• Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Egyre tágul a szegedi gasztrouniverzum – fizetőképes vásárlóktól jön az igény az újításra
Szegeden 2019. augusztus 3. 09:02

Egyre tágul a szegedi gasztrouniverzum – fizetőképes vásárlóktól jön az igény az újításra

Képgaléria
Szegeden is érvényesülnek a vendéglátásban azok a tendenciák, melyek a jelentős egyetemmel és turizmussal rendelkező városokat jellemzik napjainkban. Kezdenek kialakulni az úgynevezett gasztroutcák, és természetesen a bulinegyed sem hiányozhat a városból.

Úgy tűnik, még mindig nagyon megéri éttermet, cukrászdát, különlegességeket kínáló kávézót, kézműves sörözőt, vagy más profilú vendéglátóhelyet nyitni Szeged legfrekventáltabb pontjain. Egyre több új hely nyílik ugyanis olyan épületekben, melyekben korábban élelmiszerbolt, bank, esetleg valamilyen hivatal működött. Az is jellemző tendencia, hogy a már meglévő szórakozóhelyek tőszomszédságában nyitnak új kávézót, éttermet, esetleg sörözőt. Míg korábban igyekeztek minél messzebb menni a konkurenciától a vendéglátósok, addig most inkább a másik tőszomszédságában nyitnak új helyet.

Ez annak a jele, hogy van fizetőképes kereslet a városban, így nyári estéken teltházzal üzemelnek az egymás mellett sorakozó szórakozóhelyek, kicsit úgy, mint Budapesten a Ráday utcában.

Szegeden a korábban csak kitörési pontként emlegetett iparágak, mint az IT-szektor, az SSC, azaz a szolgáltató központok, a kutatás-fejlesztésre épülő tudásipar és maga az egyetem is „kitermeli” a fizetőképes vásárlót és az igényt is az újdonságokra.

Most már Szegeden is vannak úgynevezett gasztroutcák, melyeken sétálva szinte csak vendéglátóhelyekbe botlunk. Ilyen lett például a Kölcsey utca, amelyen csak az idén legalább négy új hely nyílt. Ha a Magyar Ede tér felől elindulunk a Kelemen László utca felé, akkor kilenc különböző profilú hellyel találkozhatunk. Ez a szegedi Belváros egyik legrövidebb utcája, ám közel van mind a Kárász utcához, mind a Dugonics térhez, mind a Dóm térhez, ezért turisták előszeretettel sétálgatnak itt, és ha már koptatják az utcaköveket, le is ülnek enni valamit, esetleg elnyalnak egy fagyit, vagy megisznak egy üdítőt. Turistából pedig egyre több van Szegeden.

A turizmus húzóágazattá kezd fejlődni, Szeged ugyanis rendre ott szerepel a legkedveltebb és leglátogatottabb városok között.

Gyönyörű és a Reök-palotához méltó kávézó nyílt a Lófaránál Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház néven, néhány hete működik egy a Trattoria iL Divo, egy igazi olasz étterem a Kölcsey utca közepén, de ott a The Mayo a Kárász utcához érve ott a KALE, egy a török étterem, ami nem régi, és ott vannak persze a már megszokott ismerősök is a görög-török Tróján át a Famous is az amerikai ízeivel. Innen pedig már csak egy ugrás egy gasztrokocsma, a Maláta vagy a Katedrális étterem.

Igazi gasztroutcává fejlődött az utóbbi években az Oskola utca is, ahol a régi bevált helyek mellett most megjelent például egy pálinkára és egy vegetáriánus étrendre specializálódott vendéglátóhely is. A nagyhírű Alabárdos Étterem ugyan éppen átalakítás alatt van, ám új tulajdonosa azt ígéri, rövidesen kinyit. Az Oskola utcában egyébként is nagy a választék, hiszen az itt fellelhető kilenc vendéglátóhely között van hamburgerező, cukrászda, pizzéria, török specialitásokat kínáló étterem, és a reformkonyhára épülő új vállalkozás, a jó öreg klasszikus, a Vendéglő a régi hídhoz, de még egy menő cukrászda is Sugar&Candy néven.

Amennyiben az Oskola utcából az Oroszlán utcán elindulunk a Klauzál téren és a Kígyó utcán keresztül a Feketesas utcáig, akkor szintén egy gasztroútvonalat fedezhetünk fel magunknak. Itt is rengeteg új hely nyílt az utóbbi időszakban, és annak ellenére, hogy ezen az útvonalon 10 különböző vendéglátóhely kínálja a szolgáltatásait, a teraszok még a forró délutánokon tele vannak. Nemrég nyitott például a Rudi és Fickó, ami falodaként és finomság előállító műhelyként aposztrofálja magát, de még mindig ott a nagy hármas: a John Bull, Oldies és a Bistorant is. A Klauzál téren a kis Virág, nagy Virág, Hatosrétes, A Capella négyes láttán ember a talpán, aki nem kíván meg valami édeset. A szökőkútnál a kis udvarban egy mexikói kantin a Jalapeno, mellette egy cuki kávézóval Kék Elefánt néven, ha elég a sütiből és mexikóiból, akkor a szintén nem régi Zöld Levelecske salátázó a jó választás. A Kígyó utcában a Rétesbolt magáért beszélt, és ha még mindig nem elég a süteményözönből, akkor ott a Süti nem süti a Tisza Lajos körúton, szintén nagyon közel.

Úgy tűnik, hogy itt is érvényesül az a tendencia, amely egyre inkább tapasztalható a vendéglátóiparban: a különböző specialitást kínáló helyek jól megférnek egymás mellett, sőt, olykor egymásnak segítenek azzal, ha az utcába csalják a vendéget, hiszen egy étteremből sokszor átülnek a turisták egy fagyira vagy kávéra a szomszédos cukrászdába, esetleg a sörük mellől felállva egy gyorsétteremben töltik meg a hasukat.

Mindhárom említett útszakasz a szorosan vett belvároshoz tartozik, de még nem beszéltünk azokról a vendéglátós helyekről, melyek ideiglenesen települtek ki például a Dugonics térre, esetleg az Aradi vértanúk terére. Ez utóbbi egyrészt a Dóm tér szomszédságára épít, másrészt közel esik az úgynevezett bulinegyedhez, mely elsősorban az egyetemi és középiskolás diákság szórakozásának központja. Ez a rész tulajdonképpen a Hősök kapujától indul, a Vitéz utcánál csatlakozik azokhoz a pizzériákhoz, kifőzdékhez, olcsóbb menzákhoz, borozókhoz, sörözőkhöz, melyek kifejezetten az egyetemisták igényeihez igazodtak.

A bulinegyed tehát a Vitéz utca és a Boldogasszony sugárút találkozásánál található nagy klasszikustól, a Béke Tanszéktől indul, majd a Zászló utcánál csatlakozik ahhoz a 4-5 szórakozóhelyhez, az A. Platz, a Pivo, a Nyugi és a Campus melyek közvetlenül az egyetemi könyvtár, illetve a bölcsészkar mellett találhatók. Ha pedig a nagyáruház felől jövünk, akkor a Cirmi, az Aradi tér felől pedig a A sok vidéki egyetemista, illetve külföldi hallgatók tömegei nélkül ez a negyed kongana az ürességtől, ám most még az egyetemi szünet alatt is van annyi vendég, hogy megéri üzemeltetni ezeket. Itt is azt tapasztaljuk, hogy az utóbbi időszakban egyre több vendéglátóhely nyílt, olykor egészen picik, például levesbárok, apró kávézók, kifőzdék, és ezek is megtelnek, annak ellenére, hogy a szorgalmi időszak még nem kezdődött el a Szegedi Tudományegyetemen.

Már említettük, hogy igen változatos profilú helyekkel bővült a szegedi vendéglátós paletta, ami azt jelzi, hogy nem elég egy újabb sörözőt, cukrászdát, éttermet nyitni a másik mellett,

valami mást, valami különlegeset is kínálni kell ahhoz, hogy megtöltsék a teraszokat vendégekkel a nyári estéken.

Ez a változatosság jót tett a szegedi vendéglátásnak, hiszen aki vegetáriánus, az ma már gyorsan talál saját maga számára megfelelő helyet, aki külföldi ízekre pályázik, szintén megtalálja a számítását, aki pedig csak egy könnyű levest kíván enni egy olcsó helyen, az is könnyen rátalál egy olyan helyre, ahol ezt megteheti. Persze, annak sem kell csalódnia, aki mindenképpen meg akarja kóstolni a szegedi halászlevet, mert az ilyen specialitások továbbra hozzátartoznak is a helyi vendéglátás fő irányához.            

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Szeged300
Cimkék: cukrászda étterem Oskola utca turizmus vendéglátás