Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • „Két dolgot gondolok arról, ami történik: szégyen és gyalázat!” – Bulizókkal beszélgettünk a Rádió 88 születésnapján
Szegeden 2019. augusztus 9. 19:25

„Két dolgot gondolok arról, ami történik: szégyen és gyalázat!” – Bulizókkal beszélgettünk a Rádió 88 születésnapján

Képriport
A 29 nem kerek szám, így normális esetben nem biztos, hogy elmentünk volna erre a szülinapi bulira, de ami most történik a Rádió 88-cal, az minden, csak nem normális. És valami ilyesmit gondolnak azok is, akik a JATE Klubban ünnepeltek a rádiósokkal.

Hirdetés

Huszonkilencedik születésnapját ünnepelte a Rádió 88 csütörtökön, nem azért, mert, mondjuk, egy szombat nem lenne erre alkalmasabb, hanem mert a rádió hagyományosan augusztus 8-án ünnepel (08.08., ugye). 

Az idei születésnap pikantériáját a 88 egyre bizonytalanabb jövője adta: aki szegedi és az elmúlt heteket nem egy barlangban, a világtól elzárva töltötte, az valószínűleg hallott róla, hogy megszűnés fenyegeti rádiót, mivel a Médiatanács (egyébként törvénysértő módon) a törvényben megszabott határidőig nem döntött a 88 frekvenciahasználati engedélyének meghosszabbításáról. (Akik tényleg nincsenek képben, azoknak lentebb összefoglaltuk a sztorit.)

Kíváncsiak voltunk a születésnap kapcsán, hogy mennyire lehet ilyen helyzetben ünnepelni és bulizni, hogyan érzik magukat a rádió dolgozói, és hogy vajon egy ilyen helyzetben hogyan reagál a közönség, akiket a napközbeni programok (pl. vadasparklátogatás, filmvetítések stb.) után egy esti bulira várt a Rádió 88 a JATE Klubba. 

A rádió dolgozói közül többekkel is összefutottunk, és úgy tűnt, nem uralkodik kollektív búskomorság a társaságon, hajlamos vagyok elhinni, hogy tényleg bíznak még abban, hogy a következő, szűk egy hónapban nekik kedvező döntést hoz a Médiatanács, ahogyan azt Tóth Géza az ügy kirobbanása után nem sokkal egy tulajdonosi közleményben, valamint Nacsa Norbert programigazgató nemrég a Facebookon is írta. Eddig mindössze ez a két, viszonylag szűkszavú, hivatalosnak tekinthető reakció érkezett a rádió részéről a fennálló helyzetre, és ezeknél többet a születésnapon sem tudtunk meg tőlük. Úgy tudjuk, Tóth Géza tulajdonos a szabadságát tölti, külföldön van, a 88 dolgozói pedig nem kaptak felhatalmazást arra, hogy nyilatkozzanak az üggyel kapcsolatosan. Bár, valószínűleg nem is nagyon tudnának mit, hiszen tudomásunk szerint ők is pontosan annyit tudnak csak biztosan, amennyit mindenki más, aki olvas újságokat.

Fotók: Szabó Luca

Megkérdeztünk viszont néhány bulizót, hogy mit szólnak a kialakult helyzethez. Akikkel beszéltük, azok közül senkit sem hagyott hidegen, hogy megszűnhet a rádió, szinte mindenki azt gondolta, hogy így vagy úgy, de politikai érdekek állnak a háttérben. Többen pedig azt hiányolták, hogy nincs komoly, egységes kiállás a rádió mellett, hogy a szegediek nem adnak eléggé hangot annak, hogy nem lehet egy ilyen népszerű rádiót egyik pillanatról a másikra megszűntetni. Tucatnyi bulizót kérdeztünk meg, néhány jellemző választ idézünk az alábbiakban.

„Én sajnálom ezt az egészet, mert szegedi vagyok és gyerekkorom óta a Rádió 88-at hallgatom, és bár a jelenlegi zenei válogatás nem annyira jön be nekem, de azért mégis jó, ha Szegeden egy szegedi rádióállomást hallgathatunk. Szeretném, ha megmaradhatna ez a rádió!” – mondta Erik.

„Én csak Rádió 88-at hallgatok, és arra számítok, hogy megmaradnak! Szerintem biztos lesz valami fideszes ember, aki megveszi. Nem ebben bízok, de ezt sejtem, és sajnálnám is egyben, de legalább megmaradhatna a Rádió 88. Két dolgot gondolok arról, ami most történik: szégyen és gyalázat. Ez a módszeres ellehetetlenítése egy médiumnak abszolút fideszes tempó, ezt már többször láttuk és most megint végig kell, hogy nézzük. Az csukott szemmel is látszik, hogy politika van mögötte, pedig én azért szeretem a Rádió 88-at, mert teljesen független és pártatlan, nem kellett soha semelyik oldalnak a hülyeségét hallgatnom ott” – ez volt Gergely véleménye.

„Mostanában nem nagyon hallgatok rádiót, de régebben hallgattam, mert hát az életünk része, ugye. Az látszik, hogy ami történik, az rendszerszintű, ugyanígy veszítette el a Délmagyar, valamint rengeteg vidéki város médiuma is a szuverenitását. Ez politika. Én semmiben nem bízok, de annak örülnék, ha maradhatna a Rádió 88 úgy, ahogy van, annak ellenére, hogy nem hallgatom” – mondta Máté.

„Szerintem nagyon furcsa, hogy bár a jelenlegi kormány oldalán áll a Rádió 88, mégis megszüntetik. Egy csomó olyan cikk volt, amiből azt szűrtem le, hogy inkább a Fidesz oldalát képviselik. Én egyetemista vagyok, sok rádiót hallgatok, és nekem nagyon furcsa, hogy egy ilyen népszerű és régi múltú rádiót csak úgy megszüntetnek. De nagyon remélem, hogy nem hagyják magukat, és hogy a szegedi emberek sem hagyják magukat és nem hagyják megszüntetni ezt az egészet. Ki kell állni mellettük és fel kell szólalni amellett, hogy ez egy szegedi rádió, rengetegen hallgatják, akik Szegeden élnek és ez nem szűnhet meg. Bár én pitvarosi vagyok, de Szegeden élek és nekem nagyon fontos ez a rádió” – mondta Cintia.

A szervezők egyébként láthatóan nem akarták túltolni a születésnapozást: sem torta, sem beszédek, sem nagy közös éljenzés nem volt a JATE Klubban. Este fél tíztől a New Level Emipre zenekar koncertezett, majd utánuk egy elég szerencsétlenül közbeékelt, nagyjából fél órás szünetet követően hajnalig a Drop The Cheese dj-duó (vagy csak az egyik fele?) zenélt. És ennyi. Egy teljesen átlagos, csütörtöki JATE-buli volt az egész, biztos vagyok benne, hogy azok közül, akik spontán tévedtek le a környező kocsmákból, sokan észre sem vették, hogy valójában a Rádió 88 születésnapján vannak. Pedig a Szegedi Napozóválogatott tagjai, kvázi hoszteszlányokként lelkesen kínálgatták a bulizókat pálinkával, és ők azért jó sokszor elkiáltották magukat, hogy „boldog születésnapot, Rádió 88!”

(Fotóink a buliról a nyitóképre kattintva láthatók.)

Amit eddig tudni lehet

Hetek óta bizonytalan a Rádió 88 sorsa, mi is több cikkben számoltunk be róla, hogy a Médiatanács a törvényben megszabott határidőig nem döntött a rádió frekvenciahasználati engedélyének meghosszabbításáról. Márpedig az augusztus 31-ével lejár, vagyis a Rádió 88 csak akkor szólhatna szeptember elsejétől tovább, ha a tanács meghosszabbítaná az engedélyt. 

Az ügy akkor vált igazán forróvá, amikor a tanács tagjai július végén szeptemberig tartó szabadságra mentek, így a jelenlegi állás szerint a 88 már csak egy rendkívüli tanácsülésben bízhat, ahol esetleg nekik kedvező döntést hoznak az ügyükben.

A rádió sorsa élénken foglalkoztatja a szegedieket, ami nem meglepő, hiszen a 88 ki tudja mióta stabilan a leghallgatottabb rádió a városban. Az ügy kirobbanásakor Facebook-csoport is alakult, amihez mostanáig nagyjából 15 ezren csatlakoztak. A rádió vezetése mostanáig csak kétszer szólalt meg az ügyről, először Tóth Géza egy tulajdonosi közleményt adott ki, majd pár hétre rá az említett csoportban Nacsa Norbert programigazgató írt röviden a rádió álláspontjáról, ami nagyjából annyi, hogy bíznak a legjobbakban, vagyis hogy a Médiatanács a határidő lejárta előtt valamilyen módon nekik kedvező döntést hoz.

Az ügy kapcsán számos pletykáról és teóriáról is hallani lehet, utóbbiakból korábban néhányat mi is összeszedtünk ebben a cikkben. 

kmn

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: buli média médiapiac Médiatanács megszűnés rádió Rádió 88 születésnap
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés