Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. augusztus 6. 21:16 Forrás: Magyar Nemzet

Tizenkétezer diák fizethet, mert csúszott az egyetemen

Az államilag finanszírozott képzés sem teljesen ingyenes, csak akkor, ha a hallgató időben elvégzi a főiskolát vagy egyetemet. 333 ezerből 12 ezer 213-an fizethetnek most az államnak, mert csúsztak.

Hirdetés
Hirdetés

A Magyar Nemzet írta meg, hogy a van néhány százaléknyi hallgató, aki túlfutott a határidőn, és nem tudta a képzési idő másfélszeresén belül megszerezni a diplomáját, nekik fizetniük kell. Ezt a rendszert a Fidesz-KDNP-kormány 2012-ben vezette be.

A lap azt írja: a határidőt túllépők a képzési költségek felét, aki pedig a munkavállalási kritérium alól bújna ki, annak a teljes költséget vissza kell fizetnie. Hozzáteszik: "Az első félév végéig még büntetlenül meggondolhatja magát az a hallgató, aki rájön, hogy mégsem szeretné befejezni a tanulmányait, és ekkor tartozás nélkül kiiratkozhat az egyetemről vagy a főiskoláról, de aki egynél többet felhasznált a támogatott szemesztereiből, az félbehagyott tanulmányok esetén komoly költségekkel számolhat".

Vannak szakok, ahol kész anyagi csőd túlfutni a képzési időn. A hiányszakmának számító orvosi képzés 16 millió forintnál is többe kerül, így tehát, aki 9 év alatt nem tud végezni, annak ennyit kell fizetnie. A gyógyszerész szakon "csak" 8 milliós a kockázat. 

Egy szemesztert 150 napnyi munkaviszonnyal ki lehet váltani, és ebbe beszámít a gyed és a gyes ideje is, az önkéntes katonai szolgálat pedig duplán számít. Azt is írják, hogy ötmillió forintos kötelezettség alatt tízéves, ötmillió fölött tizenötéves részletfizetést lehet kérni.

Nem kell fizetni három gyerek vállalása esetén, valamint kérelmezhető a mentesség ha megváltozott munkaképességű vagy tartósan beteg valaki, netán baleset érte.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: felsőoktatás képzés állami ösztöndíj államilag finanszírozott képzési idő