Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • „Ezeknek az embereknek a kivégzéséről nem szabad hallgatnunk” – Szegeden is megemlékeztek a roma holokauszt áldozatairól
Szegeden 2019. augusztus 2. 23:17 Forrás: Szeged Televízió

„Ezeknek az embereknek a kivégzéséről nem szabad hallgatnunk” – Szegeden is megemlékeztek a roma holokauszt áldozatairól

Magyarországon 1996 óta emlékeznek meg arról, hogy 1944. augusztus 3-ára virradóra háromezer romát gyilkoltak meg az Auschwitzban. A roma holokausztnak Európában hetvenezer áldozata volt.

Hirdetés

A Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat által szervezett megemlékezés elején Németh János egy Choli Daróczi József-verset szavalt el, majd az 1944. augusztus 3-i eseményeket Nagy Mihály, az önkormányzat elnöke idézte fel, azzal, hogy megbocsátani megbocsátanak, de felejteni nem szabad.

„Háromezer nyomorult cigány embert öltek meg. Próbáltak ők ellenállni, de nem sikerült, hajnalra elcsendesült a tábor. És ezeknek az embereknek a kivégzéséről nem szabad hallgatnunk. Minden évben fel kell említeni, hogy ne felejtsük el, nem csak mi, cigányok, de a többségi társadalom se szerte Európában. Mert az európai cigányságból hetvenezer embert öltek meg” – nyilatkozta a Szeged Televíziónak Nagy Mihály.

A nemzetiségi önkormányzat elnöke szerint Szegeden azért nem voltak áldozatai a roma holokausztnak, mert nem tömbben, nem szegregálva éltek a városban a cigányok.

„Nem sokan voltak itt Szegeden '44-ben, olyan tíz család kb, nem több, 10-15 család lehetett és ők szétszóródva, nem egy helyen voltak, mint Szolnokon vagy Békéscsabán, ahol együtt voltak és ahol körbefogták őket és elvitték őket a haláltáborba. Ez volt a szegedi cigányoknak a szerencséje, hogy nem voltak olyan nagy létszámban, nem voltak annyira szem előtt” – mondta Nagy.

A megemlékezésen megkoszorúzták a roma holokauszt emlékére 2017-ben a cigány nemzetiségi önkormányzat által készíttetett emléktáblát, majd mécseseket gyújtottak az áldozatok üdvéért.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: cigányság holokauszt holokauszt emléknap roma háborús bűnös II. világháború népirtás cigány megemlékezés roma holokauszt
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés