Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Harmincnégy év után jövőre visszatér a Dóm térre a Jézus Krisztus Szupersztár
Művház 2019. augusztus 9. 14:09

Harmincnégy év után jövőre visszatér a Dóm térre a Jézus Krisztus Szupersztár

Két játszóhelyen összesen kilenc produkciót láthat a közönség jövő nyáron a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Barokk operát, legendás musicaleket, Shakespeare vígjátékot és mesebalettet is tartalmaz a jövő évad műsora, amelyet ma hirdettek meg.
Hirdetés

Bár még három produkció, tíz előadása hátra van a fesztivál idei programjából, az elmúlt évekhez hasonlóan már ma meghirdették a következő évad műsorát, és elindult a jegyértékesítés a 2020-as évad produkcióira.

A leggyorsabb jegyvásárlók az idei Ajándékkoncertre szóló belépővel is gazdagabbak lesznek.

Herczeg Tamás, a fesztivál igazgatója a következő évad műsorát bemutató mai sajtótájékoztatón elmondta, a színházfinanszírozási törvény módosítása átmeneti kompromisszumokat kívánt meg a jövő évi műsor tervezésekor. Mindezek ellenére 2020-ban is valamennyi, jól megszokott műfajt felvonultatja a szabadtéri játékok.  

A jövő évi fesztivál június 26-án az Ajándékkoncerttel indul a Dóm téren, ahol a Szegedi Szimfonikus Zenekar mellett szólistákat is hallhat majd a közönség.

Jövő nyáron az Ajándékkoncert nyitja a szabadtéri műsorát

Az Ajándékkoncertet követően három és fél évtized után egy legendás darab, a Jézus Krisztus Szupersztár tér vissza a Dóm ikertornyai előtt felállított óriásszínpadra.

Andrew Lloyd Webber varázslatos művét 1986. július 25-én Szegeden mutatta be először a Rockszínház Szikora János rendezésében. A rockopera jelentős mérföldkő a Szegedi Szabadtéri Játékok életében, amely ekkor indult el azon az úton, hogy a hazai musicaljátszás meghatározó színhelye legyen.

A premier ugyanakkor meghatározó szerepet játszott a darab szereplőinek életében, művészi pályájának alakulásában is. A szereposztással új sztárok robbantak be a zenés színházi pályára: Sasvári Sándor további karrierjét meghatározta a Názáreti Jézus szerepében nyújtott alakítása, de Vikidál Gyula, Makrai Pál, Deák Bill Gyula, Csuha Lajos, Bardóczy Attila, Meződi József, Nagy Anikó neve is ezután vált igazán ismertté a színház világában. Az előadás érdekessége volt, hogy az akkor már világhírű szegedi operaénekes, Gregor József is szerepelt benne.

A darabot jövőre július 3-tól tűzik műsorra és ezt követően még három estén láthatják a nézők. A rockopera műsorra tűzésének szép aktualitást ad, hogy jövőre ünnepeljük a Fogadalmi templom felszentelésének 90. évfordulóját.

Folytatódik a Shakespeare-sorozat a Dóm téren, jövőre az angol mester egyik legnépszerűbb komédiáját, a Sok hűhó semmiért című darabot tűzi műsorára a fesztivál.

A komédiából népszerű, ma már klasszikusnak számító mozifilm is készült Emma Thompson és Kenneth Branagh főszereplésével. 2020. július 24-én és 25-én lehet majd megnézni a szegedi, színpadi változatot.  

Jövőre visszatér a népszerű filmvígjáték, az Apáca show színpadi változata a Dóm térre (fotó: Rafai Gábor)

Egy év kihagyás után 2020. július 31-én és augusztus 1-jén visszatér Szegedre a népszerű filmvígjáték, az Apáca show színpadi változata.

1965-ben szintén a Szegedi Szabadtéri Játékokon tartották Bernstein West Side story-jának magyarországi bemutatóját. Minden idők legtöbb Oscar-díjjal kitüntetett musicalje augusztus 14-től, összesen hat estén szerepel jövőre a fesztivál műsorán.

A felújítás után idén nyáron teljes értékű játszóhelyként nyitott újra az Újszegedi Szabadtéri Színpad, amely a prózai előadások mellett helyet ad az operáknak és a fiatalabb korosztálynak szóló produkcióknak is – emelte ki Herczeg Tamás.

Jövőre a liget színpadán mutatják be Händel Agrippina című művét. Korábban nem igazán volt példa arra, hogy barokk operát játszottak volna a fesztiválon. A Nero császár és édesanyja, Agrippina közti fordulatos történetet július 17-én és 18-án láthatják a nézők az újszegedi ligetben.

A fővárosi Katona József Színházban és Miskolcon is láthatta már a közönség Tadeusz Slobodzianek A mi osztályunk című nagy sikerrel játszott színdarabját, amely jövőre július 24-től szerepel a fesztivál programjában.

Molière Úrhatnám polgár című vígjátékát jövőre sokan láthatják Újszegeden

Tavaly a Reök-színpadon játszották Molière Úrhatnám polgár című vígjátékát, amelyet nagy sikere ellenére csak kevesen láthattak. A produkció felújítását augusztus 7-től tűzik műsorra Újszegeden.

Az idén először mutatkozik be Szegeden a világ számos országában már hatalmas sikert arató Hófehérke és a hét törpe. A családi mesebalett a tervek szerint repertoárelőadás lesz Újszegeden: 2020-ban augusztus 21-én és 22-én tér vissza. Harangozó Gyula és Kocsák Tibor bájos darabja zárja majd az újszegedi szabadtéri műsorát.

rag

A Szegedi Szabadtéri Játékok 2020-as évada

Dóm tér

2020. június 26.:
Ajándékkoncert

2020. július 3., 4., 10., 11.:
Jézus Krisztus Szupersztár – rockopera

2020. július 24., 25.:
Shakespeare: Sok hűhó semmiért – vígjáték

2020. július 31., augusztus 1.:
Apáca Show – musical

2020. augusztus 14., 15., 16., 20., 21., 22.:
West Side Story – musical

Újszegedi színpad

2020. július 17., 18.:
Händel: Agrippina – vígoperea

2020. július 24., 25.:
Slobodzianek: A mi osztályunk – színmű

2020. augusztus 7., 8.:
Molière: Úrhatnám polgár – komédia

2020. augusztus 21., 22.:
Hófehérke és a hét törpe – családi mesebalett

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Szabadtéri Játékok 2020-as évad