Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. augusztus 5. 16:02 Forrás: MTI

Vádat emeltek Zuschlag János és a szegedi adathalászok ellen

Bűnszövetségben elkövetett tiltott adatszerzés miatt vádat emeltek egy budapesti férfi és hét bűntársa ellen, mert 2017 ősze és 2018 januárja között jogellenesen megszerezték egy pénzügyi tanácsadó cég adatbázisából több száz ügyfél személyes adatait, hogy nem létező ajánlásokkal szerezzenek költségvetési támogatást a tavaly áprilisi parlamenti választásra.

Hirdetés

A 2018-as választási kampányban már a Fidesz mellett kampányoló Zuschlag János, egykori szocialista országgyűlési képvsielő és egy másik férfi letartóztatását tavaly februárban rendelte el a Kecskeméti Járásbíróság – közölte akkor a Kecskeméti Törvényszék. A volt politikust nem egészen négy hónap múlva engedték szabadon. 

A kamupártok elszaporodását a szakértők szerint a 2014-es választási törvény elősegítette, ugyanis a törvényben az szerepel, hogy a választók akárhány jelöltet ajánlhatnak aláírásukkal. És bár a törvény ezzel segíti a kis pártokat megszerezni a választásokon való induláshoz szükséges ajánlásokat, a kamupártok elszaporodását is eredményezte. A „végtelenül hosszú” szavazólap pedig minidg a legnagyobb biztos szavazótáborral rendelkezőnek jó, miközben a kamupártok megjelenése aláássa a politikába és a pártokba vetett bizalmat is, tehát a komoly szándékkal felbukkanó, újabb politikai szereplőknek kifejezetten rossz ez a jelenség.

Zuschlag János 2013-tól vállalkozóként tevékenykedik, az adathalász ügy azért is érdekes mert Zuschlag 2018-ban a fideszmédiában egyértelműen a Fidesz mellett kampányolt.

A megyei főügyészség hétfői közleményében nem közölte a vádlott nevét. Úgy fogalmazott: „a politikai életben jártas” 42 éves vádlott megállapodott egy 25 éves kiskunhalasi férfival abban, hogy valós tevékenységet nem végző „kamupártok” nevében képviselőjelölteket indítanak a 2018-as országgyűlési választásokon. A vádlottak pártonként 27 egyéni választókerületi jelölt állításával legalább 176 millió forint költségvetési támogatást akartak jogellenesen megszerezni.

A jelöltek indításához szükséges ötszáz érvényes ajánlást jogellenes módon, különféle adatbázisokban szereplő emberek adatainak felhasználásával akarták megszerezni. Elhatározták azt is, hogy az ajánlóíveken meghamisítják az aláírásokat. Ehhez 2017 szeptemberében felvették a kapcsolatot egy 30 éves kiskunhalasi és egy 34 éves kelebiai férfivel, egy pénzügyi tanácsadó cég munkatársaival.

Arra kérték őket, hogy ügyfélkörük személyes adatait fizetség ellenében adják át. A két férfi a cég szegedi irodájában lévő számítógépekről csaknem tízezer ügyfél személyes adatait szerezte meg és adta át.

Mivel az adatbázis nem tartalmazta a választási jelöléshez szükséges összes személyes adatot, a vádlottak úgy döntöttek, hogy a hiányzókat telefonon, „call centeresek” alkalmazásával szerzik meg. A szervezők mobiltelefonokat adtak és pénzt ígértek négy nőnek, hogy álnéven, a pénzmosási törvényre hivatkozva hívják fel az ügyfeleket. Ilyen módon legalább 377 ügyféltől szerezték meg a személyi azonosítójukat és anyjuk leánykori nevét.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói 2018. január végén még azelőtt lecsaptak a bűnszövetség tagjaira, hogy a személyes adatokat a választási kampányban fel tudták volna használni, így a költségvetésnek nem tudtak kárt okozni.

A nyolc vádlott az adatlopással és a további adatok megszerzésével az érintett pénzügyi tanácsadó cégnek jelentős érdeksérelmet okozott, mivel az a hamis látszat alakult ki, hogy a cég jogszerűtlenül és hanyag módon kezeli ügyfelei adatait. 

A szabadlábon védekező vádlottakat az ügyészség bűnszövetségben, jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett tiltott adatszerzés bűntettével vádolja .

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: adathalászat Fidesz fideszmédia kamupárt Zuschlag János
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés