Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Újszegedi szabadtéri: igazi rablóromantikát hoz Bicska Maxi és Kocsma Jenny a ligetbe
Művház 2019. augusztus 2. 10:51

Újszegedi szabadtéri: igazi rablóromantikát hoz Bicska Maxi és Kocsma Jenny a ligetbe

Képriport
Az újszegedi liget színpadán ma este mutatják be a Szegedi Szabadtéri Játékok és a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház közös produkcióját, a Koldusoperát. Bertolt Brecht és Kurt Weill humoros és ironikus komédiáját Bocsárdi László állította színpadra.

Hirdetés
Hirdetés

A szegedi közönség előtt nem ismeretlen a sepsiszentgyörgyi teátrum igazgatója. Két évvel ezelőtt, 2017-ben Bocsárdi László állította színpadra a Dóm téren Puccini Toscáját Rost Andreával a címszerepben – nagy sikerrel. Társulatával azonban most először vendégeskedik a szegedi deszkákon.

Bertolt Brecht Koldusoperája – Háromgarasos operája – az elmúlt évek legnagyobb szabású produkciója, amely a sepsiszentgyörgyi társulat összes színészét megmozgatja.

A hét végén három estén – pénteken, szombaton és vasárnap – is látható előadás nemcsak azért különleges, mert egy népszerű, a színházakban sokat játszott produkcióról van szó, hanem azért is, mert komoly zenei kíséret igyekszik emelni az előadás színvonalát.

(Fotó: Rafai Gábor)

A különböző hangszerek mellett közreműködik a Szegedi Szabadtéri Játékok énekkara is, karmestere pedig Incze Katalin, a Kolozsvári Magyar Opera karmestere és korrepetitora lesz.

A darab története szerint Bicska Maxi – vagy másképpen Penge Mackie – a rablógyilkos titokban feleségül veszi Peachum, a koldushálózatot működtető üzletember egyetlen lányát, Pollyt. A koldusok királya azonban Bicska Maxi legjobb barátjának, a rendőrfőnöknek a segítségével bosszút áll, és börtönbe juttatja a bandavezért.

Brecht expresszionista, amorális hősökkel és rablóromantikával fűszerezett drámája a viktoriánus Angliában mutatja be a pénzcentrikus társadalom szereplőinek történetét. Egy olyan világot, ahol az árulás mindennapos, ahol a tettek következmény nélküliek és ahol az elárult vigasztalja az őt elárulót.

A mű az osztályharc panelszerű bemutatásán túl az emberi lélek időtlen belső drámáját is kibontja, olyan témákat érintve, mint például az árulás vagy a féltékenység. Ily módon Brecht víziójában a világban uralkodó káoszért nem csupán a társadalmi egyenlőtlenség, hanem az emberi természet esendősége is felelőssé tehető. – olvasható a darab ajánlójában.

A darab legnagyobb ereje Kurt Weill gyönyörű, közel százéves zenéjében érhető tetten: bár ez a 20. század elején számított kortárs szimfonikus zenének, a jelenetek mellett felcsendülő songok elementáris erővel képesek hatni még a mai fül számára is.

Az újszegedi előadás főbb szerepeiben Erdei Gábort, Szakács László, D. Albu Annamáriát, Benedek Ágnest, Mátray Lászlót, Pálffy Tibort, Pál Ferenczi Gyöngyit és Gajzágó Zsuzsát, a Tamási Áron Színház művészeit láthatja a szegedi közönség.

A darabot az újszegedi bemutató után októbertől műsorára tűzi a sepsiszentgyörgyi teátrum is.

(Nyitóképünkre kattintva megnézheti a főpróbán készült fotógalériát.)

rag

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bemutató Újszegedi Szabadtéri Színpad Koldusopera

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés