Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Kofferek, könyvek, indiánok: távoli tájakon hív időutazásra a Somogyi-könyvtár kiállítása
Művház 2019. augusztus 4. 07:50

Kofferek, könyvek, indiánok: távoli tájakon hív időutazásra a Somogyi-könyvtár kiállítása

Képriport
Az útikönyvek történetébe kalauzolja el a látogatókat a szegedi Somogyi-könyvtár nyári kiállítása. A bibliotéka aulájában bemutatott útleírásokat és országismertetőket október 2-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Hirdetés

Automobilban ülő, parafa sisakos férfiak készülnek nekivágni az első Nílus-menti gépkocsi-útnak az Autóval Szudánba című könyv fotóján. Az 1926-os expedíció kalandjait bemutató kötetet is láthatják a Somogyi-könyvtár 400 év alatt a Föld körül – Útleírások, útikönyvek, országismertetők, vándorkönyvek című kiállításának látogatói a bibliotéka aulájában.

A metszetekkel gazdagon illusztrált könyvritkaságokat bemutató tárlók anyagát a Szántó Lajos magángyűjteményéből való hatalmas koffer, kisebb bőrönd, viharlámpa, térképtok, csizma, turistabot, fényképezőgép teszik látványosabbá.

A felfedezőutakról készült beszámolók között Marco Polo úti élményeit, 16. századi „világleírást”, észak-amerikai indiánokat ábrázoló, színezett metszetet is talál az érdeklődő.

Köztük – helyi vonatkozású érdekességként – egy szegedi aranyműves utazásainak színhelyei Magyarországból Ausztrián, Csehországon át a mai Horvátországig.

A kiállításon a könyvtár állományának legrégebbi darabjaitól eljutunk a 19. századi útikönyvekig, és betekintést nyerhetünk abba, hogy az egyes korokban milyen különböző megközelítési módokat alkalmaztak annak érdekében, hogy egy-egy távoli helyről az olvasó minél pontosabb képet és információt kaphasson.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kiállítás Somogyi-könyvtár
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés