMP nevében arra szólította fel a kormányt, hogy csak olyan közös európai agrárpolitikát támogasson, ami érdemi lépéseket tesz a mezőgazdasági támogatások átalakítására, és ami az éghajlatbarát megoldásokat alkalmazóknak csoportosítja át a forrásokat.

(Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A politikus sürgette a kormányt, hogy tegyen lépéseket az éghajlatbarát mezőgazdasági technológiák, így a talajtakarásos termesztési módok támogatására, gondoskodjon arról, hogy ezek az ismeretek bekerüljenek a képzésbe és eljussanak a gazdákhoz, illetve hozzon létre tájközpontokat, ahol a gyakorlatban is elsajátítható lesz ez a tudás.

Az LMP arra is felkéri a kormányt, hogy azonnal hirdessen zöldfelület-felhasználási moratóriumot, a zöldmezős beruházások gyakorlatát cserélje barnamezős beruházásokra, minden még meglévő zöldfelületet óvjon meg és támogassa az ökológiai szemléletű erdősítést.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: klímaváltozás környezetvédelem LMP mezőgazdaság Orbán-kormány