Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Jelentős mennyiségű csapadékvíztől mentesíti Szegedet az épülő csatornahálózat
Szegeden 2019. augusztus 2. 07:25

Jelentős mennyiségű csapadékvíztől mentesíti Szegedet az épülő csatornahálózat

Közel egymilliárd forintból bővíti az önkormányzat a csapadékvíz-elvezető csatornahálózatot Szeged több pontján. A rendszer fejlesztése nélkül a város egyes részeit, utcáit minden évben jelentős mennyiségű csapadékvíz öntené el. Szécsényi Rózsa önkormányzati képviselő szerint érthetetlenek Tápai Péter Fidesz-alelnök vádjai.

Hirdetés
Hirdetés

Tápé, Új-Petőfitelep, Szőreg, Újszeged, Kiskundorozsma és Szentmihálytelek mind csapadékvíz-elöntéssel súlyosan érintett területek lennének a megfelelő vízelvezetés nélkül. Az önkormányzati beruházásban Szeged közel egymilliárd forintból 12 és fél kilométernyi új csapadékvíz-elvezető csatornát és átereszeket épít 23 utcában. Kiskundorozsmán pedig már elkészült a Bánomkerti tározó, amely közel 48 ezer köbméter csapadékvizet képes tárolni.

A hamarosan záródó beruházás közvetve és közvetlenül több ezer ingatlant véd meg az elöntésektől.

 „Az elmúlt hónapok rendkívüli csapadékos időszaka igazolta, hogy tökéletesen működnek a megépített csatornák. A beruházással érintett területeken a tűzoltóknak nem kellett szivattyúzniuk a vizet, a csatornák elvégezték a feladatukat, a rendszer működött” – mondta a projekt felelőse.

Pont fordítva történt, mint, amit Tápai Péter állít: a szűk utcákban zárt csatornák épültek, a széles utcákban pedig nyitott csatornák készültek.

A fejlesztés lényege, hogy a korábbi rendszerben helyben szikkasztották a vizet, tehát a csapadék elpárolgott az árkokban, most viszont az újonnan megépített csatornák elvezetik azt. Ráadásul az újonnan megépített csatornák sokkal hatékonyabbak a korábbi árkoknál.

A fejlesztés felelőse elmondta: kiemelt figyelmet fordítottak a fák és cserjék védelmére. Például Tápén, a tervezett kivágandó fák kétharmadát meghagyták a kisebb nyomvonal-módosításnak köszönhetően.

Szécsényi Rózsa, Tápé önkormányzati képviselője is az előrelátást emelte ki a fejlesztéssel kapcsolatban. Szerinte az idén tapasztalható szélsőséges időjárás is bebizonyította, hogy szükséges volt a rendszerbővítés. „A projekt keretein belül lehetséges valamennyi lakossági igényt figyelembe vettük, elmondhatom, hogy a legtöbb módosítás Tápén volt” – tette hozzá.

A fejlesztések azonban itt nem állnak meg, további egymilliárd forintból még 12 és fél kilométernyi csatorna épülhet. A rendelkezésre álló forrásból hasonló nagyságrendben tudnak utcákat mentesíteni az egyre nagyobb esőzések során felgyülemlő csapadékvíztől Szegeden.

A projekt végére mindenki szakemberré válik, még az is, aki nem vett részt benne – utalt a fideszes Tápai Péter vádjaira Szécsényi Rózsa. Érdekesség, hogy a beruházást annak idején egyhangúlag támogatta a közgyűlés.

Hamarosan elkészül mindegyik fejlesztési ütem

Az 1. alprojektben, az újszegedi Verseny utca-Udvarhelyi utca, a kiskundorozsmai Bölcs utca és Rigómező utca, a szentmihályteleki Mikes Kelemen utca és az új-petőfitelepi Fenyveslejtő sor–Bástya sor–Kürt utca–Délceg utca–Lant utca–Füge sor szakaszok műszaki átadás-átvétele folyamatban van.

A 2. alprojektbe tartozó Bánomkerti víztározó Kiskundorozsmán elkészült, a beruházást át is adták.

A 3. alprojekt építése augusztusban zárul, a szőregi Levendula utca–Tulipán utca–Tigris utca–Barázda utca szakaszain még dolgoznak, a műszaki átadás-átvétel szeptemberben várható.

A 4. alprojektben a tápéi Beregi sor–Szirom utca, a Honfoglalás utca, a Rév utca, a Búcsú tér, az Újföld sor, a Zágráb utca és az Árnyas utca szakaszai elkészültek, a műszaki átadás-átvétel lezárult.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: csapadékvíz csatorna esővíz klímaváltozás Szécsényi Rózsa zivatar Szőreg Tápé

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés