Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. augusztus 1. 21:17 Forrás: MTI

Vádat emeltek a moszkvai ellenzéki tüntetés újabb résztvevői ellen

Újabb két ellenzéki tüntető ellen emeltek vádat tömeges rendbontásban való részvétel miatt csütörtökön Moszkvában. Oroszországban az ellen tiltakoztak, hogy a moszkvai választási bizottságok elutasították több tucatnyi ellenzéki jelöltaspiráns bejegyzését a fővárosi képviselői testület szeptember 8-án esedékes megválasztására.

Hirdetés

A két férfi a vád szerint könnygázt használt, valamint kővel és üvegekkel dobálta meg a rendőröket, részt vett a kordon átszakításában és erőt alkalmazott hivatalos személy ellen a múlt szombati tiltakozó megmozduláson. Ha elítélik őket, háromtól öt évig terjedő szabadságvesztést kaphatnak.

Ügyvédjük szerint a két vádlott nem vett részt az akcióban, és mert egy moszkvai bíróságon éppen egy be nem jegyzett képviselőjelölt-aspiráns, Ljubov Szobol tárgyalását figyelték. Ezzel a tömeges rendbontás címen megvádolt személyek száma háromra nőtt.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) csütörtökön közölte, hogy eddig öt gyanúsítottat vett őrizetbe és tíz személy ellen indított eljárást tömeges rendbontás címen. 

A hatóságokkal előre nem egyeztetett megmozdulás részvevői az ellen tiltakoztak, hogy a moszkvai választási bizottságok – a támogató aláírások egy részének meghamisítására hivatkozva – elutasították több tucatnyi ellenzéki jelöltaspiráns bejegyzését a fővárosi képviselői testület szeptember 8-án esedékes megválasztására. Közülük többek fellebbezését a fővárosi választási bizottság elvetetette.

Az érintettek közül központilag irányított politikai diszkriminációra hivatkoztak és a nem egyeztetett utcai tiltakozás eszközét választották a hatósági figyelmeztetés dacára. Az elutasított ellenzéki jelöltaspiránsok melletti szombati moszkvai tüntetéssorozat alatt a belügyminisztérium szerint 1074, az OVD-Info civilszervezet szerint pedig 1373 embert vettek hosszabb-rövidebb időre őrizetbe. 

Alekszej Navalnij ellenzéki politikus, akit a nem egyeztetett tüntetésre való felhívás miatt múlt héten 30 napi elzárásra ítéltek, csütörtökön panasszal fordult az SZK-hoz, az állítva, hogy a fogdában megkísérelték megmérgezni. Ezt Navalnij ügyvédje, Vagyim Kobzev közölte a Twitteren.

A politikus azt követelte, hogy az SZK tanulmányozza a fogda biztonsági kamerái által készített felvételeket és rendeljen el törvényszéki toxikológiai eljárását. 

Az illetékes moszkvai kórház egyébként szerdán közölte, hogy a toxikológiai vizsgálat nem talált mérget Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus szervezetében. Navalnijt vasárnap kórházba szállították a hatóságok szerint allergiás, a politikus ügyvédje és orvosa szerint pedig talán mérgezéses tünetekkel. A politikust hétfőn kiírták és visszaszállították a fogdába.

Navalnij kezelőorvosa kételyét fejezte ki a kórházi vizsgálat eredményével kapcsolatban.

A Navalnij által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány egy csütörtökön közzétett oknyomozó videóban azzal vádolta meg Natalja Szergunyinát, Moszkva első polgármester-helyettesét, hogy rokonaival együtt 6,5 milliárdos ingatlanvagyonra tett szert törvénytelen eszközökkel a fővárosban. (A rubel jelenleg mintegy 4,6 forintot ér.) Szergunyina hivatalból a képviselői tanács megválasztásának lebonyolításáért is felelős.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: börtön demonstráció ellenzék Oroszország tiltakozás tüntetés Vlagyimir Putyin
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés