Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. augusztus 7. 10:04 Forrás: MTI

A vártnál jobban csökkent júniusban a német ipari termelés

Magyarországnak nagyon nem mindegy, hogy muzsikál a német ipar és a gazdaság. Vannak aggasztó jelek.

Hirdetés

A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdai jelentése szerint szezonális, naptári és árkiigazítással az ipari termelés 1,5 százalékkal csökkent júniusban az előző havihoz képest és 5,2 százalékkal csökkent 2018 júniusához képest Németországban. A piac korábban havi bázison 0,4-0,5 százalékos csökkenést várt júniusra.

Az ipari termelésen belül a feldolgozóipari termelés 1,8 százalékkal csökkent júniusban az előző havihoz képest, ezen belül az alapanyagok termelése 2,0 százalékkal, a tőkejavak termelése pedig 1,8 százalékkal csökkent. A fogyasztási cikkek termelése 1,4 százalékkal csökkent az előző havihoz képest júniusban. Az energiatermelés 1,6 százalékkal mérséklődött havi bázison, az építőipar termelése pedig 0,3 százalékkal emelkedett.

Az előző hónapban, májusban a felülvizsgált adatok szerint havi bázison 0,1 százalékkal emelkedett, éves bázison 4,4 százalékkal csökkent az ipari termelés. 

A német ipari termelés 1991 és 2019 között átlagosan 0,08 százalékkal emelkedett havonta az előző havihoz képest. A legnagyobb havi emelkedés 1993 augusztusában volt, 4,0 százalék, a legnagyobb havi csökkenés pedig 2009 januárjában, 6,9 százalék.

Mindez azért is lehet érdekes, mert egyre több hír érkezik arról, hogy a német gazdaság lassulóban van, különösen az autógyártó cégeknél jósolják azt a szakértők, hogy a következő években stagnálásra, vagy a termelés csökkenésére lehet számítani. Németország gazdasági állapota pedig kulcsfontosságú a magyar gazdaság teljesítőképessége szempontjából.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gazdaság ipar Németország statisztika termelés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés