Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Elolvastuk a Szegedma-főszerkesztő búcsúlevelét a pécsiekhez, és van néhány kérdésünk Kapitány Gergőhöz
Szegeden 2019. augusztus 2. 20:19

Elolvastuk a Szegedma-főszerkesztő búcsúlevelét a pécsiekhez, és van néhány kérdésünk Kapitány Gergőhöz

Mintha egy egészen más ember szólalt volna meg az OK!PÉCS nevű lap bezárása kapcsán, mint akit mi Szegeden megismertünk.

Hirdetés

Bezárta pécsi hírportálját Kapitány Gergő, Szeged durván fideszes online lapjának, a szegedma.hu-nak a főszerkesztője, derül ki a Szabad Pécs mai cikkéből, valamint Kapitány közleményéből, amit a lap teljes terjedelmében közöl.

Öt és fél év után fejezte be működését Pécs egyik magánkézben lévő hírportálja, az OK Pécs.hu, amit az alapító-tulajdonos, Kapitány Gergely elsősorban anyagi okokra hivatkozva zárt be, viszont talált egy befektetőt, akivel új néven új portált fognak indítani, ígérete szerint kevés politikai tartalommal – írja a Szabad Pécs.

A pécsi lap röviden összefoglalja Kapitány pályáját, amit érdemes átfutni:

„Az alapító-tulajdonos Kapitány Gergely újságíró volt, aki mintegy húsz éve dolgozik a médiában. Korábban a Dunántúli Naplónak, a Magyar Nemzetnek, a Hír Televíziónak és az Echo Televíziónak is dolgozott, vezette a Célpont, majd a Detox című politikai tényfeltáró (mások szerint egyes politikai csoportokat revolverező) műsorokat, a 2009-es pécsi időközi választás során Kapitány volt Páva Zsolt kampányfőnöke, később a pécsi polgármester egyik tanácsadója, pécsi polgármesteri és alpolgármesteri Facebook-oldalakat is kezelt megbízással, és több városi cégnek is dolgozott be kommunikációsként az OK Pécs megalapítását megelőzően, egy időben pedig ő vezette a Pécsi Kommunikációs Központot. Utolsó ismert megbízatása, pozícója pedig a SzegedMa.hu nevű, erősen Fidesz-közelinek nevezhető oldal főszerkesztői feladatainak az ellátása”

Ami viszont még ennél is sokkal érdekesebb, az Kapitány közleménye, amit a megszűnés kapcsán írt. Ebben ugyanis a szegedma.hu jelenlegi főszerkesztője olyanokat ír, mint hogy 

„Mélyen hittünk abban, hogy a pécsi olvasók, hírek után érdeklődők számára is fontos, hogy legyen a városban egy olyan médium, ami próbál nem elfogultan tájékoztatni, próbál politikai ideológiáktól mentesen, de nem értékmentesen szólni az olvasókhoz.”

valamint például azt, hogy

„tavalyi és az idei »különleges« éveket leszámítva, a tartalmaink jelentős része nem volt politikai; de nyilván ez a választási évek miatt már nem igaz, sőt! Korábban azonban szándékosan tartottuk magunkat távol a napi és a túl direkt politikától, mert úgy láttuk, ezt az olvasók többsége is kedveli: hozzánk hasonlóan nem érdekli őket a napi politika, inkább messziről, kívülállóként figyelik azt.”

Kapitány, akit ezek szerint nem érdekel a napi politika, büszke rá és jó mókának tartotta, hogy „a kormánypártiak ellenzékiként, az ellenzékiek kormánypárti lapként tekintettek az OK!PÉCS hírmagazinra”, mert ez „azt mutatta, hogy ebből a szempontból valamit jól csinálunk”, ugyanakkor a szöveg szerint azt is be kellett látnia, hogy „ez manapság üzletileg nem kifizetődő”, hiszen, mint írja, „ki szeretne egy olyan lapot segíteni, egy olyan lapban hirdetni, amely nem nyalja körbe naponta többször is?”

A közleményben Kapitány arról is ír, hogy szerkesztési alapelvük volt, hogy szándékosan nem közöltek sem jobboldali, sem baloldali propagandát, és nem foglalkoztak az ilyen-olyan pártok apró-cseprő híreivel, és „ez így volt jó”.

A mostani bezárás oka is éppen az, hogy ezt az alapelvet nem akarták feladni, nem akartak egyetlen politikai érdekkört sem kiszolgálni, és mivel a lapjukat a jelenlegi formájában támogató befektetőt nem találtak, ezért inkább vége a bulinak. Találtak viszont olyan befektetőt, aki nagyon határozott tartalmi elképzeléssel rendelkezik, távol akar maradni a politikától (külön ki is emeli Kapitány, hogy ezt megérti), úgyhogy vele egy teljesen más lapot indítanak majd.

Addig pedig mindent köszön, puszi, pacsi, ölelés, satöbbi, de nem búcsúzik végleg, „hamarosan újra találkozunk”, írja az olvasóinak, akiket arra bíztat, hogy „kövessék, olvassák a helyi sajtót, próbáljanak minél több forrásból tájékozódni, legyenek nyitottak és befogadóak, de egészségesen kritikusak is”.

Ez a cikk idáig tartana, ha foglalkoznánk a pécsi média híreivel, és ha nem Kapitány Gergőről, a fullfideszes szegedma.hu lassan két éve Szegedre vezényelt főszerkesztőjéről lenne szó. De róla van szó, és így egész egyszerűen nem fér a fejünkbe néhány dolog.

Bár annak az embernek, aki a kormánypropagandát teljes mellszélességgel, gátlástalanul toló, cikkeivel az olvasóit kizárólag Botka László és a szegedi városvezetés ellen hergelő (és ezzel természetesen a kormány és a helyi, valamint az országos Fidesz érdekeit kiszolgáló) szegedma.hu-ért felel, alapvetően azt sem hinnénk el, amit kérdez, most az egyszerűség kedvéért fogadjuk el, hogy az OK!Pécs tényleg olyan független, pártatlan lap volt, amilyennek Kapitány ebben a közleményben bemutatja. Fogadjuk el, hogy Kapitány tényleg ezekben az elvekben hisz, amik mentén pécsi lapját irányította.

Ebben az esetben viszont felmerül a kérdés:

miként lehet értelmezni Kapitány Gergely szegedi működését, ami a szegedma.hu vezetésével egyértelműen szöges ellentéte a pécsi lapja búcsúlevelében megfogalmazott elveknek? Kinek hazudik Kapitány Gergely, a pécsi vagy a szegedi olvasóknak?

Mert nincs azzal baj, ha valaki azért csinál fideszes lapot, mert hisz Orbánban, hisz a NER-ben, hisz abban, hogy attól lenne szebb a világ, ha mindent leuralhatnának (ahogy azt minden erejükkel igyekeznek is megtenni). Ha tényleg ez a meggyőződése, hát egészségére! Pont mi, a szeged.hu-n nem fogjuk önmagában azt a szemére vetni, hogy leteszi valami mellett vagy ellen a voksát. (A stílust és a módszereket már igen, de az egy másik sztori.) De akkor mi ez a fenti szöveg a függetlenségről, a pártatlanságról, a politikai érdekeket nem kiszolgáló médiáról, amit Kapitány a pécsieknek írt?

Tényleg, Gergő, most akkor melyik a valóság, ki vagy te valójában?

Kovács M. Norbert

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fideszmédia Kapitány Gergely média Pécs Szegedma
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés