Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Családügyileg is intézhetik a húszmilliárdos gáztározó cég eladását, ami a szőregi tartalékot is kezeli
Szegeden 2019. augusztus 2. 09:48

Családügyileg is intézhetik a húszmilliárdos gáztározó cég eladását, ami a szőregi tartalékot is kezeli

Önök is szoktak a vacsoránál arról beszélni, hogyan kellene elpasszolni egy húszmilliárd forint értékű gáztározót? Bártfai-Mager Andrea miniszter és férje ezt is megteheti.

Hirdetés

A történet lényege, hogy Bártfai-Mager Andrea, mint a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter alá tartozik a Magyar Fejlesztési Bank, ami éppen eladni készül MMBF Földgáztároló Zrt. egy részét a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetségnek, aminek a vezérigazgatója a férje, Bártfai Béla

– írja a 444.hu.

Az MMBF Földgáztároló Zrt. egyébként speciális jogállású cég, mert eddig 51 százaléka volt az államé, 49 százalékban pedig a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetségé, amiben vannak állami és magáncégek, így mindkét oldalról vannak vezetői.

A Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetségé például a szőregi gáztározó biztonsági készlete is.

Az állam 2013-ban lépett a gáztározók piacára, amikor a Mol kivásárlásával többségi tulajdonos (51 százalék) lett a MMBF Földgáztároló Zrt-ben. Az Orbán-kormány akkor még fontosnak tartotta, hogy a stratégiai készletek állami tulajdonban legyenek.

A Magyar Fejlesztési Banknak rádadásul Uniós összeférhetetlenségi szabályok miatt kell kiszállnia az üzletből, így született a megoldás, hogy az MMBF Földgáztároló Zrt.-beli állami üzletrész átkerül a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetséghez. 

A tranzakciót kiszúró Népszava ugyanakkor azt írja, hogy „Ezzel az állam, bízvást állítható, évi több milliárdos osztalékbevételről mond le a biztonsági gáz- és olajkészletek pénzügyi hátteréért felelős, fél-magán szerveződés javára”. 

Érdemes elgondolkodni azon, hogy az a cég, amelynek az 51 százalékos állami üzletrészét most közel 20 milliárdért eladják, 2014 és 2018 között közel 64 milliárd forint nyereséget termelt, évente 13 milliárdos haszonnal.
 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Bártfai-Mager Andrea eladás gáz Mol Szőreg
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés