Hirdetés
Túl a városon 2019. július 31. 21:25 Forrás: K-Monitor, 444.hu

V4-mutyi? A kormány 1,7 milliárddal támogatja a milliárdos cseh miniszterelnök magyarországi cégét

Andrej Babiš cseh miniszterelnök hazájában a második leggazdagabb ember. Sokan már az egyik legfontosabb mezőgazdasági szereplőnek tartják Magyarországon. Cégének magyar leányvállalata most 1,7 milliárd forint kormányzati támogatást kap 55 munkahely teremtésére.

A 444.hu vette észre, hogy a K-Monitor megírta, a kiskunfélegyházi NT Élelmiszertermelő és Kereskedelmi Kft. magfeldolgozó üzemének kapacitásbővítése 1,7 milliárd forint állami támogatásból 55 új munkahelyet hoz létre. A cég tulajdonosa a jelentős magyar agrárérdekeltségekkel rendelkező Agrofert, a cseh miniszterelnök Andrej Babiš mezőgazdasági cége.

Andrej Babiš, aki Orbán Viktor jó barátja, Csehország második leggazdagabb embere. Nem véletlen, hogy a rendszerváltás óta nem látott tüntetés tört ki Prágában, amikor kiderült: uniós pénzek jutottak a miniszterelnök saját agrárcégéhez, az Agroferthez. És ezeket a pénzeket Babiš miniszterelnökként irányította a cégéhez.

A botrányt akkor az OLAF, az Európai Csalás Elleni Hivatal jelentése robbantotta ki. A demonstráción akkor 250 ezer embert gyűlt össze, de ennél jóval többen követelték Babiš lemondását.

A szabálytalanságok miatt Csehországnak összesen 451 millió koronát, mintegy 5,86 milliárd forintot kellett kell visszafizetnie az uniónak. Ennyi támogatást kapott korábban az Agrofert.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Andrej Babiš Európai Csalás Elleni Hivatal mezőgazdaság OLAF Orbán Viktor