Hirdetés
Hirdetés
Művház 2019. augusztus 4. 09:37

A főépület felújítása alatt is rengeteg programot kínál a Móra-múzeum 

A Móra Ferenc Múzeum főépülete idén január 13-án zárta be a kapuit a felújítás és átépítés miatt, ezért az intézmény többi létesítménye igyekszik helyet adni az ott kieső rendezvényeknek. Nagyobb feladat hárul ezért a Fekete házra, a Kass Galériára, és természetesen a Tortára, amely egy ideiglenes kiállítóhely a város közepén.

Hirdetés

A dinoszaurusz-tárlat volt az utolsó kiállítás, amelyet láthatott a nagyközönség a múzeum főépületében idén év elején. A Vár és Kőtár szintén bezárta kapuit felújítás miatt. A munkatársak elkezdték a pakolást: kiállításokat kellett szétbontani, műtárgyakat elcsomagolni, elszállítani, irodákat kipakolni. A szegedi múzeum szerencsés helyzetben van, mert nem csak a főépülettel rendelkezik, hanem több másik kiállítóhellyel is. Ezért a főépület zárása után ezek a kiállítóhelyek vették át a főszerepet: főként a Fekete ház és a Kass Galéria, valamint az új kiállítótér, a Torta.

A Torta

Szerencsés egybeesés, hogy épp a felújítás ideje alatt zajlik a Szeged 300 ünnepségsorozat, melynek részeként létrejött például a Torta, azaz az interaktív élménytér, melynek a létrehozásában és a működtetésében is közreműködött a múzeum. Az ideiglenes kiállítótérben egy Szeged történetét bemutató filmet vetítenek, melyhez a Móra-múzeum szakemberi adtak szakmai támogatást, szakértőként vettek részt a munkában. Az itt vetített filmben a Móra-múzeum fotógyűjteményének számos darabja is feltűnik, csakúgy, mint egy-egy tárgy a képzőművészeti vagy akár a történeti gyűjteményből. Ez a munkafolyamat hosszú hónapokat vett igénybe, a film készítőivel folyamatos egyeztetések zajlottak, hogy a lehető legjobb és szakmailag pontos eredmény születhessen. A Tortát a megnyitása óta a múzeum teremőrei, pénztárosai üzemeltetik, ők várják a látogatókat. A kiállítás sikerét jelzi, hogy augusztus 1-jén köszöntötték itt a tízezredik látogatót.

Fekete ház

Idén nem csak a szabad királyi városi rang visszaszerzésének évfordulóját ünnepeltük, hanem a nagyárvíz 140. évfordulóját is. Ennek apropóján a múzeum árvízi festményeiből nyílt kiállítás a Fekete ház földszintjén, mely jelenleg is látogatható. A festmények mellett izgalmas interaktív játékokat találtak ki a kiállítás szervezői, melyek alkalmasak a gyermekek lekötésére, elérésére is.
A Szeged 300 ünnepségsorozathoz kapcsolódva a ház teljes emeletét egy Szeged-történeti kiállítás foglalja el. A tárlat célja az, hogy ne csak az elmúlt 300 évet mutassa be, hanem jóval visszább menjen az időben. Ez a kiállítás izgalmas tárgyakat, ereklyéket mutat be Szeged múltja kapcsán, melyek segítségével végig lehet vándorolni Szeged múltján egészen 2019-ig.

A Szeged 300 kiállításon minden szombaton és vasárnap tartanak ajándék tárlatvezetéseket a múzeum önkéntesei és munkatársai, melyeken a belépő megváltása után bárki ingyenesen részt vehet. Nagyon szeretik ezeket az alkalmakat a látogatók, hiszen az egyénileg érkezők általában nem szoktak tárlatvezetést igénybe venni, ezek segítségével azonban sokkal több mindent megtudhatnak a kiállításról és magáról Szeged múltjáról is.

Egy detektív játékkal is színesítik a programot, hiszen a Fekete ház kiállításából kell elindulni, majd belvárosi helyszíneken keresztül végigmenni és megoldani egy nagy-nagy rejtélyt: egy gyűrű múzeumi eltűnését. Nagyon szeretik a látogatók, főleg csapatban játsszák.

Kass Galéria

Kass János kiállítása egész évben látható „Kass, Bibila, Szentek” címmel, a másik kiállítótérben nyílt meg „Az eltűnő Palánk nyomában” c. kiállítás, mely rajzokon, grafikákon és fotókon keresztül mutatja be a mára már szinte teljesen eltűnt egykori városközpontot.

Szeged 300 konferencia

A városházán és a Fekete házban rendezték meg, azt a konferenciát, melyen neves szakemberek tartottak tudományos előadásokat Szeged múltjával kapcsolatban a történettudomány, vallástudomány, művészettörténet, szociológia, valamint régészet témaköréből.

A konferencia nyitott és ingyenes volt teljesen megtelet a városháza díszterme délelőtt, majd ugyanilyen nagy érdeklődés mellett folytatódott a szakmai esemény a Fekete házban terme aznap délután. Az ott elhangozott előadások rövid összefoglalóit a szeged.hu folyamatosan közölte. 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Fekete ház Kass Galéria Móra Ferenc Múzeum múzeum
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés