Hirdetés
Hirdetés
Művház 2019. augusztus 9. 16:30

Szabadtéri játékok: mától hatszor süllyed el a Titanic a Dóm téren

A Dóm téri előadások sorát idén egy olyan musical zárja, amelynek történelmi hátterét mindenki ismeri, ám a mai napig nem hagy nyugodni senkit. Ma este a Titanic hazai ősbemutatójának ad helyet a Fogadalmi templom előtti óriásszínpad.

Hirdetés
Hirdetés

Az elsüllyeszthetetlennek kikiáltott óriásgőzös, a Titanic százhét évvel ezelőtt Southamptonból indult New York felé, azonban 1912. április 14-én este 11 óra 40 perckor jéghegynek ütközött, majd kevesebb mint három órával később elnyelte az Atlanti-óceán.

A közelben tartózkodó Carpathia már csak a mentőcsónakokban fagyoskodó túlélőkön tudott segíteni. Az áldozatok száma az ezerötszázat is meghaladta. A legtöbben a legénység tagjai közül, valamint a harmadosztály utasai közül vesztek oda.

Majdnem 270 méter hosszú óriásgőzös tragédiáját egy filmben James Cameron is feldolgozta. A 11 Oscar-díjas romantikus dráma és katasztrófafilm főszerepeiben Kate Winsletet és Leonardo DiCaprót láthatták a mozinézők.

(Fotók: Szegedi Szabadtéri Játékok)

A tragédia történetének musical-változatát 1997. április 23-án mutatták be. A Broadway-sikert arató musicalt öt Tony-díjra jelölték, és el is nyerte mindet, köztük a legjobb musicalnek járó elismerést.

A Magyarországon ősbemutatónak számító darabot először ma este láthatja a közönség a Dóm téren Somogyi Szilárd rendezésében.

A Peter Stone és Maury Yeston jegyezte musicalben tér vissza a Dóm téri színpadra Veréb Tamás. A Notre Dame-i toronyőr után most egy újabb szerelmes hős szerepében zárhatják őt szívükbe a nézők. Jim Farellt, a Titanic szépreményű utasát játssza, akinek sorsa összefonódik egy talpraesett, szebb életre vágyó ír lánnyal. Szerelmét, Kate McGowant Vágó Zsuzsi alakítja – a Budapesti Operettszínház művészét számos sikermusical főszerepében szerethette meg a Dóm téri közönség is.

A Titanic mindenkire kíváncsi, csípős humorú hölgyét, Alice-t Détár Enikő kelti életre: a közönségkedvenc színésznőt nagyszerű, Madách Színházas musicalekben láthatták már a szabadtérin.

A legendás hajó lelkiismeretes tervezőjének megformálására György-Rózsa Sándort és Horváth Dánielt kérték fel az alkotók. A Titanic tulajdonosát a népszerű Szolnoki Tibor fogja alakítani.

Az úszó városnak is nevezett Titanic személyzetéhez tartozik Barrett, a jobb életre vágyó, keményen dolgozó fűtő: őt a fiatal színművész, Sándor Péter játssza. A hajón uralkodó jó hangulatot garantálja Etches, akinek sodró lendületességét Kerényi Miklós Máté garantálja.

Az egyfelé utazó sok emberi sors között egy megható történet a Strauss-házaspáré: Frankó Tünde és Földes Tamás alakítja a szeretetre és tiszteletre méltó karaktereket.

A rendező, Somogyi Szilárd szerint nem a film köszön vissza a musicalben, hanem egy teljesen új történetet és élményt kapnak a Dóm téri nézők.

A Szegedi Szimfonikus zenekart Balassa Krisztián karmester dirigálja, a jelmezekért Cselényi Nóra, a díszletekért Khell Csörsz felel.

A mai bemutatót követően még öt estén – augusztus 10-én, 11-én, valamint 16-án, 17-én és 18-án is – láthatja a közönség az idei Dóm téri játékok záróprodukcióját.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bemutató musical Szegedi Szabadtéri Játékok Titanic

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés