Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. augusztus 9. 21:39

Szeged Város aranyérmét adta át Máté Bence természetfotósnak Botka László

Képriport
Legalább kétezren gyűltek össze Máté Bence monumentális természetfotó-kiállítására. Jane Goodall, világhírű etológus, antropológus és természetvédő telefonon köszöntötte a közönséget, egészségi állapota miatt csak a vonal végén tudott jelen lenni. Máté Bence Szeged Város aranyérmét kapta Botka László polgármestertől, amiért a város jó hírnevét viszi a világban.

Összesen 623 fotó látható a mintegy 23 tonnás, különleges, ledes megvilágítású paravánokból álló installációban, amit Szeged központjában láthat a közönség egy hónapig. Máté Bence a világ egyik legismertebb és legelismertebb természetfotósa azt ígérte, minden héten legalább egy napot Szegeden tölt majd, és szívesen beszélget a képeiről az érdeklődőkkel.

– Tisztelettel és szeretettel köszöntjük itthon Máté Bencét – kezdte ünnepi beszédét Botka László polgármester, aki elmondta, többről van szó, mint egy kiállítás megnyitásáról és egy kulturális eseményről, ez egy közös szegedi kiállás a környezet- és a természetvédelem mellett – vezette föl a szegedi születésű Máté Bence természetfotó-kiállítását Botka László.

Hozzátette: aki nem dugja homokba a fejét, az tudja, hogy mára az emberiség legnagyobb kihívása a klímaváltozás és legnagyobb közös felelőssége a környezetvédelem. Szeged polgármestere hangsúlyozta: a városfejlesztési tervek lényege, hogy Szeged legyen a legzöldebb magyar város.

A polgármester bejelentette:

  • véderdőket telepítenek Szeged köré és fásítással, növények telepítésével növelik a zöldfelületek méretét a Szegeden,
  • néhány éven belül minden szegedi középületen napelem lesz,
  • földgáz helyett geotermikus energiával fűtik majd a szegedi távfűtéses lakásokat,
  • továbbfejlesztik a kerékpárút-hálózatot,
  • teljesen elektromos lesz a szegedi közösségi közlekedés.

Botka László ezután átnyújtotta Szeged Város aranyérmét Máté Bencének, a világ egyik legelismertebb természetfotósának.

Máté Bence elmondta, Jane Goodall szombaton hajnali 5 órakor Tanzániába repül, ezért egészségi állapotára és korára tekintettel – a tervekkel ellentétben – nem tudott ellátogatni a kiállítás megnyitójára. Telefonon viszont élőben kapcsolták a világhírű tudóst.

Jane Goodall: még mindig nem túl késő

Jane Goodall a Dugonics téren összegyűlt mintegy kétezer embernek azt mondta, hogy nemcsak a hangja van jelen, hanem a lelke is az egybegyűltekkel van. A világhírű természetvédő azt is elmondta, mindannyiunknak segíteni kell abban az embereknek, hogy megértsék, milyen gyönyörű a természet, ami nemcsak a távoli tájakról szól, úgy mint Afrikáról és az elefántokról, hiszen a természet mindig körülöttünk van, a kertjeinkben a parkjainkban, mindenhol.

„Saját tapasztalatom, hogy a fotográfia milyen elképesztően fontos segítség abban, hogy az emberek megértsék a természetet”

– tette hozzá Jane Goodall. Azt is mondta, hogy ha törődünk a természettel, akkor segítünk is rajta, ami mindannyiunk számára fontos.

Felhívta a figyelmet arra, hogy harmóniában kell élnünk a természettel, és sokkal kisebb nyomot kell hagynunk a környezetünkön. Azt is elmondta: hisz abban, hogy az emberiség képes változtatni, ezért utazik évente 300 napot és mondja el a világ minden táján, mi történik a bolygónkkal.

Jane Goodall beszélt a klímaváltozásról is, és arról, hogy a gyermekeinknek kell megmenteni a Földet. Szerinte még mindig nem késő cselekedni.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Botka László fejlesztés Jane Goodall kiállítás Máté Bence természetfotó természetfotós Zöld város program

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés