Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. augusztus 2. 21:21

A Kutyaportéka ősbemutatójával nyílt meg a Thealter: Büdöskút lakóinak történetét a képzelet szülte

Képriport
Gábor Sára kisvárosi kórképének, a Kutyaportékának ősbemutatójával ma este megkezdődött a 29. Thealter Fesztivál a Régi Zsinagógában. Kilenc nap alatt, 9 helyszínen 30 produkciót mutatnak be, idén a női témák uralják a fesztivált.

Hirdetés

A Trafó, a MASZK Egyesület és a Füge Produkció Kutyaportéka című ősbemutatója nyitotta pénteken este az idén már 29. évadába lépett Thealtert, a független színházak nemzetközi találkozóját.

A darab egy kisvárosi kórkép, amellyel a szerző, Gábor Sára az idei POSZT legjobb dramaturgnak járó elismerését is elnyerte. 

A szöveg egy kelet-magyarországi kisváros életéből táplálkozik, valós tapasztalatokra építve, de fiktív szereplőkkel. Rendezője Barcsai Bálint, a szerepeket Bánfalvi Eszter, Békési-Szombati Anett, Hartai Petra, Horváth Dániel Dudu, Martinkovics Máté és Szabó Zola alakítják.

Jelenet a Kutyaportéka című darabból. Rafai Gábor fotói a csütörtöki próbán készültek.

„Egy kelet-magyarországi kisváros lakóival beszélgettünk. Nem botrányt kerestünk, hanem kíváncsiak voltunk, milyen az élet egy ilyen településen, mik a problémák, törésvonalak. Kutatásunk során egy szociológus segített eligazodni a terepen. A polgármestertől eljutottuk az uzsorásig, a református lelkésznél ült a csapat egyik fele, míg a másikat egy szabadkeresztény szekta pásztora térítette, a cigánysorról pedig a cukrászdába siettünk, hogy elcsípjük a település utolsó zsidó lakóját. Megtapasztaltuk ennek a világnak az anomáliáit, beleláttunk a szépségeibe és a keserveibe. Ebből a közös élményből – történetek, alakok, helyzetek együtteséből – formálódott a képzelet szülte Büdöskút és lakóinak története.” – olvasható a darab ajánlójában.

A bemutató előtt a Régi Zsinagóga kertjében Balog József, a fesztivált rendező MASZK egyesület elnöke rendhagyó megnyitójában arról beszélt, a 29 éves fesztivál bűvös korszakába lépett: 29 ezer évvel ezelőtt ugyanis még unikornisok szalagdáltak Szibériában, 29 éve pedig egyáltalán nem ivott alkoholt Elton John.

„A 29 négyzetgyöke 841, a többit beszéljük meg a nyolcszáznegyvenegyedik fesztiválon”

– javasolta sietve Balog, és ezzel a jelenlévők többsége egyet is értett.

Balog József a megnyitón. (Fotók: Szabó Luca)

Az idei, 29. fesztivál kínálatát nagyrészt olyan produkciók uralják, amelyek kimondottan női témákkal foglalkoznak. Ilyen többek között a MASZK és az Orlai Produkció közös bemutatója, Járó Zsuzsa egyszemélyes előadása, a 23 perc, az Örkény Színháznak Az üvegbúra című Sylvia Plath-regényből készült előadása, vagy Markó-Valentyik Anna monodrámája Polcz Alaine szövegeivel.

Különleges színházi kísérletnek is tanúi lehetnek idén a fesztivál nézői. A SzínMűHely Produkció és az Átrium Fehér nyuszi, vörös nyuszi című előadásának érdekessége, hogy az adott este színművészei pár órával az előadás előtt kapják meg a szövegkönyvet, amelyet azután szinte azonnal elő is kell adniuk. Korábban Alföldi Róbert, Hernádi Judit és Balsai Móni vállalták a kihívást, augusztus 9-én este a Kisszínházban Szeged egyik fiatal színművésze, Medveczky Balázs méretteti meg magát.

Az augusztus 10-ig tartó színházi fesztivál záró programja a szegedi Metanoia Artopédia Diotima Szókratész bírája előtt című bemutatója lesz. 

A kilencnapos fesztiválra Csehországból, Szlovákiából, Szlovéniából és Romániából is érkeznek alkotócsoportok Szegedre, közöttük olyank is, amelyek elsőként mutatkoznak be Magyarországon.

rag

További képeket a megnyitóról és a nyitódarabról a fenti fotóra kattintva talál.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: alternatív színház Balog József MASZK MASZK Egyesület színház Thealter bemutató megnyitó
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés