Túl a városon 2019. augusztus 1. 21:40

Egyre nagyobb területet érint az afrikai sertéspestis Magyarországon

Borsod-Abaúj-Zemplén valamint Jász-Nagykun-Szolnok megyei vadgazdálkodási egységeket érint a fertőzés Magyarországon – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). 

A nemzeti klasszikus sertéspestis és afrikai sertéspestis szakértői csoport május végi ülésén több Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vadgazdálkodási egység fertőzött területté minősítéséről döntött. Emellett egy regéci pozitív vaddisznó eset miatt további területeket nyilvánított ideiglenes fertőzött területté az országos főállatorvos. 

A fertőzött terület bővítése indokolttá tette a magas kockázatú terület déli irányú növelését is a 4-es számú főútig, mint mesterséges akadályig. Az intézkedés révén több Jász-Nagykun-Szolnok megyei vadgazdálkodási egység is ideiglenes magas kockázatú területté vált – írja a hivatal.

A szlovák Állami Állategészségügyi és Élelmiszerügyi Hivatal szerdán jelentette, hogy az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát egy kis létszámú házisertés-állományban mutatták ki Tőketerebes járás területén. A közlemény szerint a szlovák hivatal még július 24-én erősítette meg az ASP jelenlétét. 

A szlovák és a magyar állategészségügyi szakemberek is megtették a szükséges intézkedéseket. A magyar Országos Járványvédelmi Központ az érintett községek területén elrendelte többek között a sertésállományok összeírását és klinikai vizsgálatát, valamint a sertésszállítások korlátozását, illetve hatósági engedélyhez kötését. 

Kiemelték, a Magyarországra átnyúló védő- és megfigyelési körzetben házi sertések megbetegedését eddig nem jelentették.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: afrikai sertéspestis ASP betegség sertés