Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Százmilliókból stressztűrő növényeket termeszt a szegedi Flóratom két partnerével
Szegeden 2019. augusztus 5. 11:28 Forrás: MTI

Százmilliókból stressztűrő növényeket termeszt a szegedi Flóratom két partnerével

Stressztűrő zöldségfajok nemesítésére nyert 673 millió forint vissza nem térítendő támogatást három cég, köztük a szegedi Flóratom Kft.

Hirdetés

A ZKI Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt., a Flóratom Kft. és a Neumann János Egyetem konzorciuma 

olyan paprika, borsó, uborka és dinnye hibrideket hoznak létre, növényfiziológiai mérések segítségével, amelyek a lehető legjobban ellenállnak a klímaváltozásból adódó stressztényezőknek.

A következő évtizedekben a növénynemesítés irányát döntően meghatározó tényező lesz a klímaváltozás talajszerkezetre, talajminőségre gyakorolt hatása, a növényeket ezek révén érő stresszhatások elleni küzdelem – állapítja meg a konzorcium közleménye. 

A paprikánál  egy olyan fajta létrehozására törekszenek, amely ellenáll az extrém magas hőmérsékletnek, a hőmérsékletingadozásnak, magas sókoncentrációnak, és jól viseli a szárazságot is. A borsónál egy korai fajta, sötétzöld színű – feldolgozás esetén kevésbé színvesztő – nagyméretű, magas szintű biotikus stressztoleranciával rendelkező fajta nemesítését tűzték ki célul a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) Alap támogatásából.

Az uborka és a dinnye esetében magas só tolerancia szintű fajtákat akarnak létrehozni, amelynek révén e két növényfaj termesztése jobban eltolódhatna a mediterrán térség felé.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fejlesztés ipar kutatás kutatás-fejlesztés dinnye Flóratom Kft. növénybiológia növénytermesztés paprika
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés