Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. augusztus 1. 18:19 Forrás: 444.hu, Index

Olvashatók azok a jelentések, amiket a kormány el akart titkolni előlünk

A Korrupció Elleni Államok Csoportja, a GRECO nyilvánosságra hozott több olyan jelentést is, amit a magyar kormány el akart titkolni. Ezekből kiderül, hogy 18 ajánlásból csak 5-öt fogadott el és hajtott végre a magyar kabinet.

Hirdetés

A 49 tagországot tömörítő Korrupció Elleni Államok Csoportja az Európa Tanács egyik szervezete, tehát a szakmai meglátásaik számítank az uniós színtéren. A GRECO jelentésének nyilvánossá tételéhez a magyar kormány nem járult hozzá, így azok a fiókban maradtak. Eddig. Oldalukon azt írják, most engedélyt kaptak rá a kormánytól.

Az ajánlások között szerepel, hogy

  • szigorúbban kellene venni a képviselők vagyonnyilatkozati kötelezettségét, és ne évente nyilatkozzanak, hanem minden esetben, amikor jelentősebb változás történik a vagyoni helyzetükben

  • felülvizsgáltatnák az Országos Bírósági Hivatal és a jelenlegi vezető, Handó Tünde bírák és bírósági vezetők kinevezésével kapcsolatos jogköreit

  • változtatni kellene legfőbb ügyész választásán, mert az újat csak kétharmaddal lehet megválasztani, így tehát Polt Péter akár sokkal tovább is legfőbb ügyész lehet, mint azt a mandátuma engedné.

  • mindenki számára elérhetővé kellene tenni a pártok pénzügyeit és könyvelését.

Ám ezeket az ajánlásokat a kormány évek óta nem veszi figyelembe, a GRECO hiába javasolja.

Az Index arra hívja fel a figyelmet, hogy bizony a GRECO egyik ajánlása már-már vicces: azt kérik, hogy Magyarországon – ahogyan az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában is szokás – a képviselők jelentsék, ha lobbistákkal találkoznak. 

Garancsi Istvánok, Tiborcz Istvánok és Mészáros Lőrincek országában teljesen más síkon működik a gazdaság és politika összesimulása, mint ahol lobbisták igyekeznek megpuhítani a politikusokat a nagy cégek számára – írja a lap.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Európa Tanács GRECO jelentés korrupció Korrupció Elleni Államok Csoport
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés